Skip to main content

Biofiele interieurs in 10 moderne woningen

Biofiel design tracht onze inherente behoefte aan verbondenheid met de natuur te verbinden met de moderne gebouwde omgeving en dit is hoe biofilie in deze moderne huizen te zien is.

Biophilic design in interieurs, dat probeert settings te creëren die mensen met de natuur verbinden, wordt steeds modieuzer en trendy in 2023. Hier is een compilatie van tien moderne interieurs met ontspannende biofiele ontwerpen die je ogen trakteren op de plantenhemel.

De ontwerpprincipes in biofiele interieurs

De ontwerpbenadering kan worden toegepast op architectuur en interieurontwerp door meer natuurlijk licht en groene planten te integreren, evenals het gebruik van natuurlijke materialen.

De tien ontwerpen in deze lijst, die variëren van een Japans huis met sierlijke steigers tot een Italiaans huis met een interne Ficusboom, laten zien hoe biofiel design is toegepast in projecten over de hele wereld en met de maand aan populariteit wint. Lees het artikel ‘Green Biophilic Buildings Take Over Major Cities in The World’ om de wereldwijde overname van deze trend te zien.

10 biofiele interieurs die moderne huizen binnendringen

Architecten betrekken nu in hoog tempo de natuur bij het ontwerp van hun hotels, met alle goede ‘biofiele’ bedoelingen van dien. U kent het gezegde: hoe meer planten, hoe beter! Als u nog niet hebt gehoord van biofilie en de betekenis ervan, lees dan het artikel ‘The World’s Top 5 Biophilic Hotel Designs’ om meer te begrijpen van waar deze terminologie vandaan komt, en krijg een visuele traktatie op vijf verbazingwekkende hotels die biofiele interieurs hebben geïmplementeerd. Anderzijds zijn biofiele interieurs in opkomst in deze 10 hedendaagse woningen en het resultaat is op zijn zachtst gezegd fascinerend.

1. Welkom in de Jungle in Australië door CplusC Architectural Workshop

CplusC Architectural Workshop ontwikkelde de woning Welcome to the Jungle in Sydney voor zijn directeur Clinton Cole. De structuur werd gebouwd als een experiment in duurzaam stedelijk leven, met een groentetuin op het dak en een aquaponics-systeem dat eetbare vissen huisvest, waardoor de mensen zelfs in de stad kunnen leven en een intieme relatie met de natuur hebben.

2. Daita2019 in Japan door Suzuko Yamada

Met zijn eigenaardige permanente steigers doet deze Japanse woning industrieel aan. Ontwerpster Suzuko Yamada daarentegen bracht haar bewoners effectief dichter bij de natuur door de stalen structuur te bouwen, waardoor ze rechtstreeks naar de tuin op het eerste niveau kunnen stappen. Twee stalen platforms vormen balkons vol groene planten op de tweede verdieping, terwijl de 34 ramen van verschillende grootte van het huis veel natuurlijk licht binnenlaten.

3. Wall House in Vietnam van CTA heeft biofiele interieurs

Als onderdeel van de biofiele interieurs die moderne woningen hebben veroverd, is ‘The Wall House’ in Vietnam een perfect voorbeeld van deze trend. Het is gebouwd met bakstenen met gaten en heeft een centraal atrium dat de woning een binnenplaatsachtige sfeer geeft. CTA, gevestigd in Ho Chi Minh City, omringde de ruimte met weelderig groene planten en bomen zodat het bijna als een tuin aanvoelt.

De studio wilde een huis bouwen dat ‘zelf 24/7 kan ademen’ door het gebruik van bakstenen met gaatjes en het toevoegen van veel licht en groene planten, waardoor de luchtkwaliteit van het huis toeneemt.

4. Ribeirão Preto woning in Brazilië door Perkins+Will

Bij het ontwerp van dit huis in Ribeiro Preto, een stad in het zuidoosten van Brazilië, maakte Perkins+Will gebruik van biofiele interieurconcepten. Het heeft intrekbare glazen wanden die de binnenkant naar buiten openen, tactiele houten panelen en een weelderig groen dak.

5. Bat Trang House in Vietnam door Vo Trong Nghia Architects

Een reeks verhoogde tuinen dient als een natuurlijk koelsysteem in het Bat Trang House, dat een gevel van keramische baksteen heeft die is ontworpen als een geperforeerde huid. Via openingen in het keramische omhulsel worden luchtopeningen gecreëerd. Deze verplaatsen lucht rond het huis, dat ook bomen, struiken en andere planten bevat die door de openingen naar buiten gluren, waardoor een tweede laag van een ‘bufferzone’ ontstaat die het interieur koelt.

6. Sumu Yakushima in Japan door Tsukasa Ono

Tsukasa Ono ontwierp dit coöperatieve woonproject om een positief effect te hebben op de natuurlijke omgeving. Ono gebruikte wat hij “regeneratieve architectuur” noemt om de band tussen menselijke bewoning en natuur opnieuw te definiëren. Sumu Yakushima is gebouwd met verkoolde houten palen die de groei van mycelium (schimmeldraden) bevorderen, de groei van boomwortels stimuleren en de bodem versterken.

7. De Greenary in Italië door Carlo Ratti Associati en Italo Rota

De leefruimte van The Greenary is gecentreerd rond een 10 meter hoge Ficus, die de ontwerpers Carlo Ratti en Italo Rota hebben verwerkt om de grenzen tussen het natuurlijke en het kunstmatige te helpen vervagen.

De boerderij en graanschuur waren bedoeld als ‘forever home’ op het platteland bij Parma. Een volledig beglaasde zuidelijke muur laat voldoende licht binnen en benadrukt tegelijkertijd de boom van buitenaf.

8. Pepper Tree Passiefhuis in Australië door Alexander Symes

Architect Alexander Symes voegde een hoekige toevoeging toe aan deze woning in Unanderra, Australië. Het komt uit op een terras onder het bladerdak van een enorme boom en heeft met hout beklede woonkamers, waardoor het een spectaculaire plek is met biofiele interieurs. Groene planten en een bruin en bruin kleurenpalet dragen bij aan het gevoel van nabijheid tot de natuur. Duurzaamheid vormt de kern van het project, belichaamd door het natuurlijke materialenpalet, het hoogwaardige ontwerp en de sterke biofiele verbinding.

9. The Drawers House in Vietnam door MIA Design Studio

Het Drawers House werd ontworpen met veel door planten omgeven binnenplaatsen om de verbinding met het buitenleven te maximaliseren en tegelijkertijd de eenzaamheid voor de bewoners te behouden. De witgepleisterde muren zijn ook bedekt met planten om de indruk te wekken dat men ondergedompeld is in de natuur, en een gang heeft een muur van klimplanten die over de hele site loopt.

10. The Cork Studio in het Verenigd Koninkrijk door Studio Bark

Studio Bark creëerde The Cork Studio is bijna volledig gemaakt van kurk, een natuurlijk materiaal dat kan worden gerecycled, hergebruikt of helemaal gecomposteerd. De structuur werd gebouwd rond een bestaande esdoorn op het terrein met afvalkorrels van een wijnkurkfabriek, waardoor het interieur een warme boomhut-vibe krijgt.

Biofiele interieurs zijn zonder twijfel een vibe en zullen de komende jaren zeker een trend blijven. De invoering en implementatie van groene ruimtes in huis kan alleen maar zorgen voor een positief gevoel bij de dagelijkse activiteiten en een meer liefdevolle relatie met de natuur.

Bron: Thursd.com