Skip to main content

Sideau® Blocks presenteren een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor bloemisterij

19 maart 2024

Een materiaal dat perfect geschikt is voor bloemisten en bloemschikkers die een volledig milieuvriendelijke basis willen gebruiken voor hun creaties.

Sideau Bloemenblok

Duurzaamheid en milieubehoud zijn van het grootste belang in de wereld van vandaag en industrieën streven ernaar om deze idealen te bereiken. Het is daarom cruciaal om opties te vinden die de planeet zo min mogelijk schade toebrengen. Bloemisterij, een industrie die soms geassocieerd wordt met het gebruik van niet-natuurlijke materialen, is ook aan het veranderen en meer duurzame praktijken aan het toepassen. Een van die innovaties is het Sideau® Floral Block, een niet-plastic alternatief voor traditioneel steekschuim.

Deze blokken zijn gemaakt van materialen die als milieuvriendelijk worden beschouwd en dragen dus bij aan de duurzaamheid van de natuur en de bloemisterij-industrie. Het blok heeft qua gebruik vrijwel dezelfde eigenschappen als steekschuim, maar in tegenstelling tot dit laatste – dat gemaakt is van oliederivaten en fenolhars, wat plastic is – is een Sideau® Floral Block volledig natuurlijk en gemaakt van Earthwool®, een natuurproduct gemaakt van basalt, een vulkanisch stollingsgesteente.

Oorsprong van Sideau® blokken

Sideau® blocks zijn een product ontwikkeld door Agra-Wool International Group, een gerenommeerd bedrijf gevestigd in Nederland. Het bedrijf staat bekend om zijn inspanningen op het gebied van duurzaamheid en het creëren van substraten en waterabsorberende materialen die zowel efficiënt als milieuvriendelijk zijn.

Om die reden is het Sideau® Floral Block perfect geschikt voor bloemisten en bloemschikkers die een volledig duurzame milieuvriendelijke basis willen gebruiken voor hun bloemenontwerpen en -creaties. De in 2018 geïntroduceerde blokken zijn snel uitgegroeid tot een toonaangevende duurzame optie voor bloemisten. Sideau® is aangesloten bij het Barometer Duurzame Bloemist initiatief en bij RHS-aangesloten verenigingen.

De productnaam Sideau® is afgeleid van de voornaam van de eigenaar van Agra-Wool, Sido. De naam van het materiaal bestaat uit twee zinnen: Si en d’Eau, wat een van de belangrijkste eigenschappen van het product verklaart; het absorbeert en houdt water perfect vast, vergeleken met het traditionele steekschuim.

Sido Fokkema van Agra-Wool International

Samenstelling en materiaal van dit bloemenblok

In tegenstelling tot traditioneel steekschuim zijn de blokken van Sideau duurzaam gemaakt van een 100% natuurlijk materiaal dat Earthwool® heet. Earthwool® is afgeleid van basalt, een vulkanisch stollingsgesteente. Deze samenstelling onderscheidt de Sideau® blokken, omdat ze niet afhankelijk zijn van oliederivaten of plastic materialen die schadelijk zijn voor het milieu. Het is dus een duurzaam plasticvrij materiaal dat geschikt is voor bloemmotieven en arrangementen!

Sideau® is ook merkbaar zachter maar nog steeds zeer dicht, heeft een herkenbare bruine kleur en geeft geen geur of kleine stofdeeltjes af. Het irriteert ook niet. Het materiaal irriteert ook de handen en de huid niet tijdens het gebruik. Om deze en vele andere redenen wordt het beschouwd als vriendelijk voor mens en milieu.

Een materiaal met duurzame eigenschappen

Sideau® blokken hebben verschillende duurzame eigenschappen die ze een uitstekende keuze maken voor duurzaam bloemschikken en bloemsierkunst. Een van de belangrijkste pluspunten van deze blokken is hun volledige biologische afbreekbaarheid. Wanneer ze worden weggegooid, breken deze blokken na verloop van tijd op natuurlijke wijze af, zonder schadelijke resten of microplastics achter te laten. In tegenstelling tot traditioneel steekschuim kunnen de Sideau® blokken meerdere keren hergebruikt worden. Door de sponsachtige structuur kan het gerecycled worden door er kippengaas omheen te wikkelen. Dit vermindert afval aanzienlijk en draagt bij aan een duurzamere bloemenindustrie.

Daarbij hebben deze blokken een uitstekend waterabsorptievermogen. Ze kunnen binnen 15 seconden water opnemen en ze blijven keer op keer water opnemen, waardoor je je bloemstukken alleen water hoeft te geven als de bloemen lijken uit te drogen. Deze kwaliteit zorgt ervoor dat bloemen precies de benodigde hydratatie krijgen voor langere perioden.

Bovendien zijn Sideau® blokken geschikt voor verschillende soorten bloemwerk, waaronder verse, gedroogde en zijden bloemen. Deze veelzijdigheid maakt ze een goede keuze voor bloemisten die op zoek zijn naar duurzame ontwerpen.

