Skip to main content

De kracht en voordelen van bloemenbaden

Door deze bloemen te verwerken in je bloemenbaden creëer je een therapeutische badervaring die zowel je lichaam als geest voedt.

Na een lange of stressvolle dag is een bad met bloemen een uitstekende manier om de eentonigheid te doorbreken en je lichaam te zuiveren. Bloemen en bloeiende kruiden hebben enorme therapeutische voordelen en als je ze combineert in een bad met warm water, Epsomzout en essentiële oliën, kun je een ritueel voor het slapengaan creëren dat zowel lichamelijk als geestelijk heilzaam is.

Ontstress, ontgift en ontspan je lichaam met bloemenbaden

Voel je je overweldigd? Heb je meer nodig dan diep ademhalen om jezelf te resetten? Misschien moet je een pauze inlassen en een bad nemen. Een bloemenbad, om precies te zijn. Al eeuwenlang vertrouwen culturen over de hele wereld op rituele bloemenbaden als een bijzonder krachtig reinigend en voedend gebruik. De procedure, bekend als een bloemenbad, werd van oudsher gebruikt in spirituele en helende activiteiten over de hele oude wereld, waaronder India, Egypte, Bali, Maleisië en Peru.

Baden in de frequentie of energie van bloemen bevordert volgens de traditie letterlijk de bloei en bloei van het leven. Men denkt dat je helende energieën van planten ontvangt, die je kunnen helpen ongewenste energie te zuiveren, een gevoel van sereniteit en aarding te ontdekken en je opnieuw af te stemmen op wat belangrijk is. Laten we nu eens kijken naar de voordelen van een bloemenbad, niet alleen voor je gemoedstoestand maar voor je hele lichaam.

Voordelen van een bloemenbad

Bloemenbaden worden tegenwoordig trendy. Dit soort baden bieden een eenvoudige aanpak om de geest en het lichaam te revitaliseren door te focussen op de herstellende effecten van bloemen zoals onder andere de roos, kersenbloesem, jasmijn, kamille, orchidee en lavendel. Het beginnen met een bloemenbadritueel kan een uiterst transformerende en helende oefening zijn als reactie op het navigeren door de chaotische en losgekoppelde wereld. Van bloemenbaden wordt aangenomen dat ze je de volgende voordelen geven:

  • Bloemenbaden helpen je te slapen als een baby
  • Bloemenbaden zijn geweldig voor je huidverzorgingsroutine (denk aan roos, kamille en jasmijn)
  • Bloemenbaden helpen je spieren te ontspannen en je zenuwen te kalmeren
  • Bloemenbaden helpen bij ontspanning en kunnen helpen bij het slaappatroon
  • Jezelf opnieuw verbinden met de natuur en je natuurlijke ritme

Welke bloemen kun je gebruiken in je bloemenbad?

Door specifieke bloemen en kruiden aan je bad toe te voegen, kun je de weldaad ervan vergroten en een persoonlijkere en aangenamere ervaring creëren. Hier zijn een aantal bloemen en kruiden die we aanraden om toe te voegen aan je volgende bloemenbad voor maximale voordelen:

Calendula: Ze werken schimmelwerend en antibacterieel en helpen ontstekingen te verminderen. Als je een geïrriteerde of gevoelige huid hebt, kan een bad met calendula helpen om je huid te kalmeren. Het is ook een populaire keuze voor huidaandoeningen zoals eczeem en dermatitis vanwege de zachte en helende effecten.

Lavendel bloemknoppen: Lavendel is een van de meest gebruikte bloemen in aromatherapie en ontspanningstechnieken. De geur van lavendel in een bloemenbad kan een aanzienlijk ontspannend effect hebben op lichaam en geest. Het bevordert een gevoel van kalmte en betere slaap door spanning en angst te verminderen. Lavendelbaden kunnen zeer rustgevend zijn na een lange, vermoeiende dag en zorgen voor de broodnodige ontspanning en regeneratie.

Zonnebloemen: Zonnebloemblaadjes bevatten veel voedingsstoffen zoals vitamine A, C en E en vetzuren, die allemaal nodig zijn voor een goede huid. Anti-oxidanten van zonnebloemen beschermen de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf en bevorderen het herstel van de huid. Zonnebloembaden zijn vooral goed voor mensen met een door de zon beschadigde of gestreste huid, omdat ze helpen de huid te verjongen en te voeden.

Jasmijnbloemen: Deze prachtige bloemen bevorderen en verzachten angst en verbeteren de stemming! Jasmijn staat bekend om zijn exotische en verleidelijke aroma, maar het heeft ook medicinale voordelen. Het parfum van jasmijnbloemen kan helpen om op natuurlijke wijze angst te kalmeren en de stemming op te vrolijken, waardoor het een geweldige keuze is voor het bevorderen van emotioneel welzijn tijdens je bloemenbad.

Rozemarijnblaadjes: Bij gebruik in een bad is rozemarijn een stimulerend kruid dat de bloedsomloop kan bevorderen. Een betere doorbloeding kan resulteren in een verhoogde toevoer van voedingsstoffen naar de huidcellen en een verbeterde ontgifting. Bovendien kan de energieke geur van rozemarijn helpen om de geest te verfrissen en mentale helderheid te geven.

Muntblaadjes: Muntblaadjes zijn goed voor verkwikkende baden omdat ze een verfrissend en verkoelend effect hebben op de huid. Munt bevat natuurlijke menthol, dat een milde tintelende sensatie geeft die de huid verkwikt en verjongt. Baden met munt kan zeer verfrissend zijn bij warm weer of wanneer je een snelle oppepper nodig hebt.

Hibiscus: Hibiscusbloemen bevatten antioxidanten die de huid kunnen helpen verjongen en beschermen. Ze voegen ook een levendige kleur toe aan je badwater en kunnen je badervaring visueel aantrekkelijker en verkwikkend maken.

Kamille: Kamille is een ander uitstekend kruid voor ontspanning. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verlichten van spierspanning en spierpijn. Je badwater doordrenken met kamillebloemen of essentiële kamilleolie kan een gevoel van kalmte en comfort opwekken.

Als je bloemen in je bad gebruikt, is het belangrijk dat je ze op de juiste manier klaarmaakt om hun voordelen te maximaliseren. Je kunt gedroogde of verse bloemen gebruiken, maar ook essentiële oliën van deze bloemen, afhankelijk van beschikbaarheid en voorkeur. Als je allergieën of huidgevoeligheden hebt, is het een goed idee om een patch-test uit te voeren voordat je een nieuwe bloem in je bad gebruikt om er zeker van te zijn dat je geen negatieve reacties krijgt.

Bron: Thursd.com