Skip to main content

Orchideeën met een apengezicht behoren tot de populairste en zeldzaamste van allemaal

Deze orchideeënbloem is bananas en lijkt op niets wat je ooit hebt gezien.

Ja, de geruchten zijn waar. Orchideeën met een apengezicht bestaan echt en leven in de tropische hooglanden van Ecuador en Peru. Het is een understatement om ze te zien, want we hebben nog nooit gehoord van een bloem waarbij je de schattigste aapachtige afbeelding in het midden ziet.

Van de 120 soorten van de dracula orchideeënfamilie, waarvan de meeste voorkomen in Ecuador en Peru, zijn vele niet seizoensgebonden en kunnen het hele jaar door bloeien. Een van de populairste is echter de Dracula Simia.

De botanische naam verwijst naar dracula, wat “kleine draak” betekent, en simia, wat verwijst naar het gezicht van een aap.

Kenmerken van de orchidee met apengezicht

De lange gezichten van deze schattige kleine vrienden, die bestaan uit talloze lange bloemblaadjes, zullen zeker uw hart veroveren.

Hoewel het centrum van de bloem lijkt op dat van onze verre verwanten, verwijst de term naar de twee lange kelkbladeren die zich aan de basis van de bloemblaadjes bevinden en de groeiende knop van de bloem bedekken. Dit geeft de bloem inderdaad het aapachtige gezicht dat in het midden van de bloem ontspruit.

Orchideeën met apengezicht hebben een aangename geur

Het aroma dat de apenorchidee verspreidt is misschien nog wel aantrekkelijker dan de naam of het uiterlijk. Deze specifieke orchideeënsoort verspreidt tijdens de bloei het aroma van rijpe sinaasappels.

Waar gedijen apenorchideeën en wat zijn de juiste verzorgingsmaatregelen?

Deze schattige bloemen doen het het beste in ruimtes met koele temperaturen en gedeeltelijke schaduw. Ze zijn een soort die veel zorg en liefde nodig heeft om hun vrolijke apengezicht langdurig in leven te houden. Als u besluit een van deze schoonheden te kopen, zijn hier een paar tips om in gedachten te houden:

Temperatuur

Plant apengezicht orchideeën op een koele, vochtige, schaduwrijke en zeer vochtige plaats. Ideale temperaturen variëren van 6 tot 8°C en 19 tot 20°C.

Water geven

Uw bakken moeten voor voldoende drainage zorgen, want alleen zo zal uw apenorchidee gedijen. Water geven en nevelen is van vitaal belang om uw orchidee in leven te houden en de bloemblaadjes mooi te houden.

Grond

De ideale grondsoort voor apenkoporchideeën is orchideeënspecifieke grond. Orchideeëngrond bevat geen aarde of zand, maar bestaat uit een combinatie van brokken die dicht bij zijn natuurlijke omgeving staan.