Skip to main content

10 inheemse snijbloemen uit Australië die elke bloemist wil hebben

Hier is een lijst met de meest unieke en mooie inheemse bloemen van Down Under.

Men zegt dat Australiërs het beste weer ter wereld hebben. Hun warme klimaat biedt ook optimale omstandigheden voor het kweken van de meest unieke bloemen ter wereld – vele komen alleen in de Antipoden voor. Laten we eens kijken welke inheemse Australische snijbloemen u niet mag missen in het exclusievere deel van uw assortiment dat zowel u als uw klanten in vervoering zal brengen.

Veel Australische inheemse bloemen, zoals de grevillea, kunnen gemakkelijk lang meegaan in een vaas, of zelfs helemaal zonder water. Dit komt doordat de bloemen gebouwd zijn om lang mee te gaan in het hete Australische klimaat. Nu de temperaturen wereldwijd stijgen, vinden deze bloemen manieren om zich aan te passen en te evolueren om in deze warme klimaten te gedijen. Vaak hebben ze houtachtige stelen en hebben ze een mooie stevige vaas (en een scherpe snijder) nodig om hun gewicht te dragen, zoals de beroemde zwaargewicht banksia, Waratah en protea.

1. Mimosa (ook bekend als Wattle)

Mimosa produceert al op jonge leeftijd prachtige gele bloemen, en zowel de prachtige bloemen als de bladeren worden wereldwijd veel gebruikt voor bloemstukken. Deze geurige pomponvormige bloemen geven elk boeket een vleugje zonneschijn. Bepaalde soorten mimosa hebben een sterk, zoet en honingachtig aroma dat zelfs wordt gebruikt in parfums en wordt gekweekt voor voedsel, medicijnen en kleurstoffen.

2. Waratah (botanisch: Telopea speciosissima)

De gedurfde en iconische Waratah is, niet verrassend, het nationale symbool van de staat New South Wales. De naam Waratah komt van het Eora Aboriginal woord ‘warada’ dat ‘mooi’ of ‘van veraf gezien’ betekent. En terecht! De kegelvormige bloem en de groene gescheurde bladeren zijn de muze geweest voor enkele van de belangrijkste modernistische kunstenaars van Australië, zoals Margaret Preston, in haar prachtige linoleumsneden.

3 . Waxflower (botanisch: Chamelaucium)

Waxflower is gekozen tot een van ’s werelds meest veelzijdige vulstoffen, vanwege zijn lange houdbaarheid, statige lijnen en prachtige bloemen. Hij is het hele jaar door verkrijgbaar dankzij bedrijven als Helix Australia, die gespecialiseerd zijn in het kweken en licentiëren van deze wilde bloemen. De waxflower is zelfs gebruikt in gin en ambachtelijke bieren en ruikt heerlijk.

4. Kangoeroepoot (botanisch: Anigozanthos)

Deze opvallende harige kerels danken hun naam aan hun bloemen. Je vindt ze vaak in het rood, maar je kunt ze ook vinden in enkelvoudige, tweekleurige en driekleurige vormen, en ze hebben de vorm van een kangoeroe-poot.

5. Craspedia (in de volksmond bekend als Billy Buttons)

Dit is de droom van een bloemist! Ontwerpers gebruiken craspedia (Craspedia Globosa) graag als lijnmateriaal, om een dynamische open rustplaats en een levendige kleurenknaller toe te voegen. Hun bolvormige gele bloemen zijn ook zeer populair als droogbloem en kunnen meerdere jaren meegaan, en staan symbool voor goede gezondheid… Ze stralen in ieder geval een zonnig humeur uit.

6. Spider Flower (botanisch: Grevillea)

Grevillea, algemeen bekend als spinnenbloemen, is een geslacht van ongeveer 360 soorten groenblijvende bloeiende planten in de familie Proteaceae. Ja, de oorspronkelijke protea’s zijn inheems in Zuid-Afrika, maar deze bijzondere bloem is endemisch in Australië en delen van Indonesië. Planten van het geslacht grevillea zijn struiken, zelden bomen.

Grevillea bloemen waren traditioneel favoriet bij de Aboriginals vanwege hun zoete nectar. Deze kon op de hand worden geschud om ervan te genieten, of in een coolamon – een traditionele scheepsvormige houten kom – met een beetje water om een zoete drank te maken. Ze kunnen worden aangeduid als de originele “bush lollies”.

7. Flanelbloem (botanisch: Actinotus helianthi)

Ondanks zijn uiterlijk is het geen lid van de madeliefjesfamilie. Deze viltachtige bloem voelt zacht en delicaat aan en vormt een sterk (en welkom) contrast met veel van de Australische inheemse bloemen in deze lijst en kan 40-60 cm lang worden. De wollige schutbladeren maken van deze bloem een prachtig element in bloemwerk.

8. Banksia

Deze inheemse planten zijn dominante en artistieke bloemen die een brede commerciële toepassing hebben in de bloemenindustrie en gebruikt kunnen worden als hoofdbloem in verse of gedroogde bloemstukken. Ze hebben een lang vaasleven en sterke houtachtige stelen. Je vindt de banksia’s in plaatselijke Australische tuinen, parken en buurten.

9. Gymea Lelie (botanisch: Doryanthes excelsa)

Deze hoge schoonheid is een van de zwaarste en hoogste bloemen van alle Australische inheemse soorten! Ze komt uit de aarde door haar zwaardachtige bladeren en kan een bloemtak van bijna zes meter hoog laten groeien! De beroemde Japanse bloemenontwerper Azuma Makoto gebruikte de Gymea Lily zelfs in zijn film ‘Life and Death’.

10. Rode bloeiende gom (botanisch: Corymbia ficifolia)

Bij Australië denken veel mensen meteen aan de rode bloeiende gomboom, ook wel Eucalyptus of Corymbia ficifolia genoemd. Het is een boom die het Aussische landschap domineert. Het is een lust voor het oog om een prachtige bloem uit de zaaddoos te zien opkomen. De roodbloeiende gomboom inspireerde de beroemde Australische schrijfster May Gibbs tot het schrijven van een reeks boeken genaamd Snugglepot en Cuddlepie, waarin personages voorkomen als de Gumnut Babies, de hoofdpersonen van het verhaal en geliefd bij veel Australiërs.

Als u deze bloemen de volgende keer bij uw plaatselijke kweker of bloemist ziet, neem ze dan mee naar huis en ervaar uw eigen stukje wilde, langdurige natuur.

Bron: Thursd.com