Skip to main content

Hier is Anigozanthos Skippy – de kleurrijke Kangaroo Paw-serie van Africalla.

De telers van Africalla hebben een lange geschiedenis van het kweken van prachtige nichebloemen. Hun recente aanvulling daarop is Anigozanthos Skippy, een serie kleurrijke kangoeroepoten van De Ruiter die onder perfecte omstandigheden in Kenia worden gekweekt. Harry Rooijakkers, een van de eigenaren van de kwekerij, vertelt wat hem en Africalla drijft om kleinschaliger producten te kweken in het algemeen, en Anigozanthos Skippy in het bijzonder.

Anigozanthos is een geslacht van Zuidwest-Australische planten. Vanwege deze oorsprong, en de ongewone vorm die wel wat weg heeft van de voorpoten van een kangoeroe, inclusief de kleine haartjes erop, hebben ze de bijnaam “kangoeroe-poot” gekregen.

De meeste bloemisten zullen De Ruiter kennen als kweker van stam-, tuin- en trosrozen. Maar ze hebben ook een aantal nicheproducten, zoals rozenbottels, hortensia’s, hypericum en… anigozanthos!

De kweker – Africalla

Zoals de naam al doet vermoeden is de Keniaanse kweker Africalla van oorsprong een kweker van callas. Vijf jaar geleden ging Harry Rooijkakkers samen met zijn zoon Geert aan de slag bij Africalla. Na een jaar grepen productieleider Geert en teeltadviseur Harry de kans om eigenaar te worden van dit bedrijf. Twee jaar later werd de calla-productie stopgezet om ruimte te maken voor nicheproducten, zoals zomerbloemen.

Harry:

“We hebben overwogen om de naam van onze boerderij te veranderen, maar besloten uiteindelijk om ‘Africalla’ te handhaven. Iedereen kent Africalla, en de reputatie van dit merk is zo goed dat het zonde zou zijn het weg te gooien. De naam Africalla staat echter niet altijd meer op de voorgrond, aangezien we verschillende nieuwe kwaliteitslabels hebben ontwikkeld die de productlijnen dragen. Met labels als ‘Exceptional’ en ‘Skippy’ willen we laten zien dat we de beste zijn in moeilijk te telen snijbloemen.

Exceptional is een serie met zomerbloemen als flox, leeuwenbekje en matthiola. De Skippy-serie is gereserveerd voor onze huidige en toekomstige soorten anigozanthos.”

Anigozanthos Skippy

Net zoals het niet moeilijk te raden was waar de naam kangoeroe-poot vandaan komt, is het ook niet moeilijk te bedenken waarom een snijbloemenlijn ‘Anigozanthos Skippy’ heet, genoemd naar de beroemde boskangoeroe uit de tv-serie die eind jaren zestig werd uitgezonden. Net als in de tv-serie is Skippy bevriend met mensen, en zo zal de bloem Anigozanthos Skippy onze bloemenvriend zijn.

De Skippy-serie is pas onlangs geïntroduceerd met de kleuren Skippy Red en Skippy Yellow. Maar volgens Africalla zijn er meer kleuren onderweg.

Harry:

“Als je ons bedrijf in totaal bekijkt, zie je dat 3 hectare kassen zijn en 25 hectare openluchtteelt. Op dit moment telen we zeven soorten anigozanthos, sommige binnen, sommige ook buiten. Om eerlijk te zijn duurde het even voordat we de anigozanthos leerden kennen. Een eerste blik verbaasde ons een beetje omdat de bloem er vreemd uitziet. Maar toen we er eenmaal aan gewend waren, zagen we steeds meer mogelijkheden. Het product zelf groeit gemakkelijk in vergelijking met andere bloemen die we hebben, en het heeft heel weinig hulp van chemicaliën nodig om te presteren. Vanuit dit perspectief ben ik ervan overtuigd dat het een zeer duurzame plant is. En de plant stopt nooit met produceren; als de ene stengel wordt afgesneden is de volgende alweer onderweg.

Skippy Red en Skipp Yellow zijn alleen in de kas verkrijgbaar. We hebben ook rassen die zowel binnen als buiten kunnen worden geteeld, zoals Skippy Gold en Skippy Orange die dan een intensere ‘donkere’ kleur krijgen. Wij zitten zo dicht bij de evenaar en hebben de hele dag de felle zon boven ons. Deze buitensoorten heten iets anders: Skippy Dark Gold en Skippy Dark Orange.”

Opmerking voor kopers in Nederland: de naam ‘Skippy’ is niet toegestaan op de Royal FloraHolland veilingklokken en het Floriday platform, omdat deze anigozanthos soorten op zichzelf geen unieke soort zijn, maar een kwaliteitslabel van kweker Africalla.

Skippy voor bloemisten

Naast de uitgebreide tests in de Africalla-faciliteiten in Kenia, probeert Harry natuurlijk alle producten thuis uit. Dit om inzicht te krijgen in het gebruik van deze snijbloem voor groothandelaren, bloemisten en consumenten.

Harry:

“Ik zie de bloemist of eindklant anigozanthos op verschillende manieren gebruiken. Vijf enkele grote stelen in een vaas staan prachtig, en ook een paar stelen in een boeket vallen op. De bizarre vorm van de bloem maakt het product geliefd bij veel bloemisten en ontwerpers die buiten het gewone willen. Het is voor mij geen verrassing dat, naast de grote Europese markt, veel van deze bloemen naar het Midden-Oosten, China en Japan gaan.”

Skippy Novelties onderweg

Houd Africalla en zijn kangoeroepoten in de gaten, want er komen prachtige nieuwe soorten aan, zoals de Anigozanthos Skippy Yellow Gem en de oranje Sienna Gold.

Harry:

“Dat zijn de kleuren voor nu. Maar we zijn druk bezig met het testen van zwarte, grijze en groene variëteiten. Ik weet dat er een grote vraag is naar speciale kleuren als deze, dus we willen graag weten hoe deze het hele jaar door productietechnisch zullen presteren. Als het testen succesvol is afgerond, verwacht ik deze ergens in 2024 of 2025 op de markt te brengen.”

Bron: Thursd.com