Skip to main content

Acht bloemen die ’s nachts bloeien en oplichten onder de maan

Deze vertederende variëteiten zorgen voor wat middernachtelijke magie!

Tegenwoordig besteden we veel tijd aan het ontwikkelen van een levendige tuin die schittert in het zonlicht, maar heb je wel eens nagedacht over bloemen die ’s nachts bloeien? Er is een hele categorie nachtbloeiers die tot leven komen nadat de zon onder is gegaan en hier zijn er acht om op te letten.

Acht bloemen die ’s nachts bloeien

Stel je voor dat je naar buiten gaat naar een heldere hemel en kijkt naar een gloeiende maan die je buitenplanten verlicht… Klinkt geweldig, toch? Denk aan zilverwitte bladeren die het maanlicht vangen en bloemen die verborgen blijven tot de maan hoog aan de hemel staat. Een leuk weetje: deze nachtbloeiende planten hebben zich in de loop van miljoenen jaren zo ontwikkeld dat ze zijn afgestemd op de dag/nacht-cyclus en alleen ’s nachts opengaan. Ze doen dit omdat nachtvliegende insecten ze meestal bestuiven.

Eén zo’n insect is de havikmot! Aan de andere kant zijn de bloemen gevoelig voor kleine veranderingen in licht, zodat ze open zijn wanneer deze insecten ’s avonds op pad zijn. Dit gezegd hebbende, hier zijn acht bloemen die ’s nachts bloeien om je verduisterde tuin te verfraaien!

1. Maanbloem (Ipomoea Alba)

De maanbloem is het nachtelijke zusje van de prachtige morning glory, alleen komt ze tot leven onder de avondsterren. Deze roomwitte bloemen gaan ’s avonds open en blijven alleen ’s nachts bloeien. Bloemenliefhebbers zeggen hoe mooi ze maanbloemen vinden in hun nachtelijke patio’s vanwege hun delicate vorm en de manier waarop ze zich om een tuin draperen. Ze zijn erg mooi en hun unieke karakter maakt ze nog aantrekkelijker.

2. Nacht flox (Zaluzianskya Ovata)

De nachtflox is een prachtige bloeiende plant die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. De bloemen lijken op kleine madeliefjes en verspreiden een zoete en honingachtige geur nadat de zon is ondergegaan, waardoor het een van de acht ideale bloemen is die ’s nachts bloeien. De bladeren vormen een dichte, laagblijvende kluit die er weelderig en groen uitziet. Tot slot is deze bloeiende plant een goede optie voor borders, rotstuinen en potten.

3. Gardenia (Gardenia jasminoides)

De gardenia staat bekend om haar sterke aroma en trossen kleine witte bloemen tegen donkere, glanzend groene bladeren, waardoor het een perfecte bloem is die ’s nachts bloeit. Ze is mooi en klassiek, en roept een geur op die doet denken aan de zomer. Hoewel gardenia’s overdag bloeien, geven ze de voorkeur aan warme avonden en ’s nachts verspreiden ze zelfs meer geur om motten aan te trekken, een veel voorkomende bestuiver.

4. Nachtbloeiende jasmijn (Cestrum Nocturnum)

De nachtbloeiende jasmijn, ook bekend als de ‘Lady of the Night’, is een tropische groenblijvende struik die eigenlijk geen lid is van de jasmijnfamilie, maar een nachtschade. Tuinbezitters houden van de intense tropische geur, naast de nachtbloemen die hij produceert. De nachtbloeiende jasmijn is een uitstekende keuze voor een tuin omdat het een van de bloemen is die ’s nachts bloeit, maar hij kan ook als klimplant worden geleid en ziet er overdag prachtig uit.

5. Four O’Clock Alba (Mirabilis Jalapa)

De Four O’Clock Alba doet zijn naam eer aan en begint zijn bloemblaadjes te openen in de late namiddag en blijft dat doen tot diep in de nacht. Deze luchtige, bossige vaste plant met enorme witte bloemen tegen diepgroene bladeren verspreidt een aangename citrusgeur die de avondlucht vult! Heb je al besloten welke bloemen die ’s nachts bloeien je aan je tuin gaat toevoegen? Er zijn nog een paar opties om te ontdekken!

6. Mock-Orange (Philadelphus)

Als je ooit oranje lentebloemen hebt geroken, weet je hoe verleidelijk hun parfum kan zijn. Volgens bloemenprofessionals dankt de spot-sinaasappelstruik zijn naam aan het parfum dat zijn kleine witte bloemknoppen verspreiden. Je kunt zelfs een paar van deze bloemen mee naar binnen nemen voor een heerlijke geur in huis. Het beste van twee werelden, toch? Je hebt een prachtig uitzicht in je tuin en je kunt hun aangename geur mee naar binnen nemen.

7. Teunisbloem (Oenothera)

Deze nachtbloeier begint te bloeien als de zon ondergaat en gaat door tot laat in de avond. Het is een vaste plant die bloeit van de lente tot laat in de zomer, met rozetachtige bloemen die bloeien op een lange stengel bedekt met zachte haren. Ze beginnen al voor de schemering open te gaan in de meest delicate roze-witte kleuren en ze zijn ook gemakkelijk te verzorgen.

8. Koningin van de nachtcactus (Cereus Hildmannianus)

De Queen of the Night cactus is een bloeiende cactussoort die oorspronkelijk uit de Sonorawoestijn in Noord-Amerika komt. De witte of gele bloemen zijn groot en trompetvormig en staan in schril contrast met de taaie, stekelige buitenkant van de cactus. De plant wordt bestoven door nachtdieren, zoals vleermuizen en motten. De bloemen gaan ’s nachts open en verspreiden een zoete geur die deze dieren aantrekt. De dieren brengen vervolgens stuifmeel over van de ene bloem naar de andere, waardoor de plant zich kan voortplanten. De kans is groot dat je deze cactus wel eens hebt gezien en geen idee had dat zijn echte schoonheid het best ’s nachts te zien was.

De magie begint bij maanlicht

Eén ding is zeker: rondwandelen in een tuin kan een uitweg bieden uit het dagelijkse leven; het is vervoerend. En er is al zoveel geschreven en gezegd over de magie van tuinen in het maanlicht – in liedjes, gedichten, boeken en theater. Bovendien houden deze schoonheden bestuivers bezig als de zon ondergaat, en dat is goed voor ons allemaal!

Bron: Thursd.com