Skip to main content

Debi Shapiro – Een uitstekende bloemen fotograaf

Schilderachtige bloemenportretten, van enkele bloemen tot uitbundige boeketten.

Kunstenares Debi Shapiro creëert dromerige beelden geïnspireerd door haar twee passies – fotografie en bloemen. Haar schilderachtige bloemenportretten van enkele bloemen tot uitbundige boeketten betoveren door hun diepte en helderheid. Debi’s werk zal je versteld doen staan op een manier die je je niet kunt voorstellen.

Debi Shapiro – De prachtige schittering van bloemen vastleggen

Na haar studie fotografie en textielontwerp aan de Syracuse University begon Shapiro samen te werken met een goede vriend die mode- en schoonheidsfotografie deed in New York City. Op dat moment maakte ze kennis met bloemen, die ze plukte op een groothandelsmarkt voor een enorme tafelschikking voor een klant voor speciale lunches. Debi is een botanische fotografe uit Long Island, New York, wiens dromerige beelden worden beïnvloed door haar twee grote liefdes – fotografie en bloemen. Haar rijk gekleurde, weelderige boeketten en bloemenschilderijen doen denken aan olieverfschilderijen.

De fotografe voelt zich aangetrokken tot de intimiteit van het fotograferen van planten, een persoonlijker proces dan het vastleggen van mode op film. Alleen zij en de bloem – er zijn geen make-upartiesten, windmachines of haar om je zorgen over te maken, alleen bloemblaadjes. Elke bloem wordt door Debi’s inspanningen omgetoverd tot een dame met een hoofdrol. Haar vermogen om zulke gedetailleerde bloemenportretten te fotograferen maakt haar tot een van de meest getalenteerde fotografen die we tot nu toe hebben gezien.

Op haar Instagram-account @debishapirophotography deelt ze duizenden bloemenportretten die je meteen allemaal wilt hebben. Er is geen schoonheid mooier en verbluffender dan die van bloemen.

Het startpunt van een toewijding aan bloemenfotografie

Elke bloem is uniek en haar schoonheid is vluchtig; Debi Shapiro’s visie als kunstenaar is om de prachtige schittering vast te leggen en dat moment voor altijd te bewaren. Debi herinnert zich dat haar liefde voor bloemen en fotografie al op jonge leeftijd begon.

Nadat ze stofontwerp en fotografie had gestudeerd aan de Syracuse University, begon ze meteen te werken met een fantastische mode- en schoonheidsfotograaf. Ze herinnert zich dat ze meer dan drie decennia met hen heeft samengewerkt aan fotoshoots over de hele wereld, waar Debi een zeer scherp oog ontwikkelde voor aandacht voor het kleinste detail.

Geïnspireerd en gefascineerd door de 17e-eeuwse bloemstillevens van de Hollandse Meesters tot de buitenmaatse bloemen van Georgia O’Keeffe, heeft de fotografe zich volledig verdiept in de kunst van de bloemenfotografie. Met elk bloemenportret dat ze maakt, realiseert de kunstenares zich dat het leven een reis van transformatie en vluchtige momenten is, van knop tot delicaat verval.

Debi Shapiro’s bloemenpassie uitgebeeld door een lens

Debi Shapiro’s favoriete moment elke dag is haar camera pakken, naar haar studio gaan en uren voorbij laten gaan terwijl ze haar favoriete vorm in de wereld fotografeert: die van bloemen. Wanneer Shapiro gefocust is op haar werk, is het proces een periode van aanbidding. Ze zit in haar studio en kijkt naar de veranderingen die de bloemen ondergaan. Ze bekijkt ze vanuit elke hoek en beweegt haar lichaam of de bloem om elke centimeter van de bloemen, de stengels en de takken in zich op te nemen. Dit intense proces zorgt ervoor dat de bloemblaadjes zich openen terwijl ze fotografeert – van frame tot frame evolueert de bloem en heeft ze de mogelijkheid om er van het ene beeld op het andere totaal anders uit te zien.

Schoonheid in bloei’, Debi’s nieuwste boek:

Aan het einde van elke shoot bedankt ze elke bloem voor het maken van de foto en voor haar schoonheid en deelt deze met haar volgers:

“Ik zeg altijd: ‘Jullie zullen voor altijd voortleven, heel erg bedankt. Soms zijn ze aan het einde het mooist.”

Voor Debi groeien bloemen, zelfs als ze gestampt en vertrapt worden, en vertrouwen ze op hun innerlijke schoonheid en veerkracht. Daarom is hun verschijning in haar foto’s zo ongelooflijk spectaculair en zelfs moeilijk te geloven dat het echte bloemen zijn. Een van de meest bepalende factoren in haar fotografiewerk is de betekenis van detail. Debi beschouwt de details in elke bloem en foto als een van de belangrijkste kenmerken die uiteindelijk haar passie voor zowel fotografie als bloemen uitdrukken en portretteren. Deze twee vormen het ultieme artistieke duo. De fotografe denkt graag dat we allemaal zowel breekbaar als sterk kunnen zijn. Haar foto’s zijn ijl maar gedetailleerd en tonen zowel de complexiteit als de schoonheid van de natuur.

Debi Shapiro’s debuutcollectie Beauty in Bloom bevat prachtige beelden die geïnspireerd zijn door haar twee passies: bloemen en fotografie. Dit prachtige boek bevat meer dan 200 bloemenportretten die de diepte en helderheid van een enkele bloem vastleggen, evenals weelderige boeketten met intimiteit en levendigheid. Elk bloemblaadje, tere groene stengel en stuifmeelkorrel schittert met details die doen denken aan de grote botanische kunstenaars en graveurs uit de achttiende eeuw. Van de gedurfde karmozijnrode schoonheid van een oosterse klaproos tot de verleidelijke lokroep van een roze Protea die vanachter een dik bladerdak tevoorschijn komt en de klassieke charme van een tuinroos, het is een paradijs voor bloemenliefhebbers. Debi’s werk tovert elke bloem werkelijk om tot een bloeiende dame. Haar boek kwam uit in oktober 2023 en is te koop via Debi Shapiro’s website.

Debi zegt:

“Het boek is er niet om je te leren hoe je foto’s moet maken, het is er meer om je oog te leren hoe je naar de natuur moet kijken en de schoonheid om je heen moet zien.”

Debi’s foto’s zijn ontworpen om relaties te herstellen door middel van bloemen en genegenheid en liefde weer te laten bloeien.

Bron: Thursd.com