Skip to main content

Henrique Oliveira en zijn monumentale collectie houtsculpturen

Oliveira’s hybride kunstwerken roepen zowel het stedelijke als het natuurlijke en het organische als het gestructureerde op door middel van composities waarin het onverwachte een fantastische kosmos van houten kunst creëert.

De all-time meester van het hout Henrique Oliveira creëert griezelige sculpturen die de omgeving om hem heen en de kracht van de natuur vermengen. Zijn opmerkelijke houtsculpturen zijn in Brazilië gezien en er is maar één woord om ze te beschrijven: schitterend en spectaculair.

Henrique Oliveira is het ultieme “houtgenie”.

De kunstwerken van Henrique Oliveira zijn fascinerende creaties van hout die de interactie tussen de gebouwde omgeving en de kracht van de natuur blootleggen.

Enorme houten ledematen en wijnstokachtige vormen barsten uit muren en plafonds die gespleten, verbrijzeld en verdraaid zijn rond de ontluikende groei, niet in staat deze te bedwingen. Alle installaties zijn zorgvuldig gekozen om het verband tussen werkelijkheid en natuur verder te onderzoeken.

Zijn grootste houten installatie tot nu toe

De Braziliaanse kunstenaar deelt mee dat zijn grootste houten installatie tot nu toe “Transarquitetônica” heet. Deze bevindt zich in het Museu de Arte Contemporânea da Universidade in Sao Paulo. Het enorme werk is opgebouwd uit houten hekken, een soort tijdelijke bekleding van goedkoop hout dat vaak wordt gebruikt om bouwplaatsen te verbergen, net als veel van zijn eerdere beeldhouw- en installatiewerk.

Hoe maakte hij dit verbazingwekkende houten werk?

Voor deze indrukwekkend opmerkelijke installatie gebruikte Oliveira de stukken geborgen hout als een huid die werd vastgemaakt aan een natuurlijk kader dat doelbewust lijkt op een massief wortelstelsel. De kunstenaar vergrootte de installatie uit tot een volledig meeslepende ervaring waarbij bezoekers het kunstwerk kunnen betreden en het enorme interieur kunnen verkennen omdat de ruimte van het museum zo enorm is.

In dit werk transformeert de opening van een tunnel in een reeks houtachtige paden, die de indruk geven verschillende routes te verkennen binnen de verwarde ledematen van een reusachtige boom.

Ontmoet meer van zijn houten goodies

Henrique Oliveira maakt met trots en plezier verbazingwekkende houtsculpturen die gegarandeerd een impactvolle reactie bij mensen teweegbrengen. Dit heeft hij zeker bereikt met al zijn houten kunstwerken, met als bekendste de arboreale installatie in Las Vegas waarvan mensen hebben gezegd: “het is alsof je een boom van onder de grond ziet”.

Een van zijn meest indrukwekkende werken is de multisensorische installatie in Frankfurt, een houten tunnel die is gebouwd om de convergentie tussen ruimte en cultuur te onderzoeken.

Meer over Henrique Oliveira

De Braziliaanse kunstenaar Henrique Oliveira is alom bekend voor het gebruik van “tapumes” of hekwerk in het Portugees voor verschillende van zijn uitgebreide houten installaties. De uitdrukking verwijst naar de voorbijgaande houten bouwhekken die overal in Oliveira’s thuisstad Sao Paulo te vinden zijn. Al zijn werken verwijzen naar het verouderde hout dat Henrique voornamelijk voor zijn projecten gebruikt.

Al vroeg speelde hij met de oppervlakken van zijn schilderijen door zand aan de verf toe te voegen of krantenpapier op een doek te plakken en het te schrapen. Dit is hoe zijn verhaal als houtgenie begon en een compleet succes is geworden.

Bron: Thursd.com