Skip to main content

Buitenaardse persoonlijkheden

Ryan Burke transformeert onderwerpen in buitenaardse persoonlijkheden en daagt het traditionele kader van een portret uit.

Ryan Burke is een multidisciplinaire kunstenaar uit New York die make-up, fotografie en design gebruikt om zichzelf en andere personen te transformeren in buitenaardse personages. Hij werkt als visagist en fotograaf in de mode-industrie en staat ook bekend om zijn zelfportretten in de mode-industrie en in de drag-gemeenschap.

Ryan Burke’s buitensporige karakters vastgelegd op camera

Ryan raakte geïnteresseerd in make-up toen hij in Los Angeles woonde en de nachtelijke draggemeenschap verkende. Hij verhuisde naar New York in 2012 en kwam in 2014 bij het team van Pat Mcgrath en begon te werken als een professionele visagist. Zijn werk kan het best worden omschreven als een voortdurend evoluerende verkenning van de relatie tussen make-up, styling en fotografie om unieke expressieve personages te creëren die geen verband houden met een bepaalde cultuur, maatschappij, ras, religie of geslacht.

Ryan Burke:

“Ik ben geïnspireerd door beeldende kunst, natuur en architectuur gemengd met een beetje drag en theater. Mijn aanpak is een organisch creatieproces waarbij ik mijn look op het moment zelf ontwerp en het resultaat altijd iets anders en nieuws is. Ik heb niet één bepaalde look die mijn signatuur is; maar eerder verschillende elementen/motieven zoals driehoekige papiervormen, vlindervleugels, parels, enz. die vaak terugkomen in mijn ontwerpen en duidelijk mijn eigen zijn in de manier waarop ik ze gebruik.”

Buitensporige portretten

“Excessive Portraits” is een schitterende serie foto’s vastgelegd door Ryan Burke, die vervolgens digitaal zijn weergegeven door Matteo Mauro. De schilderijenserie geeft een pikant verhaal over het begrip schoonheid, specifiek binnen de portretkunst. Een persoonlijk begrip van het concept van een portret en de implicaties ervan is essentieel om deze serie te begrijpen.

Uiteindelijk daagt “Excessive Portraits” het traditionele kader van een portret uit en brengt het een emancipatie teweeg voor de uitdrukking van schoonheid. De “overdaad” van de oorspronkelijke foto wordt digitaal samengevoegd tot een formaat dat diepte creëert, met lagen van details die verborgen blijven maar toch worden onthuld wanneer men terugkijkt op het oorspronkelijke beeld.

Elk bekend stijlparadigma overtreffen

Figuren zijn extravagant versierd met visuele make-up en rekwisieten en stralen een rococo-essentie uit. Burke tooit de onderwerpen op een manier die elk vertrouwd of comfortabel stijlparadigma overtreft. Met deze foto’s evolueert Mauro het klassieke portret op digitale wijze tot een portret dat in wezen nog steeds een portret is.