Ook heeft men met Sideau® geen afval meer van het product. Stukken die overblijven na het snijden van de blokken in vormen kunnen eenvoudig in kleinere stukken worden gescheurd en in een pot, vaas of houten krat worden gedaan, waarna ze opnieuw kunnen worden gebruikt als vervanging voor potgrond. Alles met een wortel zal erop groeien!

Je kunt het ook op je composthoop storten, want basalt zit vol voedzame mineralen en wordt ook gebruikt om zware kleigrond op te waarderen. En wat overblijft als het afgebroken is, is basaltmeel (zand) dat volledig natuurlijk is en onschadelijk voor de natuur.

De voordelen voor het milieu

Door met Sideau®-blokken te werken, spelen bloemisten een belangrijke rol in het behoud van het milieu. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een verminderd gebruik van plastic. Traditioneel steekschuim wordt voornamelijk gemaakt van plastic materialen. Door te kiezen voor Sideau®-blokken verminderen bloemisten actief hun afhankelijkheid van plastic voor eenmalig gebruik en dragen ze bij aan de strijd tegen plasticvervuiling.

Voor de productie van Sideau® blokken worden plantaardige grondstoffen gebruikt, zoals suikerbiet of rietsuiker, in plaats van petrochemische producten. Deze omschakeling naar hernieuwbare grondstoffen vermindert ook de ecologische voetafdruk van de productie.

Bovendien kunnen de Sideau®-blokken, wanneer ze niet langer geschikt zijn voor bloemstukken, worden weggegooid op een composthoop omdat ze 100% natuurlijk zijn. Ze kunnen ook in kleinere stukken worden gescheurd en als substraat worden gebruikt, waardoor de hoeveelheid afval nog verder afneemt en duurzame praktijken worden bevorderd.

De positieve impact op de bloemisterijsector

De toepassing van Sideau® blokken in de bloemisterij-industrie heeft voor verschillende positieve veranderingen gezorgd. Om te beginnen bieden ze bloemenontwerpers eindeloze creatieve mogelijkheden. Dankzij hun vermogen om bloemstelen stevig vast te houden en efficiënt water te absorberen, kunnen kunstenaars hun fantasierijke ontwerpen tot leven brengen.

Door dit materiaal te gebruiken, tonen bloemisten ook hun engagement voor duurzame praktijken en bevorderen ze het milieubewustzijn binnen hun sector. Dit inspireert klanten om milieubewuste keuzes te maken bij de aankoop van bloemstukken.

Bovendien hebben deze blokken bloemisten, kwekers en leveranciers geïnspireerd om samen te werken. Het gedeelde doel van duurzaamheid heeft partnerschappen gevoed die prioriteit geven aan het gebruik van milieuvriendelijke materialen en technieken in de hele toeleveringsketen van de bloemisterij.

Een ander belangrijk voordeel van Sideau® blokken is dat ze water gelijkmatig over het arrangement verdelen. Het gebruikte basaltmateriaal zorgt voor optimale waterabsorptie en -retentie, waardoor bloemen langer vers en gehydrateerd blijven. Deze eigenschap is met name gunstig voor bloemontwerpen die langdurige arrangementen vereisen, zoals bruidsboeketten of centerpieces voor evenementen.

De bloemisterij-industrie opleiden

Ook Agra-Wool International – de fabrikant van het blok – is actief betrokken bij het informeren van de bloemisterijsector over de voordelen van Sideau® blokken. Door samen te werken met bloemenassociaties, workshops en artikelen wil het bedrijf het bewustzijn over de impact van niet-natuurlijk steekschuim op het milieu vergroten en duurzame alternatieven bieden. Door kennis te verspreiden en eco-bewuste praktijken te promoten, moedigt het bedrijf het gebruik van het materiaal aan en draagt het bij aan een duurzamere bloemenindustrie.

Naarmate consumenten milieubewuster worden, groeit bovendien de vraag naar duurzame producten en praktijken in de bloemenmarkt. Bloemisten die arrangementen aanbieden gemaakt met materialen zoals Sideau blokken kunnen inspelen op deze vraag en eco-bewuste klanten aantrekken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Door hun bedrijf af te stemmen op milieuvriendelijke alternatieven, kunnen bloemisten zich onderscheiden in de markt en een breder klantenbestand aanspreken.

Bovendien blijft Agra-Wool International investeren in onderzoek en ontwikkeling om het materiaal verder te verbeteren en andere nieuwe duurzame materialen voor de bloemisterij-industrie te verkennen. En omdat het bedrijf voorop blijft lopen op het gebied van innovatie, wil het bloemisten nog meer van deze milieuvriendelijke alternatieven bieden die voldoen aan de veranderende behoeften van de sector en bijdragen aan een groenere toekomst.

Toch is het de moeite waard om op te merken dat de Sideau®-blokken steeds meer erkenning en acceptatie krijgen binnen de bloemisterij-industrie. Bloemisten, evenementenplanners en bloemenontwerpers wereldwijd omarmen dit milieuvriendelijke alternatief voor traditioneel schuim.

De positieve feedback van professionals die het hebben omarmd en verwerkt in hun bloemencreaties benadrukt de effectiviteit en duurzaamheidsvoordelen, waardoor het een materiaal is dat de moeite waard is om te gebruiken in bloemstukken en -ontwerpen.

Bron: Thursd.com