Skip to main content

10 van de meest unieke bomen ter wereld

Het is tijd voor een aantal unieke bomen. Bomen zijn vaak de ondergewaardeerde harde werkers van de plantenwereld. Maar waar zouden we zijn zonder hen? Ze zuiveren de lucht, helpen onze steden (en planeet) koel te houden, en zijn gewoon geweldig om bij in de buurt te zijn. Bomen zijn ook overal. Met meer dan 3 biljoen bomen verspreid over de planeet, zijn ze een integraal onderdeel van bijna elk landschap, waardoor velen van hen een beetje gemakkelijk over het hoofd worden gezien.

10 van de meest unieke bomen in de wereld.

Is het waar dat iedereen een favoriete boom heeft? Dat kan een coole en unieke soort zijn die alleen in een bepaald deel van de wereld te vinden is, een recordbrekende boom vanwege zijn leeftijd of grootte, of die ene eenzame, statige boom die je altijd langs de kant van de weg ziet staan op weg naar je werk en die je gewoon niet kan laten om hem elke ochtend een beetje te bewonderen als je er langs rijdt. Er zijn zelfs groepen op sociale media gewijd aan dit fenomeen, zoals de Unique Trees community op Facebook die meer dan een half miljoen leden telt. Op de onderstaande lijst staan enkele van de meest unieke bomen uit verschillende continenten op onze planeet. Sommige zijn oud, sommige zijn enorm, sommige hebben prachtige bloemen, en sommige zijn heilig. Maar allemaal zijn ze prachtig.

Drakenbloedboom – Socotra

Tweehonderd mijl uit de kust van Jemen ligt Socotra, een afgelegen eiland dat bekend staat als het juweel van Arabië, waar een soort buitenaardse boom die bekend staat als drakenbloed al millennia bloeit. Met zijn ongewone, paraplu-achtige verschijning, is de boom inheems in nergens anders. Hij leeft in overblijfselen van prehistorische ‘drakenbloed’-bossen op granieten bergen en kalksteenplateaus en heeft zich vakkundig aan zijn omgeving aangepast door vocht uit de lucht op te vangen en naar zijn wortels te leiden.

Hoewel de toekomst van deze unieke boomsoort onzeker is als gevolg van de klimaatverandering, heeft hij een lange geschiedenis van economisch en medicinaal belang. De lokale bevolking waardeert het bijvoorbeeld als voedsel voor het vee: het voeren van zeer kleine hoeveelheden bessen aan koeien en geiten verbetert hun gezondheid (hoewel ze bij overmaat ziekte veroorzaken).

Baobab boom – zuidelijk Afrika

De baobabs van centraal zuidelijk Afrika zijn misschien wel een van de bekendste unieke bomen. Ze behoren ook tot de meest klonterige bomen ter wereld – ze zien eruit alsof ze ondersteboven in de aarde zijn gegooid, hun takken zijn op de een of andere manier te spichtig voor hun enorme omtrek. Baobabs nemen water op in het regenseizoen met hun enorme stammen die het vocht opnemen als een spons. Olifanten zijn er dol op en rukken delen van de bomen af om te drinken. Je vindt deze unieke bomen vooral in Zimbabwe en rond Limpopo in Zuid-Afrika, maar je kunt ze ook bewonderen in Madagaskar.

Als je de kans krijgt, bezoek dan een baobab ’s nachts. Hun bloemen bloeien dan met de geur van lichtzure melk, wat enorme opwinding veroorzaakt onder vleermuizen en bush baby’s, die de overvloedige nectar komen drinken en tegelijkertijd het stuifmeel van de baobab ver en wijd verspreiden.

1.400 jaar oude Ginkgo boom – China

Over unieke bomen gesproken! Deze torenhoge ginkgoboom bevindt zich binnen de muren van de Gu Guanyin Boeddhistische Tempel in de Zhongnan Bergen in China. Elke herfst verkleuren de groene bladeren van de 1400 jaar oude boom felgeel en vallen ze in een gouden hoop op het tempelterrein, als een oceaan van geel, waardoor toeristen uit de omgeving worden aangetrokken.

De ginkgoboom, ook bekend als het maagdenhaar, wordt soms een ‘levend fossiel’ genoemd omdat hij, ondanks alle drastische klimaatveranderingen, al meer dan 200 miljoen jaar onveranderd is gebleven. Het is een levende link naar de tijd dat de dinosauriërs over de aarde heersten.

Kauriboom – Nieuw-Zeeland

Kauri behoren tot de machtigste bomen ter wereld. Ze kunnen meer dan 50 m hoog worden, een stamomtrek tot 16 m hebben en meer dan 2000 jaar oud worden. De Kauri-bossen behoren tot de oudste ter wereld en de grootste boom onder hen, Tāne Mahuta (God van het woud), is genoemd naar de Māori god van de bossen en de vogels. Ze staan als oude zuilen in het bos, hun kolossale gevlekte grijze stammen worden niet onderbroken door takken totdat ze ver uit de ondergroei zijn.

