Skip to main content

Mensen van de Ethiopische Suri-stam dragen ingewikkelde gezichtsschilderingen en dragen adembenemende hoofddeksels met bloemen

Een nooit eindigende stroom van creativiteit

Bananenbladeren als sjaal, gedroogd gras als hoofdtooi, zorgvuldig gerangschikte bloemen die als kroon dienen – de Suri-stam weet het beste te maken van hun beschikbare middelen.

De leden van de Suri-stam uit Ethiopië laten hun ingewikkelde gebloemde hoofddeksels en adembenemende schmink zien. De kinderen en tieners zien er onschuldig en mooi uit, met hun sierlijke lichaamsschilderingen en exotische hoofdversieringen gemaakt van bloemen. De plek lijkt vredig en ongerept, maar in werkelijkheid is het leven hier hard en voeren de stamleden regelmatig oorlogen met naburige stammen over het recht om vee te laten grazen.

De Omo vallei in Oost Afrika ligt op de grens van Kenia, Soedan, en Ethiopië. Hier leven verschillende stammen, waaronder de Suri stam, elk met hun eigen geschiedenis, gewoonten en filosofie. Wat ze gemeen hebben is de creativiteit waarmee ze bloemen en planten, maar ook modder en dieren gebruiken om zich voor te bereiden op speciale gelegenheden.

De foto’s in dit artikel zijn van fotografe Giovanna Aryafara. Giovanna’s levenslange passie voor fotografie begon 40 jaar geleden in Sydney, Australië, en werd voortgezet in Nieuw-Zeeland waar ze een aantal jaren schoolfotograaf was. Nu woont Giovanna in Bali, maar ze reist jaarlijks naar India en Ethiopië, zowel voor haar bedrijf als voor haar fotografie.

Als fotografe reist Giovanna de wereld rond op zoek naar onderwerpen die onze emoties opwekken, een gevoel van gedeelde spiritualiteit oproepen en onze wereld onthullen door een minimalistische, op design geïnspireerde lens. Haar werken bieden toegang tot de schoonheid van onze aarde, geïnspireerd door haar liefde voor het delen van de diversiteit van de menselijke ervaring. Giovanna is toegewijd aan het bevorderen van het bewustzijn van deze verhalen en steunt mensenrechtenorganisaties over de hele wereld die helpen een rechtvaardiger omgeving voor iedereen te creëren.

Op haar website zegt Giovanna:

“Mijn inspiratie voor het fotograferen van de Suri is het vastleggen van de verbazingwekkende band die ze hebben met de natuur, die ze uitdrukken via hun lichaamskunst, waarbij ze natuurlijke klei uit de rivier gebruiken. Ze vermalen het tot een pasta met verschillende kleuren en brengen de bodypaint op een zeer artistieke manier aan, waarbij ze seizoensgebonden en exotische bloemen, planten, bessen en zaaddozen combineren, met patronen geïnspireerd door vogels en andere natuurlijke elementen. Ze doen dit al honderden jaren.”

Op zoek naar andere manieren om te overleven

De ingewikkelde kunst die de stam – die in de Omo-vallei leeft – tentoonspreidt, wordt aan toeristen getoond nu de inheemse bevolking op zoek is naar andere manieren om te overleven temidden van toenemend geweld en landoorlogen. Door de oorlog in buurland Soedan is er steeds minder weidegrond beschikbaar, waardoor de concurrentie tussen naburige stammen steeds groter wordt. Vee plunderingen zijn een groot probleem voor de Suri en het conflict dat dit veroorzaakt met omliggende stammen leidt ertoe dat bezoekers gewapende bescherming nodig hebben.

Ontoegankelijk voor bezoekers

Afgezien van vier maanden per jaar, van maart tot november tijdens het droge seizoen, is het Kibosh gebied waar de Suri dorpen zich bevinden van alles afgesloten. Het natte weer maakt alle wegen ontoegankelijk voor bezoekers.

Exotische versieringen gemaakt van bloemen

Maar als je ooit de kans krijgt om de Suri te bezoeken, zul je merken dat de band tussen de leden van de stam sterk is. Het is alsof je teruggaat in de tijd, naar een plaats waar de mensheid en de mode waarschijnlijk zijn begonnen, waar moeders hun zuigelingen beschilderen om een belangrijke traditie te beginnen, en waar de mensen opvallen door hun sierlijke lichaamsschilderingen en exotische hoofdversieringen van bloemen.

Bron: Thursd.com