Skip to main content

Ian Berry creëert een natuurpad volledig gemaakt van spijkerstof

Na het opmerken van een stapel oude jeans en het gebruik van wat schaar en lijm, werd hij al snel een van de meest spraakmakende jonge kunstenaars.

Welkom bij Ian Berry’s Secret Garden; een kunstwerk waar je letterlijk doorheen kunt lopen, bovenop een denim pad gevuld met verschillende bloemen en planten, van rozen tot cactussen, wisteria tot chrysanten – allemaal gemaakt van oude spijkerbroeken. Maar het indrukwekkendst is het latwerk dat van het plafond naar beneden hangt, met honderden wijnranken en bladeren, bungelende bloemblaadjes en fladderende vlinders die de hele ruimte lijken over te nemen.

Ian Berry en zijn met denim gevulde geheime tuin

De Secret Garden werd geïnstalleerd in het Tollens Huis gedeelte van Museum Rijswijk en weerspiegelde de bomen buiten in de tuin. Een indigo latwerk van wijnranken, bloemen en bladeren hangt aan het plafond en nodigt bezoekers uit om op onderzoek uit te gaan. De ranken zijn gemaakt van denim van Cone Denim, zijn ‘gewassen’ en met laser gesneden met Tonello in Italië.

Voor het eerst geïnstalleerd in het Children’s Museum of the Arts in New York in 2017 is het sindsdien geëvolueerd naar show in Frankrijk, Londen, Basel, San Francisco, en Kentucky. Met de hand gesneden en bewerkte bloemen worden gevormd uit uitsluitend gerecyclede jeans om een veelbesproken kunstinstallatie en bewonderde textiel meeslepende ervaring te maken.

Alles gemaakt van gerecyclede spijkerstof

Naast het werk van Hotel California brengt het een helder element in het museum met het natuurlijke licht dat afkomstig is van de originele ramen van het prachtige huis van de beroemde dichter Hendrik Tollens. Ian Berry toonde een katoenplant en legde uit dat hij het materiaal dat van planten is gemaakt, katoen, terug transformeerde in planten, bloemen en blauwe regen, allemaal gemaakt van gerecyclede denim jeans.

Duurzame kunst

De installatie evolueerde en bouwde voort op het idee van duurzaamheid, door een natuur van volledig denim af te beelden. Het maakproces wordt een deel van de boodschap, waarbij Tonello in Italië wordt gebruikt om te wassen, met weinig water, en laser – veel van de nieuwe technieken die de industrie gebruikt om te proberen duurzamer te zijn. Met behulp van Cone Denim, die deel uitmaken van de Trust Cotton Protocol en bieden forensische verificatie van de traceerbaarheid van katoen door middel van hun partnerschap met Oritain.

De blauwe denim wereld van Ian Berry

Op het eerste gezicht denken velen dat de werken van Ian Berry blauwgetinte foto’s of indigokleurige olieverfschilderijen zijn. Dit is niet alleen het geval wanneer de werken online of in druk worden bekeken, waarbij veel diepte en detail verloren gaan, maar ook van dichtbij. Zelfs op aanraakafstand beseffen veel kijkers niet dat ze naar vele lagen en tinten denim jeans kijken.

Maar het is natuurlijk een bewijs van zijn werk dat het niet alleen kunst in oude jeans is dat het speciaal maakt. Het is gewoon zijn medium om de wereld te zien, zijn verf, en wat een materiaal om te gebruiken in deze moderne wereld; met al zijn symbolen en dualiteiten, en ook nog eens zo’n gewoon kledingstuk dat velen over de hele wereld verenigt.

Het begon als een experiment

Het is moeilijk te geloven dat dit allemaal begon met één simpele observatie. Hij zag een stapel oude jeans en merkte de contrasterende blauwe tinten op. Wat scharen en lijm later werd hij al snel een van de meest besproken jonge kunstenaars. Hoewel hij toegeeft dat het begon als een experiment, begon hij zich tijdens het werken met spijkerstof te realiseren dat hij zelf een band heeft met spijkerbroeken – en vooral met die van anderen. Een materiaal waar we ons zo comfortabel bij voelen. Hij had zijn manier gevonden om te communiceren en werd vervolgens al snel beschreven als een toonaangevende top 30 kunstenaar onder de 30 in de wereld en een Rivet 50 winnaar, waardoor hij een top 50 invloedrijke persoon in denim in de wereld 2019.

Over Ian Berry

Ian, die oorspronkelijk afkomstig is uit een provinciestadje in het noorden van Engeland, Huddersfield, dat ooit een bloeiende textielindustrie had, vond veel succes. Zijn werk is in veel landen te zien geweest, waardoor mensen de kans kregen het werk in levende lijve te zien. Met een aantal uitverkochte solotentoonstellingen heeft hij ook in heel Europa en de Verenigde Staten geëxposeerd. Er is over hem geschreven in de belangrijkste media in alle hoeken van de wereld. Ga naar de website van de kunstenaar om meer van zijn werk te ontdekken.

Bron: Thursd.com