Skip to main content

De beste tips om optimaal van uw tulpen te genieten

Tulpen zijn voor veel kenners van de bloementeelt de perfecte snijbloemen. Je ziet de stengels groeien, de bloemen opengaan en tenslotte zie je ze in volle pracht bloeien. Verbazingwekkend hoe deze bolbloem al eeuwenlang zoveel vreugde brengt na een koude en donkere winter. Maar de vraag is: hoe kun je dat gevoel zo lang mogelijk vast houden; met andere woorden: hoe kun je er zo lang mogelijk van genieten? We lichten een tipje van de sluier op.

Tulpen als voorbode van de lente
Iedereen kijkt bewust of onbewust uit naar het tulpenseizoen. Na de koude grijze winter met storm en regen, zijn er maar weinig mensen die niet naar het licht verlangen. De dagen worden weer wat langer en af en toe komen de zonnestralen al door die ons weer een beetje opwarmen. Hoewel Nederland beroemd is om zijn grijze wolkenluchten, zoals te zien op schilderijen van ’s werelds meest beroemde schilders, wordt iedereen pas weer echt vrolijk zodra de kleuren weer tevoorschijn komen. Tulpen zijn in meer dan een opzicht een voorbode van de lente. Tulpen zorgen onmiddellijk voor kleur in de kamer. Gelukkig zijn er een groot aantal variëteiten, kleuren en vormen tulpen verkrijgbaar, enkel- of dubbelbloemig. Het is niet voor niets dat tulpen wereldwijd al vele jaren in de top drie staan van de meest populaire bloemen.

De symboliek van tulpen
Wat is het toch, dat tulpen zo immens populair maakt? Is het de symboliek? Zou kunnen, maar pas op; vrijwel elke kleur heeft zijn eigen betekenis. Iedere bloemist, waar ook ter wereld, weet inmiddels waarschijnlijk wel dat deze bloem zijn oorsprong vindt ergens op het Turkse schiereiland, waar het woord ‘tulipa’ is afgeleid van het woord én de vorm van het bekende hoofddeksel, de tulband. Maar het zijn al eeuwenlang de Nederlanders die pronken met hun autoriteit op het gebied van de tulpenteelt.
De bloem werd beroemd via een legende over de rijke prins Farhad en het arme meisje Shirin, alhoewel in sommige versies de rollen omgekeerd zijn en Shirin een prinses is en Farhad de pauper. Hoe dan ook: het was een onmogelijke liefdesrelatie. Om een lang verhaal kort te maken: de jongen sterft terwijl hij het meisje van zijn dromen niet bemachtigt. Het meisje op haar beurt, beneemt zichzelf van het leven en op de plek waar het bloed neerkomt, beginnen rode tulpen te bloeien als symbool van hun eeuwig durende liefde..

Maar tegenwoordig symboliseren tulpen veel meer: roem, liefde, passie en romantiek. Wilt u een boodschap overbrengen, wees er dan zeker van dat u de juiste kleur kiest.  Zo staat een mix van gekleurde tulpen voor elegantie en gratie. Rood staat uiteraard voor ware liefde en romantiek. Gehechtheid en goede wensen worden geduid door roze tulpen. Paars verwijst naar koninklijkheid en wedergeboorte; geel staat voor vrolijke gedachten en warmte. Met witte tulpen vraagt u om vergeving en staat het hart van een minnaar in vuur en vlam, dan schenkt hij tulpen die bijna zwart van kleur zijn. Ook de gestreepte tulpen hebben een betekenis: ze symboliseren mooie ogen. Dus, wanneer u de intentie van de tulpen en hun kleuren kent, heeft u een prachtig instrument in handen om uw gevoelens tot uitdrukking te brengen. Daarbij is het natuurlijk wel zaak dat de ontvanger diezelfde symboliek ook begrijpt…

Hoe geniet u optimaal van uw tulpen?
De tulp staat erom bekend dat hij sneller groeit dan andere bloemen in een boeket. Het kan dus een hele uitdaging zijn om uw tulpen in goede conditie te houden. Daarom gaan we te rade bij specialisten die hun tips en trucs graag delen. Zo adviseert Chrysal kwekers om tulpen te behandelen met Chrysal BVB & Plus, direct na de oogst na het bossen van de tulpen. Het voorkomt steelstrekking en vertraagt veroudering en de vorming van geel blad. Het product verlengt het vaasleven van de tulpen aanzienlijk door een betere steel- en bloemkwaliteit.
Bloemisten adviseren om te beginnen met vers, koud kraanwater. Een volgende stap is het toevoegen van een product dat de houdbaarheid verlengt, zoals Chrysal Professional 2. Het zorgt er ook voor dat de bloemen zich goed ontwikkelen en voorkomt dat ze te snel opengaan. Thuis snijdt u 2-3 cm van de steel af met een schoon, scherp mes of bloemenschaar. Zet de bloemen in een schone vaas met vers water en voeg Chrysal Clear Tulipa of Chrysal Clear Bulbosus bloemenvoeding toe in de juiste dosering. De bladeren blijven dan stevig en groen, de bloemen behouden hun kleur beter en de tulpen gaan langer mee. Zet ze op een koele plek en uit de buurt van zonlicht en tocht.

Wist u overigens dat als de stelen van tulpen krom geworden zijn, u ze gewoon in een koele ruimte kunt laten staan nadat u de stelen 2-3 cm heeft afgesneden?

Met tulpen slaat u de plank nooit mis
Er zijn maar liefst 3.000 soorten tulpen om van te genieten. Een mensenleven is niet toereikend om ze allemaal uit te proberen. Een ding is echter zeker; welke vorm of kleur u ook kiest, u voelt onmiddellijk dat de lente in de lucht hangt. En vergeet niet: alle liefde en zorg die u besteedt aan het uitzoeken én goed verzorgen van de tulpen, krijgt u van ze terug. Met andere woorden: een win-win situatie.