Skip to main content

Dit zijn 10 van Amerika’s mooiste botanische tuinen

Van Florida tot Californië en Arizona zijn deze botanische tuinen zonder twijfel een bezoek waard.

Er is iets rustgevends aan het bekijken van een enorme, gedetailleerd onderhouden tuin. Zorgvuldiger dan de nationale parken in de wereld en bloemrijker dan zelfs de beste stadsparken, geven Amerika’s meest goddelijke botanische tuinen je de kans om weer in contact te komen met de natuur – en met jezelf – te midden van de seizoensbloei. Dit zijn slechts 10 van de mooiste die je moet bezoeken als je richting Amerika gaat!

10 van Amerika’s mooiste botanische tuinen

Maak een wandeling en je ziet een ontroerend samengaan van natuurlijke goedheid en door de mens gemaakte kunst, waar standbeelden, fonteinen en architectuur in wisselwerking staan met hoge bomen, schitterende bloesems en alle dieren die deze uitzonderlijke plekken bezoeken. Snuif de heerlijke geur op van een rozentuin of breng wat tijd door met het bekijken van de beekjes en pagodes in een Japanse tuin. Afhankelijk van welk botanisch paradijs je bezoekt, ontdek je een breed scala aan cactussen, een overdekte serre vol vlinders of zelfs een zeldzame verzameling beeldhouwwerken.

1. Filoli Botanische Tuin

Filoli, gelegen in Woodside Californië, heeft de ingang met de meest gedenkwaardige naam, ziet eruit als iets uit Bridgerton en voelt aan alsof je een naar bloemen geurende droom binnenwandelt. Dit is een perfecte plek voor mensen die zich in een sprookje willen wanen.

Je kunt er wandelen door de ommuurde tuin, die 3 meter hoge bakstenen muren heeft en verder is opgedeeld door heggen om je je eigen persoonlijke voorproefje van het paradijs te geven. Deze opvallende botanische tuin heeft ook een werkende fruit- en groentetuin en een zwembadpaviljoen, en – hoe handig voor jou – een paleis van 16.500 meter met 56 kamers en een balzaal die geschikt is voor royalty.

2. Atlanta Botanische Tuin

In de botanische tuin van Atlanta is een van de meest bijzondere dingen die je kunt zien het beeld van de Aardegodin van 7 meter hoog. Hoewel ze een van de meest spectaculaire bezittingen van het park is – en niet te vergeten een van de meest nauwkeurig gemanicuurde, waarvoor dagelijks onderhoud nodig is om haar bladeren en meer dan 18.000 eenjarigen er onberispelijk uit te laten zien – is ze niet het enige hier die je zal doen ooh-en en ahh-en.

Er zijn binnen- en buitententoonstellingen met flora van over de hele wereld, veel soorten vleesetende planten, meer dan 2000 soorten orchideeën, een uitgebreide collectie magnolia’s en meer dan 80 soorten esdoorns – je kunt het zo gek niet bedenken of het is er wel. Er zijn het hele jaar door evenementen en tentoonstellingen, maar ook tuingerichte seminars waar je van alles kunt leren, van tekenen en koken tot origami. Een prachtige botanische tuin in Amerika die een bezoek waard is.

3. Botanische tuin van New York

Central Park zal altijd de beroemdste stedelijke oase blijven voor de meest energieke New Yorkers, maar niets kalmeert een stadsbewoner meer dan een bezoek aan de New York Botanical Garden in de Bronx. Het park heeft meer dan 250 hectare, waaronder 50 hectare beschermd bosgebied en 50 tuinen met meer dan een miljoen plantensoorten.

Het herbergt ook het Enid A. Haupt Conservatory, Amerika’s grootste Victoriaanse kas, waar bezoekers woestijn- en tropische landschappen kunnen verkennen en ’s werelds grootste overdekte palmboomcollectie kunnen bekijken. Ondanks zijn uiterlijk heeft de tuin een hogere functie dan alleen maar mooi zijn; het onderwijst elk jaar meer dan 90.000 kansarme jongeren en heeft zelfs zijn eigen drukkerij.

4. Washington Park Arboretum: Een van Amerika’s mooiste botanische tuinen

Dit 230 hectare grote park in Seattle is zelfs een bezoek waard als je je auto niet uitstapt, want het uitzicht is spectaculair. De hoofdweg van het park wordt geflankeerd door bloeiende bomen in de lente en prachtige loofbomen in de herfst.

De prachtige tocht is echter slechts een opwarmertje. Stap uit de auto en je wordt omringd door prachtig onderhouden tuinen die door de moerassen en bossen lopen, waaronder de kroonjuweel van het park: de Japanse Tuin. Hier vind je elk voorjaar de mooiste kersenbloesemverzameling van het noordwesten van de Stille Oceaan en daarmee de grootste in zijn soort buiten Japan.

