Skip to main content

Orchis Exotica – Laura Harts neon-verlichte orchideeën van glas

Het maken van bloemen van glas toont zowel de kwetsbaarheid als veerkracht van de natuur.

Glasbeeldhouwster Laura Hart is al tientallen jaren gefascineerd door de natuur. Een van de fysieke bewijzen daarvan is een enorme verzameling glazen vlinders, oesters, rozen en orchideeën. De prachtige bloemen uit haar serie ‘Orchis Exotica’ zullen niet verwelken, ze zijn gemaakt om eeuwig te schitteren.

Orchis Exotica

De serie Orchis Exotica bestaat uit vele verschillende glazen orchideeën die in verschillende jaren zijn gemaakt. Laura’s orchideeën zijn in volle bloei. Ze zijn gemaakt van glas met een neon labellum.

Combineer traditionele glasblaastechnieken met 3D virtueel beeldhouwen en Computer-Aided Design (CAD), en daar heb je het: prachtige bijna echte orchideeën gemaakt van doorschijnend glas. Opgeschaald tot ongeveer 30 cm in diameter, heeft elke bloem unieke kleurvariaties en nuances; een eerbetoon aan de subtiliteit van evolutionaire aanpassing.

Glas & Neon Orchideeën

Voeg een vleugje neonlicht toe en het echte wordt surrealistisch. De tweekleurige neoncentra, gemaakt door kunstenaar Steve Archer, stellen de voortplantingsorganen van de bloem voor. Het gebruik van neonlicht is een knipoog naar de inspanningen van de orchideeën om onmisbare bestuivers aan te trekken en zo hun voortbestaan te verzekeren. “Deze succesvolle strategieën bewijzen hun aanpassingsvermogen”, zegt Hart als overtuigd gelovige in de evolutietheorieën van Charles Darwin. Darwin noemde ze in zijn boek Fertilisation of Orchids als het meest vruchtbare en succesvolle plantengeslacht op aarde; een uitstekend voorbeeld van ‘natuurlijke selectie’.

Kleuren versterkt door het harde licht maken het kunstwerk nog levendiger, in je geheugen geprent als een televisiescherm dat te lang hetzelfde beeld heeft laten zien.

Laura:

“,,Mijn fascinatie voor orchideeën overspant tientallen jaren en op een gegeven moment had ik er bijna zeventig in mijn serre staan. De explosie van kleur en parfum tijdens de bloeimaanden bedwelmen de zintuigen.

Hun bijna perfecte symmetrie en geheimzinnige visuele en feromonale mimicry van bestuivers zijn betoverend. Geïnspireerd door de schoonheid en vindingrijkheid van deze ongeëvenaarde plantensoort, streef ik ernaar deze ongelooflijke bloemen zo getrouw en authentiek mogelijk na te bootsen, en ze tegelijkertijd te doordrenken met mijn eigen artistieke interpretatie.”

Bron: Thursd.com