Skip to main content

Ervaringen van onze klanten

Ronald van der Salm (van Pure Gerbera)

“Sinds begin van dit jaar ben ik voor een gedeelte van mijn mini gerbera’s overgestapt op Earthwool ® steenwol cubes. In de gerberateelt is al langere tijd een tendens gaande om van kokos over te gaan op deze innovatieve groeimedia.” (De productie van Earthwool ® gebeurt namelijk zonder formaldehyde houdend bindmiddel.)
Ronald nam het besluit om zijn gerberakwekerij van ruim drie hectaren gedeeltelijk over te zetten op Earthwool®. Hierdoor kon hij de resultaten goed vergelijken. De bloemen van deze planten worden sinds enige maanden geoogst. Ronald: “Wat me als eerste opviel, is het grotere vermogen van deze cubes om vocht vast te houden. Ik vind het met name in de zomer een enorm voordeel dat de cubes iets natter blijven. Dat zorgt voor een grotere waterbuffer, bijvoorbeeld bij een storing in de watervoorziening”.
Het grootste voordeel echter, aldus Van der Salm, is de duurzaamheid van de steenwol cubes. Ze gaan veel langer mee dan de kokos die hij voorheen gebruikte. Van der Salm: “De houdbaarheid bij kokos stopt ongeveer bij twee jaar. Op steenwol kan ik veel langer telen, aangezien het al gauw drie tot vier jaar meegaat. En dat is waar ik echt financieel voordeel kan behalen. Als de kokos over twee jaar op is, is de kans dan ook heel groot dat ik helemaal overstap op deze steenwol cubes”.
Op een oppervlakte van 33.200 m2 teelt PURE Gerbera in Delfgauw grootbloemige (9.000 m2) en mini-gerbera’s, geïntegreerd én op een duurzame manier. Het bedrijf is het eerste in Nederland waarin volledig biologisch opgekweekte planten werden geleverd. De producten vinden via Delfgauw hun weg naar de gehele Europese markt. Meer dan 20 miljoen stelen gerbera’s komen voornamelijk via de groothandel bij de consument terecht. 40.000 Kwalitatief hoogwaardige bloemen per week verlaten jaarrond het Delfgauwse bedrijf.

Michiel Sies

Michel Sies heeft samen met zijn vrouw het Gerberabedrijf Sies van der Spek. Het heeft een oppervlak van 15.600 m2 aan de Anthony Lionweg in Bergschenhoek. In de potten prijken nu mini-gerbera’s in 14 kleuren. Deze zijn met zorg uitgezocht. Zij laten zich niet alleen leiden door kleur, maar ook letten zij op de opbrengst door het jaar heen. Sommige soorten geven in de winter meer bloemen dan andere. Ook letten zij erop dat de bloem gemakkelijk te plukken is. De planten staan dus in potten, die gevuld zijn met steenwolblokken. ”Met name de snelle doorworteling is een groot voordeel bij de Earthwool blokken. De stevigheid is goed en we zijn duurzaam bezig“, aldus een enthousiaste Sies van der Spek.

Klondike Gardens

Klondike Gardens, gevestigd in Berkel en Rodenrijs, is een kwekerij die is gespecialiseerd in het kweken van gerbera’s. De kwekerij bestaat uit twee afdelingen met een totale oppervlakte van 42.000m2 en is eigendom van de familie van Leeuwen. Ruud van Leeuwen: “Wij produceren hier gerbera’s van een hoogwaardige kwaliteit en hebben daarbij oog voor de milieuvriendelijke wijze waarop we dit willen doen.” Bij het produceren van de gerbera’s wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken. Ook Klondike Gardens heeft een grote proef uitgezet. Er wordt gekweekt in containers die gevuld zijn met steenwolcubes. ”De wortels gebruiken het totale volume en zien er goed uit. De Earthwool Cubes voldoen goed, zijn stevig en zijn een luchtig substraat.”