Skip to main content

8 maart: Internationale Vrouwendag

En waarom het zo belangrijk is om deze dag te vieren.

Elk jaar op 8 maart vieren mensen over de hele wereld de vrouwen in hun leven. We doen dit niet alleen door te winkelen bij bedrijven die eigendom zijn van vrouwen en door geld of middelen in te zamelen voor organisaties die vrouwen steunen, maar we schenken ook traditioneel bloemen voor Internationale Vrouwendag als teken van onze waardering, om de prestaties van vrouwen te vieren en om onze voortdurende steun te tonen.

De oorsprong van Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag (IWD) is een wereldwijde dag waarop de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen worden gevierd. De dag is ook een oproep tot actie om de gendergelijkheid te versnellen. Wereldwijd komen groepen bijeen om de prestaties van vrouwen te vieren of zich in te zetten voor de gelijkheid van vrouwen.

Vrouwendag wordt al gevierd sinds het begin van de jaren 1900 – een tijd van grote expansie en turbulentie in de geïndustrialiseerde wereld met een sterke bevolkingsgroei en de opkomst van radicale ideologieën. Deze belangrijke dag heeft een uitgebreide en interessante geschiedenis, maar kwam pas echt van de grond in 1908, toen 15.000 vrouwen door New York City marcheerden om kortere werktijden, beter loon en stemrecht te eisen..

Paars, groen en wit zijn de kleuren die onlosmakelijk verbonden zijn met internationale vrouwendagbloemen. Paars staat voor rechtvaardigheid en waardigheid. Groen symboliseert hoop. Wit staat voor zuiverheid, zij het een controversieel concept. De kleuren zijn afkomstig van de Women’s Social and Political Union (WSPU) in het Verenigd Koninkrijk in 1908.

Als u van plan bent om dit jaar deel te nemen aan de traditie van het bloemen geven, dan is hier een snelle gids voor het geven van bloemen:

Mimosabloem voor Vrouwendag

Mimosa is een van de symbolische bloemen van Internationale Vrouwendag. Deze traditie is ontstaan in Italië, maar heeft zich over de hele wereld verspreid. Het is niet precies bekend waarom Mimosa een representatieve bloem is geworden voor deze dag, maar vaak wordt gespeculeerd dat het iets te maken heeft met de seizoensgebondenheid van Mimosa en hun overvloed in deze tijd van het jaar. Maar afgezien daarvan is het een perfect vrolijke bloem die verwijst naar zonlicht en zomer, maar symbool staat voor respect, elegantie, waardigheid en vriendelijkheid. Meer informatie over mimosa vind je in het artikel ‘Wat is een mimosabloem’.

Rozen als cadeau voor vrouwendag

Rozen schenken is altijd een goed idee, ook voor Internationale Vrouwendag. Rozen hebben over het algemeen de betekenis van liefde en romantiek, maar elke kleur rozen heeft zijn eigen specifieke betekenis (waarover je meer kunt lezen in ons artikel Betekenissen van 8 verschillende rozen). Op ware IWD-manier zijn paarse rozen een uitstekende keuze. Geassocieerd met royalty, betovering, passie en verfijning, is het een geweldige manier om je waardering te tonen aan de sterke vrouwen in je leven.

Tulpen als internationaal vrouwendagbloemenidee

Net als bij Mimosa begint rond deze tijd van het jaar ook het tulpenseizoen. Maar ze zijn niet alleen populair vanwege hun beschikbaarheid. Tulpen zijn prachtige voorjaarsbloemen die zowel kleurrijk als elegant zijn. Deze seizoensgebonden schoonheid ziet er fantastisch uit in een boeket en is een geweldige optie als Internationale Vrouwendagbloem. Met de juiste geur en de vele kleurmogelijkheden kan het nooit misgaan.

Anjers voor het vieren van Internationale Vrouwendag in 2023

Naast rozen is een van de populairste snijbloemen voor boeketten de anjer. Anjers, ook bekend als de ‘goddelijke bloem’ op basis van de Griekse naam Dianthus, bieden een overvloed aan kleuropties die over het algemeen vriendschap en respect symboliseren.

Witte anjers worden geassocieerd met zuiverheid en geluk, en roze anjers worden vaak gegeven als teken van dankbaarheid. Rode anjers, niet verrassend, zijn een uitdrukking van pure liefde. Anjers zijn onmiddellijk herkenbare bloemen, en ze bezitten een charme en allure die mensen over de hele wereld blijft boeien, waardoor ze het perfecte geschenk zijn voor Internationale Vrouwendag.

Lelies als perfecte vrouwendagbloem

Lelies vangen de essentie van vrouwelijkheid en zijn daarom een prachtige en heerlijk geurende bloem voor Vrouwendag. Lelies staan meestal voor toewijding of zuiverheid, maar de betekenis kan variëren per soort lelie, cultuur en kleur. Maar door de Griekse mythe van Hera en Zeus worden lelies vaak geassocieerd met wedergeboorte, vruchtbaarheid en moederschap.

Gerbera’s voor Vrouwendag

Gerbera’s symboliseren zuiverheid, onschuld en schoonheid. Deze zonnige en trotse bloem zal zeker elke kamer opfleuren. Gerbera’s staan ook bekend om hun aanbidding en worden soms ‘de zonneschijn van het leven’ genoemd, waardoor ze een ideale bloem zijn om te schenken op Internationale Vrouwendag.

Pioenen: De 7e bloem voor Vrouwendag

De fragiele pioenroos is een vaste waarde in hedendaagse en klassieke boeketten. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom – deze plant heeft een fragiele, bescheiden schoonheid waarmee ze de show steelt zonder overheersend te zijn. Pioenen hebben een overvloed aan betekenissen. Ze symboliseert niet alleen voorspoed, geluk en geluk, maar ook eer en medeleven. Het is de perfecte bloem om te schenken als je iemands succes wilt vieren en laat dat nu net de reden zijn waarom we Internationale Vrouwendag vieren.

Omarm gelijkheid op Internationale Vrouwendag 2023

Elk jaar wordt deze dag gevierd en gepromoot via een thema dat actuele belangrijke onderwerpen in de samenleving weerspiegelt. De campagne voor IWD 2023 staat in het teken van #embraceequity.

Bron: Thursd.com