5. Botanische tuin van Forth Worth

De soms over het hoofd geziene zusterstad van Dallas is de thuisbasis van de oudste botanische tuin van Texas. Het 110 hectare grote complex omvat 22 tuinen en 2.500 plantensoorten, met gratis toegang tot het hoofdgedeelte. Toch is het de moeite waard om een paar dollar te betalen om door de koibaden, stenen bruggen en watervallen van de Japanse tuin te wandelen of om de tropische flora in de conservatie te bewonderen.

Het Botanical Research Institute of Texas ligt ernaast en biedt educatieve evenementen en seizoensgebonden tentoonstellingen om bezoekers meer te leren over de tuinen. Als je door Dallas wandelt, kun je prima deze charmante plek vol natuur bezoeken.

6. Botanische tuin Kanapaha

Kanapaha Botanical Gardens, vlakbij de Universiteit van Florida in Gainesville, heeft paden die slingeren door wetlands met door Spaans mos omgeven levende eiken, een rozentuin, een rotstuin en zelfs vlindertuinen. De twee dozijn collecties van het park omvatten de grootste bamboecollectie van de staat, de grootste kruidentuin van het zuidoosten en vijvers gevuld met enorme Victoriaanse waterlelies. Bezoekers kunnen ontspannen op een stoel langs de rand van het park en genieten van het uitzicht op het 250 hectare grote Lake Kanapaha.

7. Botanische tuin van San Francisco

Het is geen verrassing dat San Francisco, met zijn steeds veranderende weer, een van de meest biodiverse botanische tuinen ter wereld heeft. In deze 55 hectare grote tuinen in het Golden Gate Park groeien 8000 verschillende soorten planten uit klimaten over de hele wereld.

Tropische tuinen op grote hoogte, geschikt voor equatoriale bergen? Check. Inheemse sequoia’s uit Californië? Zonder twijfel. De meest gediversifieerde Magnolia collectie buiten China? Waarom niet? Naast de plantendiversiteit is er ook een tuin die volledig gewijd is aan aromatische bloemen en een andere om naar de maan te kijken.

8. Botanische tuin Lewis Ginter

De paden die door Lewis Ginter lopen in Richmond, Virginia, zijn 50 hectare botanische perfectie en voeren je door meer dan een dozijn thematuinen, waaronder een ‘Healing Garden’, een ‘Rose Garden’, een ‘Cherry Tree Walk’ en een ‘Victorian Garden’. Slenteren over de gazons, winkelen en stoppen bij het Robins Tea House, waar je lichte hapjes kunt eten terwijl je uitkijkt over de West Island Garden, staan altijd op de agenda maar ze hebben ook een stevig schema van seizoensgebonden evenementen en wisselende tentoonstellingen.

9. Franklin Park Conservatorium en botanische tuin

De Ohio Buckeye is de staatsboom van Ohio, dus het is geen verrassing dat de Franklin Park Conservatory and Botanical Gardens een broedmachine voor de Buckeye heeft. Natuurlijk zijn er ruwweg 400 plantensoorten, variërend van tropisch tot Himalaya, en naast de staatsboom van Ohio was dit park het eerste in Amerika met een seizoensgebonden vlindershow, waar tropische vlinders de afgelopen 20 jaar door de Pacific Island Water Garden fladderen.

Franklin Park Conservatory wordt beschouwd als een van de mooiste botanische tuinen van Amerika omdat ’s nachts 7.000 LED-lampjes het John F. Wolfe Palm House verlichten en zo een kleurenzee in het park creëren.

10. Botanische tuin van de woestijn

Tot slot is er de Desert Botanical Garden in Phoenix, Arizona: een van de mooiste botanische tuinen van Amerika. Dit is een leuke; botanische tuinen hoeven niet groen en weelderig te zijn, zolang er maar cactussen in voorkomen. De Arizona Native Plant Society, die deze locatie in 1939 oprichtte, wilde bezoekers leren over de bijzondere planten- en dierenwereld van de Sonorawoestijn en de mensen die er wonen.

Dit park van 140 hectare in Papago Park heeft vijf verschillende wandelroutes die bezoekers langs woestijnbloemen leiden, dorre kruidentuinen en lessen leren over hoe mensen lang in de woestijn hebben geleefd. Het park claimt 50.000 planten verspreid over vijf paden en het is een mooie, leerzame manier om te genieten van het stralende weer in Arizona als je gaat wanneer het buiten niet 110 graden is.

Bron: Thursd.com