Skip to main content

Geneeskrachtige planten zijn natuurlijke genezers

Planten zijn prachtig om verschillende redenen, zoals het toevoegen van kleur aan zowel binnen- als buitenruimtes, het leveren van voedsel voor bestuivers, het aantrekkelijker maken van de tuin en het oogsten om mee te koken. Naast deze voordelen hebben sommige planten ook helende eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van veelvoorkomende kwalen. Of je nu ontstekingen wilt verminderen, de spijsvertering wilt verbeteren of angsten wilt verlichten, deze geneeskrachtige planten kun je thuis kweken en gebruiken.

Genezende planten, al eeuwenlang vereerd om hun therapeutische eigenschappen, bieden een zachte en duurzame benadering van de gezondheidszorg. Terwijl experts de mogelijkheden van botanische geneeskunde blijven onderzoeken, vallen bepaalde planten op door hun opmerkelijke helende eigenschappen. Van het verzachten van ontstekingen tot het versterken van het immuunsysteem, deze acht planten hebben bij zowel medici als kruidendokters lof geoogst voor hun krachtige helende eigenschappen.

Deze 8 geneeskrachtige planten zijn volgens experts onmisbaar om bij de hand te hebben en dienen een doel dat verder gaat dan hun esthetische aantrekkingskracht:

1. Lavendel (Lavandula)

Eeuwenlang hebben mensen de verbazingwekkende en overvloedige helende eigenschappen van lavendel gebruikt. Men denkt dat lavendelplanten oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten en India komen. Mensen gebruiken lavendel al meer dan 2500 jaar voor genezing. De Romeinen gebruikten de prachtige blauwviolette lavendelbloemen in hun baden om vermoeidheid en stijve gewrichten te verlichten, en in hun bedden en kleren om ongedierte weg te houden. Ze gebruikten lavendel zelfs om hun haar te geuren.

Lavendel is een echt adaptogeen en een kruid met universele helende eigenschappen. Als adaptogeen komt lavendel je systeem binnen en werkt daar waar het nodig is om je geest, lichaam en/of ziel te helpen in balans te komen. Het aroma van lavendel is zowel stimulerend als ontspannend. Er gaat niets boven de verfrissende groene, kruidige, bloemige, buitenaardse geur van lavendel om je te helpen tot rust te komen.

Daarnaast kalmeert en kalmeert lavendel de huid, vermindert roodheid, brengt de olieproductie in balans, geneest puistjes en stimuleert de bloedsomloop om de huidtint te verbeteren. Het verlicht ook slapeloosheid, stemmingswisselingen en stress. Het helpt je helder te denken, vermindert angstniveaus en brengt je emoties in balans. Volgens de National Library of Medicine helpt lavendel bij hoofdpijn, spierpijn en luchtwegaandoeningen, versnelt het de genezing van snijwonden, schaafwonden en kneuzingen en verzacht het zonnebrand of een insectenbeet.

2. Munt

Munt (Mentha species) is een medicinale plant met tal van voordelen voor de gezondheid, waaronder kankerpreventie en anti-obesitas, antimicrobiële, ontstekingsremmende, antidiabetische en cardioprotectieve effecten, dankzij zijn antioxidant potentieel, lage toxiciteit en hoge werkzaamheid. Mentha-soorten worden vaak gebruikt in hartige gerechten, voedingsmiddelen, dranken en snoepgoed. Fytochemicaliën van munt toonden ook kankerwerende activiteit aan tegen verschillende vormen van kanker bij de mens, waaronder baarmoederhalskanker, longkanker, borstkanker en andere vormen van kanker.

Muntblaadjes zijn een hersentonicum. Volgens verschillende studies kan muntconsumptie de alertheid en cognitieve functies verbeteren. Muntblaadjes kunnen het geheugen en de mentale alertheid verbeteren. Deze bladeren zijn rijk aan vitaminen en antioxidanten, die de immuniteit verhogen. Deze plantaardige vitaminen helpen je cellen te beschermen tegen schade. Muntbladeren kunnen ook de vorming van tumoren helpen voorkomen door bepaalde enzymen te remmen.

