Skip to main content

8 tuintrends om naar uit te kijken in 2024

Tuiniers, deze is voor jullie! Let op een paar tuintrends voor de komende seizoenen.

Tijdens de winter is je tuin misschien uit het zicht, dood of bedekt met sneeuw, maar uiteindelijk komt de lente en staat alles weer in bloei. Hoewel je er waarschijnlijk van uit bent gegaan dat je dit jaar hetzelfde zult doen met je groene buitenruimte, kun je ook dingen veranderen en een van de belangrijkste ruimtes verfraaien – je tuin.

Iedereen is het erover eens dat tuinstijlen, -benaderingen en -filosofieën met elk seizoen veranderen. Voor 2024 hebben tuinier professionals samen met experts van de Pennsylvania Horticultural Society de toptrends voor tuinieren voor dit jaar geïdentificeerd.

Deze tuintrends voor 2024 zijn gebaseerd op wat professionals hebben gezien door conferenties en tentoonstellingen bij te wonen, talloze persoonlijke en openbare tuinen te bezoeken en gesprekken te voeren met andere professionals. Ze zijn een fantastische manier voor tuiniers om inspiratie op te doen. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde expert, deze acht tuintrends en plantenselecties kunnen je ruimte op een laagdrempelige manier nieuw leven inblazen.

1. Planten voor bestuivers

Nu de bedreigingen voor monarchvlinders en andere bestuivers steeds bekender worden, hebben veel tuinliefhebbers interesse getoond in het planten van bestuivingstuinen om niet alleen elke dag de aanwezigheid van zulke prachtige insecten in hun tuin te hebben, maar ook om hun ecosysteem te helpen. Als onderdeel van de tuintrends voor 2024 zullen huiseigenaren melkkruid, vlinderkruid en borage overwegen voor hun tuinen en tuinen. Een grote tuin is niet nodig, denk eraan dat een stoeprand of bloembak ook kan dienen als een optie voor bestuivers.

2. Weiden en Eco-gazons

Tuiniers gaan op zoek naar alternatieven voor gras die weinig onderhoud vergen en beter zijn voor het milieu. Ecologische gazons of ‘ecogazons’ vervangen gras door klavers, kruidachtige planten en andere droogtetolerante en ziektebestendige planten.

Voor mensen die houden van het uiterlijk van een groen gazon, maar op zoek zijn naar minder onderhoud in de vorm van minder maaien of kunstmest, zijn klaverperken een interessante optie in meer gematigde gebieden. Weiden worden ook steeds populairder en huis-tuiniers kunnen een bollenweide aanleggen in de voortuin of inheemse, onderhoudsvrije beplanting in grotere tuinen.

3. Veerkrachtige plantenvariëteiten  

Zelfs als je voorzorgsmaatregelen hebt genomen tegen droogte en ongedierte, kan hitte nog steeds een ravage aanrichten. Daarom ontwikkelen veel zaadveredelaars veerkrachtige, open bestoven planten. Naast hun vermogen om te groeien in extreem zomerweer, verminderen veerkrachtige variëteiten de milieu-impact van de groenteproductie. Als groenten minder chemische behandelingen nodig hebben of minder water nodig hebben, wordt het milieu volgens tuinprofessionals minder belast.

4. Fruit kweken in je tuin

Je eigen producten kweken lijkt misschien te moeilijk voor onervaren tuiniers, maar volgens PHS is het thuis kweken van fruit populair geworden als een leuk en onderhoudsvriendelijk alternatief voor het kweken van groenten. Dadelpruimen en pawpaws zijn op dit moment populaire alternatieven voor de meer traditionele peren, appels en perziken onder mensen met tuinruimte om fruit buiten te kweken.

5. Meer grassen en sedges planten

Volgens tuinier professionals blijven grassen en sedges populaire tuinplanten die zowel een decoratieve als ecologische rol spelen. Dankzij het populaire werk van gerenommeerde tuinontwerpers zoals Piet Oudolf, Claudia West, Kelly Norris, Roy Diblick, Jeff Epping en vele anderen, worden deze planten nu algemeen beschouwd als een effectief onderdeel van het tuinontwerp in plaats van als opvulling. Tuinen met inheemse planten en bestuivers leunen zwaar op siergrassen, die steeds populairder worden.

6. Hortensia’s in de tuin

Hortensia’s zullen nooit uit de mode raken en in 2024 zullen ze de tuinarchitectuur en de bloemenindustrie op vele manieren blijven domineren. Er zullen zeker nieuwe hortensiasoorten opduiken en tuiniers zullen hortensia’s in tuinen en achtertuinen blijven implementeren om ze een extra dosis charme te geven.

7. Tropische planten

Tropische planten kunnen elke tuin snel opvrolijken, dus het is geen wonder dat ze een populaire keuze zijn. Volgens PHS zullen tuincentra nieuwe en spannende tropische plantensoorten blijven introduceren.  Als je de hele zomer en de herfst een tropische sfeer wilt creëren, overweeg dan om een aantal van deze trendy planten aan je tuin toe te voegen.

8. Milieuoverwegingen

Het is geen verrassing dat veel tuiniers veel belang hechten aan het milieu, maar verschillende milieubewuste praktijken hebben de laatste tijd nog meer aandacht gekregen. Hier zijn verschillende manieren waarop tuinieren milieubewustzijn kan bevorderen:

  • Bewegingen zoals ‘Leave the Leaves’ in de herfst helpen de hoeveelheid afval te verminderen.
  • Het omzetten van tweetaktmotoren die op gas werken (blowers, grasmaaiers, enz.) naar machines die op batterijen werken, vermindert de koolstofuitstoot.
  • Het creëren van habitats voor overwinterende insecten door vaste planten in de herfst niet terug te snoeien, biedt beschutting en een voedselbron voor insecten en dieren.
  • Rewilding’ of het omvormen van delen van het gazon tot weiden met behulp van milieuvriendelijke beplanting.
  • Gebruik maken van veenvrije potgrond (een grondsoort gemaakt van een reeks organische materialen, waaronder houtafval, boomschors, kokosvezel, groenafval en gecomposteerd tuinafval) om de vraag naar turf te verminderen. Veengebieden zijn vitale vochtige habitats voor veel dieren, insecten en planten, en het oogsten schaadt deze belangrijke ecosystemen.

Door te kopen van merken die zich richten op inheemse planten kan de biodiversiteit in de achtertuin worden vergroot en het gebruik van hulpbronnen zoals water en meststoffen worden verminderd.

Bron: Thursd.com