Snøhetta ontwerpt de stadsbibliotheek van Beijing
Snøhetta ontwerpt een bibliotheek die het gevoel van ‘onder een boom zitten’ nabootst. De constructie is gebaseerd op natuurlijke landschappen en geeft prioriteit aan het helpen van bezoekers om contact te maken met de buitenwereld, om ze weg te lokken van hun schermen.
Onlangs voltooide Snøhetta Design de Beijing City Library in China, een met glas bekleed gebouw met torenhoge boomachtige zuilen en kamers vermomd als heuvels. Het team achter het architectonische wonder ontwierp de Tongzhou Library in Beijing om de relevantie van de bibliotheek in de 21e eeuw te herstellen en een nieuwe visie voor de typologie te bieden, terwijl het lijkt op het belang van dagelijks samenleven met de vormen van de natuur voor een betere geestelijke gezondheid.
Het ontwerp van Snøhetta’s nieuwe bibliotheek wil mensen weer in contact brengen met de natuur door middel van op bomen lijkende structuren
Het ontwerp van de bibliotheek is gebaseerd op natuurlijke landschappen en geeft prioriteit aan het helpen van bezoekers om contact te maken met de buitenwereld, waardoor ze worden verleid om weg te gaan van hun scherm. Volgens Snøhetta-partner Robert Greenwood moedigen het terrassenlandschap en de boomachtige kolommen bezoekers aan om zich van een afstand te concentreren op het grote geheel. Dit is een plek waar je onder een boom kunt zitten en je favoriete boek kunt lezen. Zo gemakkelijk en plezierig is dat! De Beijing City Library heeft een intergenerationele kwaliteit over zich, waar je je verhalen doorgeeft aan kinderen en hen kennis laat maken met de titels waar je van hield.
Beijing City Library werd in 2022 publiekelijk onthuld na het winnen van een internationale wedstrijd in 2018. Snøhetta voltooide het project in samenwerking met de lokale studio ECADI. Snøhetta wil Tongzhou transformeren in een levendige kunst- en cultuurbestemming met de bouw van drie nieuwe culturele gebouwen.
Kolommen als bomen
Onder de heuvelachtige heuvels bevindt zich een reeks privé lees- en conferentieruimtes en delen van de heuvels zijn afgevlakt om tafels te kunnen plaatsen. De stadsbibliotheek van Beijing heeft ook ruimtes voor optredens en boekrestauratie. Een van de meest opvallende details van de bibliotheek zijn de hoge, slanke kolommen die op hun top ‘paddenstoelen tot platte panelen’ om het dak te ondersteunen. Snøhetta heeft deze gemodelleerd naar de bladeren van een ginkgoboom – een 290 miljoen jaar oude soort die inheems is in China – om een plafond te vormen dat op een baldakijn lijkt.
De kolommen hebben een modulair ontwerp, ontwikkeld om materiaalafval te verminderen en technologieën zoals verlichting, akoestiek en regenwateropvang te integreren. Buiten zijn echte ginkgobomen geplant bij de toegangspunten, omlijst door glazen muren die de band met de natuur verder willen versterken.
Een 16-meter hoog atrium bekleed met gelaagde zitplaatsen, trappen en boekenplanken, maakt ook deel uit van het hart van de Beijing City Library. Een kronkelende loopbrug loopt door het centrum. Het is ontworpen om de nabijgelegen Tonghui rivier op te roepen en dient als de primaire circulatieruimte van de bibliotheek, die de noord- en zuidingang met elkaar verbindt.
Volgens Snøhetta creëren de terrasvormige heuvels die uit de vallei oprijzen een gebeeldhouwde binnenlandvorm die dient als grond, zitplaatsen en rekken – een informele zone met mogelijkheden om te ontspannen, te praten of rustig te lezen terwijl men verbonden blijft met de grotere ruimte. Ondertussen heeft het dak geïntegreerde fotovoltaïsche (BIPV) bouwelementen om hernieuwbare energie op te wekken.
Het algehele ontwerp heeft de Chinese GBEL Three Star behaald – de hoogste classificatie in de certificering van groene gebouwen.
De vreugde van het lezen in de natuur weer aanwakkeren
De studio concludeerde dat ze hoopt dat het project zal bijdragen aan het herstel van het belang van bibliotheken als gemeenschapsruimtes in plaats van louter een opslagplaats van boeken. Het is de liefde van mensen voor boeken die ervoor heeft gezorgd dat bibliotheken het digitale tijdperk hebben overleefd en nieuwe mogelijkheden hebben om meer terug te geven aan de stad en haar publiek. De studio merkt op dat het aan ons is om de relatie tussen lichaam, geest en omgeving opnieuw te verbeelden om het plezier in lezen te herontdekken, weg van het scherm.
Bron: Thursd.com