Munt kan je ook helpen om van een slechte adem af te komen. Wat doe je na het eten van knoflooksoep? Kauwgom pakken. Maar kauw de volgende keer op muntblaadjes om van de sterke geur af te komen. Muntblaadjes hebben kiemdodende eigenschappen en kunnen je adem meteen verfrissen. Extract van muntblaadjes kan tandplak helpen verwijderen. Menthol bevattende tandpasta, mondwater of kauwgom kan de groei van bacteriën in de mond remmen en je mondholte schoon houden.

3. Calendula (Calendula Officinalis)

Van de oudheid tot nu wordt goudsbloem gebruikt om wonden, brandwonden, uitslag, jeuk, beten en zwellingen te genezen. Van goudsbloem is aangetoond dat het de groei van gezond nieuw weefsel bevordert, de bloedtoevoer naar het getroffen gebied verhoogt, de collageenproductie (die de huid verstevigt en verstevigt) stimuleert, de droge huid hydrateert en het genezingsproces na een operatie of beschadiging versnelt. Redenen waarom goudsbloem volgens experts wordt beschouwd als een van de acht geneeskrachtige planten die je altijd bij de hand moet hebben.

Het vermogen van goudsbloem om wonden te helpen behandelen wordt toegeschreven aan het stimuleren van de productie van epitheelcellen (de cellen die het buitenste oppervlak van het lichaam vormen), wat voornamelijk gebeurt door de aanwezigheid van glycoproteïnen en nucleoproteïne. Het is ook in verband gebracht met een verhoogde celvernieuwing en een verbeterde stimulatie van de collageenstofwisseling.

Calendula werd tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Amerikaanse Burgeroorlog gebruikt als ontsmettingsmiddel voor wonden. De belangrijkste bestanddelen van de plant zijn triterpenoïden, waarvan wordt beweerd dat ze de belangrijkste ontstekingsremmende en anti-edemateuze (zwellingvoorkomende) bestanddelen zijn.

Een ander goed onderzocht gebruik van goudsbloemextract is om het in druppelvorm aan de binnenkant van de gehoorgang aan te brengen om bacteriële oorinfecties te helpen behandelen en pijn te verlichten. Er is ontdekt dat deze druppels de zwelling en ontsteking van het binnenoor al na een paar dagen gebruik kunnen verminderen. Al deze voordelen en meer worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek en experts.

4. Aloë Vera (Aloë Barbadensis Miller)

Aloë vera wordt niet voor niets gebruikt als ingrediënt in huidverzorgingsproducten, van vochtinbrengende crèmes tot gezichtsmaskers. Dit is te danken aan de hydraterende, anti-aging eigenschappen van de gel. Het aanbrengen van een vochtinbrengende crème is een belangrijke stap in je schoonheidsregime omdat het water vasthoudt in de huid, waardoor deze er jeugdiger uitziet, aldus het NIH; een droge huid daarentegen zorgt ervoor dat de huidcellen verschrompelen, wat leidt tot vroegtijdige rimpels.

Aloë vera bevat een hoge concentratie mucopolysacchariden, een hydraterende molecule die vocht vasthoudt in de huid. Hyaluronzuur, een populair ingrediënt in huidverzorging dat bekend staat om zijn hydraterende en anti-aging eigenschappen, is volgens onderzoek ook een mucopolysaccharide.

Dit is verreweg een van de bekendste voordelen van aloë vera: na een fikse zonnebrand heb je waarschijnlijk wel eens de gel van de plant op je huid aangebracht om verlichting te krijgen. Uit een onderzoek bleek dat aloë vera de roodheid van de huid die blootgesteld was aan UV-stralen aanzienlijk verminderde in vergelijking met een placebo. De meeste dermatologen geven de voorkeur aan aloë als natuurlijke behandeling voor zonnebrand. Aloë gel is verkoelend en ontstekingsremmend, dus het geeft onmiddellijk verlichting van het ongemak van zonnebrand.

