Skip to main content

De kunst van floraal succes!

Het EMC Trendrapport voor 2024 laat ons kennismaken met de “PROVOKE” trend, een dynamische en rebelse esthetiek die verder gaat dan het traditionele.

Bloemen lokken kleuren EMC trendrapport

In bloemsierkunst is voorop blijven lopen niet alleen een ambitie, maar ook een engagement. Nu we aan de vooravond staan van 2024, staat de relevantie van opkomende trends centraal. Dit biedt floral designers een canvas rijk aan innovatie en grenzeloze creativiteit. Hoofdinstructeur Tomas De Bruyne, van het gerenommeerde EMC bloemschikopleiding, onderstreept het belang van het begrijpen en omarmen van opkomende trends in bloemschikken, en overstijgt het louter volgen van trends. In het volgende onderzoek duiken we in het EMC Trend Report 2024, met de nadruk op de intrigerende trend “PROVOKE” – een rebellie die geworteld is in de natuur, bewustzijn en vindingrijkheid.

In de bloemenwereld manifesteert de “PROVOKE”-trend zich als een mix van op de natuur geïnspireerde rebellie, bewuste vindingrijkheid en actieve betrokkenheid. Het kleurenpalet, dat wordt gekenmerkt door aardse en zandkleurige tinten, vergezeld van steengrijze tinten, weerspiegelt een terugkeer naar de wortels van de aarde. Met name het gebruik van militair blauw introduceert een tegenstrijdig maar harmonieus element, dat zowel tegenstrijdigheid als de essentie van water in het ecosysteem van de aarde symboliseert.

Hoe ontketent de “Provoke” trend je creativiteit?

De essentie van de “PROVOKE” trend wordt samengevat in de vijf sleutelwoorden: bewustzijn, natuurlijk, vindingrijk, rebels en betrokken. Deze sleutelwoorden dienen als leidraad voor floral designers die de geest van deze rebelse esthetiek willen belichamen. Bewustzijn weerspiegelt de nadruk die de trend legt op het maken van weloverwogen keuzes en het bewust in vraag stellen van autoriteit. Het trefwoord ‘natuurlijk’ onderstreept de terugkeer naar de wortels van de aarde, met aandacht voor organische texturen, vormen en vormen. Resourceful benadrukt de innovatieve oplossingen en duurzaamheid die inherent zijn aan de rebellie en toont het vermogen van de industrie om creatieve alternatieven te vinden. Rebels geeft de essentie weer van het feit dat de trend afwijkt van traditionele ontwerpnormen, waarbij imperfecties en asymmetrie worden omarmd als uitingen van verzet. Betrokkenheid moedigt actieve betrokkenheid aan en nodigt florale ontwerpers uit om dynamisch en creatief bij te dragen aan deze bewuste en rebelse beweging. Deze trefwoorden verwoorden niet alleen de belangrijkste kenmerken van de “PROVOKE”-trend, maar dienen ook als een routekaart voor bloemisten om hun creaties te inspireren met de rebelse en harmonieuze geest van op de natuur geïnspireerd design.

Gebruikt u de onbeperkte bronnen van de natuur?

Het kleurenpalet van de “PROVOKE”-trend getuigt van zijn rebelse en toch harmonieuze aard en wijkt duidelijk af van de conventionele esthetiek van bloemendesign. Aard- en zandtinten overheersen en weerspiegelen de tinten die we terugvinden in de natuur, vooral in de aardkorst. De nadruk ligt hier niet op het levendige groen van de weelderige vegetatie, maar eerder op zand- en steenkleuren, die een terugkeer naar de elementaire fundamenten van de aarde symboliseren. Het militaire blauw speelt een dubbele rol en voegt een tegenstrijdig maar complementair element toe aan de overwegend bruingetinte combinatie. Aan de ene kant valt het op als een vreemde eend in de bijt en zorgt het voor een visuele tegenstrijdigheid; aan de andere kant integreert het naadloos en symboliseert het zowel tegenstrijdigheid als het essentiële element water. Dit zorgvuldig samengestelde kleurenpalet moedigt floral designers aan om de subtiele nuances van de natuur te verkennen, aardse karakters in hun creaties te verwerken en een gedurfd statement te maken dat de traditionele verwachtingen uitdaagt, wat de weg vrijmaakt voor een rebelse maar harmonieuze bloemenrevolutie.

Je grenzen verleggen met de juiste elementen

Centraal in de “PROVOKE” trend staat een diepgaande verkenning van textuur, met een viering van ruwe, onafgewerkte texturen die doen denken aan de oerpracht van de natuur. Organische vormen staan centraal, waarbij rigide symmetrie en precisie worden verworpen ten gunste van imperfecte en asymmetrische ontwerpen. Materialen als steen, stro en gras beleven een revival en symboliseren een verbinding met de ongeraffineerde elegantie van de aarde.

Bij het ontcijferen van de trends die de florale industrie in 2024 zullen bepalen, komt de “PROVOKE” trend naar voren als een rebelse maar harmonieuze kracht. Het nodigt florale designers uit om normen in vraag te stellen, bewuste vindingrijkheid te omarmen en zich actief te engageren met de evoluerende complexiteit van de samenleving. De samensmelting van op de natuur geïnspireerde rebellie en innovatieve designkeuzes in materialen, kleuren, vormen en texturen maken van “PROVOKE” een trend die het waard is om te verkennen en te verwerken in je florale expressies.

Deze trend biedt prachtige mogelijkheden om een grote verscheidenheid aan botanische planten te gebruiken, passend bij zowel het kleurenpalet als de trendidentiteit.

Bron: Thursd.com