Skip to main content

Gebouw met 1.000 bomen opent zijn deuren in Shanghai

De Britse ontwerper Thomas Heatherwick onthulde in Shanghai een winkelcentrum, waarin meer dan 1.000 bomen en 250.000 planten zijn verwerkt. Een groene oase, in een betonnen jungle. Het komt zelden voor dat een gebouw zoveel aandacht trok, terwijl het nog in de bouwfase verkeerde.

Het gebouw, dat werd ontworpen als een met groen bedekte berg, telt negen verdiepingen en kreeg de naam ‘1.000 Trees Building’ als verwijzing naar de beplanting. Elke kolom in het 1.000 bomen gebouw, werd bovenop ‘bekroond’ met een plantenbak met een mix van loof- en wintergroene bomen, struiken en hangplanten en staat in een hoek van 45 graden ten opzichte van de rivier. Het gebouw beslaat een gigantisch gebied van 15 hectare en ligt naast het M50 kunstdistrict en de Suzhou Creek en werd begin 2022 officieel voor het publiek opengesteld. Foto’s van Heatherwick Studio, tonen de buitenkant en de binnenkant van het gebouw, bij dag en bij nacht.

1.000 bomen en 250.000 planten..
Het welhaast onwerkelijke aantal van 1.000 bomen en maar liefst 250.000 planten werd op het gebouw geplaatst. Heatherwick hoopt dat het raster en de talrijke plantenbakken zullen helpen om de massa van het complex, dat 166 winkeleenheden telt, te onderbreken. Het gebouw heeft 62.706 vierkante meter winkelruimte, verdeeld over 12 flagship stores, 91 winkels en 63 eet- en drinkgelegenheden.  Daarnaast is er plek voor woningen, kantoren, maar ook zijn er hotelkamers en een school. In de kelderverdieping bevinden zich een foodcourt en een supermarkt met winkels op de vijf verdiepingen daarboven, en restaurants op de vier bovenste verdiepingen van het gebouw.

Gezamenlijk bevatten de plantenbakken ongeveer 250.000 individuele planten en 46 verschillende plantensoorten waaronder heesters, vaste planten en klimplanten. Elke plantenbak heeft een unieke combinatie van planten afkomstig van het Chongming-eiland in Sjanghai, een vruchtbare strook land in de delta van de rivier de Yangtze, en meer dan de helft is wintergroen om het hele jaar door een weelderig groen gebouw te garanderen.

Volgens Heatherwick Studio is 1.000 Trees niet alleen opgevat als een gebouw, maar als een stuk topografie en neemt het de vorm aan van twee met bomen bedekte bergen, die bevolkt worden door honderden kolommen. In plaats van de betonnen kolommen – die voor structurele ondersteuning zorgen – te verbergen, komen de kolommen aan de bovenkant van het gebouw tevoorschijn als grote plantenbakken in drie verschillende maten, elk met een handvol bomen, die over de berg zijn geplaatst.

De ontwikkeling van het 1.000 Trees Building
In 2015 onthulde Heatherwick Studio voor het eerst een voorstel voor het project. Het complex dat bestemd is voor gemengd gebruik, met een totale oppervlakte van 300.000 vierkante meter, werd gerealiseerd door de Chinese ontwikkelaar Tian An China. Verspreid over twee locaties naast het M50 kunstdistrict, vult 1.000 Trees met twee bergachtige pieken een mix van winkels, kantoren, eetgelegenheden, evenementenlocaties en galeries. De website van Heatherwick Studio toont de ontwikkeling en de bouw vanaf het begin tot aan de voltooiing. (www.heatherwick.com/project/1000trees/)

Een sterke identiteit
Heatherwick Studio’s partner, Lisa Finlay vertelt: “We kozen ervoor om de structuur tot uitdrukking te brengen en een sterke identiteit te ontwikkelen voor de kolommen, omdat we wisten dat ze in alle programmatische toepassingen van het gebouw aanwezig zouden zijn. We zien de plantenbakken als natuurlijke verlengstukken van de kolommen, bijna als een scheut die zich een weg heeft gebaand door drie niveaus van de parkeergarage, acht niveaus van de detailhandel, en dan omhoog en naar het daklandschap om tot bloei te komen.”

Graffitimuur maakt plaats voor 1.000 Trees Building
Op de bouwplaats waar het 1000 bomen tellende gebouw nu staat, stond vroeger een lange graffitimuur waar mensen van heinde en verre naartoe reisden om te schilderen. Men wilde dit aspect op de een of andere manier behouden. Zowel lokale als internationale graffitikunstenaars, onder wie enkele kunstenaars die daar vroeger ook schilderden, kregen de opdracht originele kunstwerken voor de gevel te maken. Heatherwick Studio werkte ook samen met deze kunstenaars en anderen uit de kunstenclave M50 voor aspecten van het interieur, waaronder reusachtige muurschilderingen in de liftschachten.

Nog meer uitzonderlijke ontwerpen
De Heatherwick Studio staat bekend om zijn fantasierijke ontwerpen zoals een van zijn nieuwste projecten, de dramatische transformatie van een verlaten betonnen graansilo in een kunstmuseum en hotel in Kaapstad, Zuid-Afrika. Andere beroemde werken zijn de iconische olympische ketel voor de Olympiade in Londen in 2012, de futuristische rode Routemaster-bussen voor Londen en een jeneverstokerij voor Bombay Sapphire in Hampshire in Engeland. Momenteel is ook in aanbouw een zestien verdiepingen tellend openbaar beeldhouwwerk genaamd Vessel in de Hudson Yards in New York. De gigantische bijenkorfstructuur zal 50 meter hoog zijn met 154 afzonderlijke trappen en 2500 afzonderlijke treden en kan na de voltooiing worden beklommen door het publiek.