Pando bomen – Utah

Pando, ook bekend als de bevende reus, is een klonale kolonie van een individuele mannelijke brekende espen waarvan aan de hand van identieke genetische markers is vastgesteld dat het één enkel levend organisme is en waarvan wordt aangenomen dat het één massief ondergronds wortelstelsel heeft. Pando is het oudste levende organisme op de planeet. Pando, wat “ik verspreid” betekent in het Latijn, is eigenlijk niet één enkele boom, maar een hele kolonie van beuken.

Zilveren berkenbomen in Finland

Finland Berken zijn de meest voorkomende loofbomen in Finland en berkensoorten die daar voorkomen zijn zilverberk, zachte berk, en in Lapland groeien dwergberken. Berken kunnen tot 300 jaar oud worden en de hoogste berk kan wel 40 meter hoog worden. Berken zijn belangrijke bomen geweest voor veel mensen en verschillende Fins-Oegrische, Baltische en Slavische stammen hebben ze vereerd. Hoewel het misschien niet de meest unieke bomen zijn, zijn ze, wanneer bedekt met sneeuw, een van de meest adembenemende bezienswaardigheden om te zien

Generaal Sherman Boom – Californië

General Sherman is een mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) in het Giant Forest van het Sequoia National Park in Tulare County, in de Amerikaanse staat Californië. Qua volume is het de grootste bekende levende eenstammige boom op aarde. Hij wordt geschat op ongeveer 2.300 tot 2.700 jaar De Generaal Sherman is genoemd naar de Amerikaanse Burgeroorlog generaal William Tecumseh Sherman. Het officiële verhaal, dat mogelijk apocrief is, beweert dat de boom in 1879 werd genoemd door naturalist James Wolverton, die als luitenant in de 9th Indiana Cavalry onder Sherman had gediend.

Hoewel het de grootste bekende boom is, is de General Sherman Tree niet de hoogste bekende levende boom op aarde (die onderscheiding behoort toe aan de Hyperion boom, een Coast redwood), noch is het de wijdste of oudste bekende levende boom op aarde. Met een hoogte van 83,8 meter, een diameter van 7,7 m en een geschat stamvolume van 1.487 m3 behoort hij niettemin tot de hoogste, breedste en langstlevende bomen ter wereld.

Yoshino kers – Japan

Kersenbloesems, ook wel sakura genoemd, zijn de symbolen van de lente in Japan. Elk jaar rond februari zie je tv-programma’s en webmagazines die informatie geven over wanneer de kersenbloesems in bloei zullen staan. Over het algemeen bloeien de kersenbloesembomen in Japan in een geografisch bepaalde volgorde: ze verschijnen eerst in het warme klimaat van Zuid-Japan en banen zich dan een weg naar de Kanto-regio, waartoe ook Tokio behoort, dan naar Tohoku in het noorden, en tot slot naar Hokkaido.

Omdat kersenbloesems meestal maar een dag of tien, hooguit twee weken aan de bomen blijven hangen, checkt iedereen in Japan in de lente de kersenbloesemvoorspelling. Op die manier kunnen ze genieten van de kersenbloesem seizoen op zijn hoogtepunt.

Dode Vlei Bomen – Namibië

Deze skeletachtige bomen staan in de Deadvlei. Vroeger waren het bloeiende bomen, maar zo’n 900 jaar geleden droogde het klimaat op en sloten duinen Dead Vlei af van de dichtstbijzijnde rivier. Het werd te droog in Dead Vlei voor de bomen om zelfs te ontbinden. Ze verschroeiden gewoon zwart in de zon, monumenten van hun eigen vernietiging. De bomen, nu meer dan 1000 jaar oud, vormen een kaal bos.

Areca palmboom – India

Paan wallah: betel wijnstokbladeren met daarin arecanoot, gebluste kalk (de chemische stof, niet de vrucht), en een op maat gemaakt mengsel van geurige specerijen en drankjes. Paan wordt meestal gebruikt als een sociaal glijmiddel of gekauwd als een mondreiniger na het eten. Het wordt in de mond alarmerend vermiljoen en maakt de tanden langzaam zwart – wat in Thailand vroeger als charmant en mooi werd beschouwd. Het belangrijkste werkzame bestanddeel is afkomstig van de grote zaden diep in de oranje vrucht van de areca-palm: een heerlijk hoge en slanke boomsoort, met een schijfvormige stam die bestaat uit donkere en lichte horizontale banden.

Bron: Thursd.com