5. Citroenmelisse (Melissa Officinalis)

Citroenmelisse is familie van de munt en staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Het wordt al sinds de Middeleeuwen gebruikt om stress en angst te verlichten, slaap te bevorderen, de eetlust te verhogen en pijn en ongemak veroorzaakt door indigestie te verlichten. Al voor de middeleeuwen werd citroenmelisse gedrenkt in wijn om de geest te stimuleren, wonden te genezen en giftige insectenbeten en steken te behandelen. Citroenmelisse wordt vaak gecombineerd met andere kalmerende kruiden, zoals valeriaan, kamille en hop, om ontspanning te bevorderen. Het zit ook in crèmes tegen koortslip (orale herpes).

6. Rozemarijn (Rosmarinus Officinalis)

De acht genezende planten die je in de buurt moet hebben als je natuurlijke genezing nodig hebt, zijn rozemarijn. Volgens de National Library of Medicine heeft rozemarijn belangrijke antimicrobiële, ontstekingsremmende, antioxiderende, anti-apoptotische, anti-tumorigene, antinociceptieve en neuroprotectieve eigenschappen. Bovendien heeft het belangrijke klinische effecten op stemming, leren, geheugen, pijn, angst en slaap.

Rozemarijn wordt in de volksgeneeskunde gebruikt om verschillende ziekten te verlichten, waaronder hoofdpijn, dysmenorroe, maagpijn, epilepsie, reumatische pijn, spasmen, nerveuze opwinding, geheugenverbetering, hysterie, depressie en lichamelijke en geestelijke vermoeidheid.

7. Eucalyptus

Eucalyptus, met zijn kenmerkende aroma en geneeskrachtige eigenschappen, wordt al lang gekoesterd om zijn helende werking. Deze veelzijdige plant staat bekend om zijn vermogen om aandoeningen van de luchtwegen te verlichten, waaronder hoesten, verkoudheid en verstopping. De bladeren bevatten verbindingen zoals eucalyptol, die krachtige ontstekingsremmende en decongestieve eigenschappen hebben, waardoor eucalyptus een effectieve remedie is om de luchtwegen vrij te maken en ademhalingsmoeilijkheden te verlichten.

Daarnaast wordt eucalyptusolie gewaardeerd om zijn pijnstillende eigenschappen, die verlichting bieden bij spierpijn, gewrichtspijn en hoofdpijn wanneer het plaatselijk wordt aangebracht. De antiseptische eigenschappen maken het ook een populair ingrediënt in huidverzorgingsproducten, als hulp bij de behandeling van wonden, acne en huidinfecties. Zowel traditionele genezers als moderne beoefenaars omarmen eucalyptus als een krachtige botanische bondgenoot bij het bevorderen van de gezondheid van de luchtwegen en het algehele welzijn.

8. Spinplant (Chlorophytum Comosum)

Spinneplanten worden niet alleen vereerd om hun esthetische aantrekkingskracht, maar ook om hun opmerkelijke helende eigenschappen. Deze veerkrachtige kamerplanten staan bekend om hun luchtzuiverende capaciteiten. Ze verwijderen effectief giftige stoffen zoals formaldehyde, xyleen en koolmonoxide uit binnenomgevingen en bevorderen zo een schonere lucht voor de gezondheid van de luchtwegen. Bovendien worden spinneplanten erkend om hun stressverlagende kwaliteiten, omdat studies suggereren dat hun aanwezigheid angst- en spanningsniveaus kan helpen verlagen en een gevoel van kalmte en welzijn kan bevorderen.

Bovendien bevatten de bladeren van de spinplant verbindingen met potentiële medicinale voordelen, waaronder ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen, waardoor ze nuttig zijn in de traditionele kruidengeneeskunde voor de behandeling van kleine wondjes, huidirritaties en spijsverteringsproblemen. Als zodanig zijn spinneplanten niet alleen decoratieve toevoegingen aan binnenruimtes, maar ook natuurlijke bondgenoten in het bevorderen van een gezondere en harmonieuzere omgeving.

Bron: Thursd.com