Skip to main content

Plasticvrij juli: Doe mee aan de beweging voor een groenere toekomst

Ontdek hoe je een revolutie teweeg kunt brengen in de manier waarop je met plastic omgaat en de weg vrij kunt maken voor een duurzame toekomst. Ook voor bloemisten!

Plastic Free July, de baanbrekende beweging die de wereld heeft veroverd, stelt individuen en gemeenschappen in staat om een significante impact te hebben op het milieu. Met de alarmerende toename van plasticvervuiling en de verwoestende effecten ervan op onze planeet, is Plastic Free July hier om verandering te inspireren en een betere toekomst voor iedereen te creëren. Doe mee aan deze ongelooflijke reis naar een groenere, schonere aarde.

De geboorte van de Plastic Free July milieubeweging

Plastic Free July is ontstaan uit de wens om mensen bewust te maken van het dringende probleem van plasticvervuiling. In 2011 werd het initiatief gelanceerd door Rebecca Prince-Ruiz. Zij is de oprichtster van de Plastic Free Foundation, een non-profitorganisatie die zich inzet om plastic afval wereldwijd te verminderen. Wat begon als een kleine lokale campagne in West-Australië is nu uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen, waarbij miljoenen mensen, bedrijven en gemeenschappen betrokken zijn.

Bewustzijn leidt tot actie

In de loop der jaren is Plastic Free July een katalysator voor verandering geworden. Het moedigt mensen aan om eenvoudige maar effectieve acties te ondernemen om hun plastic consumptie te verminderen. De beweging bevordert bewustwording door educatie, het verstrekken van middelen en het ondersteunen van deelnemers in hun reis naar een plasticvrije levensstijl. Door mensen aan te moedigen plastic voor eenmalig gebruik te weigeren, is Plastic Free July een krachtige kracht geworden voor positieve milieuverandering.

Waarom Plastic Free July belangrijk is

Plasticvervuiling vormt een ernstige bedreiging voor de kwetsbare ecosystemen van onze planeet. Van onze oceanen tot onze bossen, plastic afval schaadt wilde dieren, verstoort ecosystemen en draagt bij aan klimaatverandering. Door deel te nemen aan Plastic Free July wordt je een agent van verandering en help je deze kostbare omgevingen te beschermen voor toekomstige generaties.

Plastic Free July laat ons zien dat zelfs kleine acties een groot verschil kunnen maken. Als we ons verenigen als een wereldwijde gemeenschap, hebben we de kracht om grote veranderingen teweeg te brengen. Door onze afhankelijkheid van plastic voor eenmalig gebruik te verminderen, besparen we grondstoffen, minimaliseren we afval en verminderen we koolstofuitstoot. Samen kunnen we bouwen aan een duurzamere toekomst voor onze planeet.

De liefde voor Plastic Free July

Plastic Free July heeft de harten en geesten veroverd van mensen uit alle lagen van de bevolking. Deelnemers melden vaak een gevoel van voldoening en empowerment als ze getuige zijn van de positieve impact van hun acties. Door een plasticvrije levensstijl te omarmen, herontdekken mensen het plezier van eenvoud, creativiteit en bewust consumeren.

Een van de meest opmerkelijke aspecten van Plastic Free July is het ongelooflijke gemeenschapsgevoel dat het creëert. Van lokale buurtinitiatieven tot internationale samenwerkingsverbanden, de beweging brengt mensen samen met een gedeeld doel: het beschermen van onze planeet. Deze eenheid zorgt voor inspiratie, steun en blijvende vriendschappen die veel verder reiken dan de maand juli.

Word een Plastic Vrije Bewuste Bloemist

Als bloemist heb je zoveel mogelijkheden om plasticvrij te zijn. Neem bijvoorbeeld het steekschuim dat je gebruikt. Grote kans dat er nog plastic in zit. Er zijn andere opties, zoals het gebruik van draad of plasticvrij schuim.

Shean Young van Mayesh heeft in dit artikel ‘Floral Foam vs. Wire’ al laten zien wat het verschil is tussen het gebruik van steekschuim en gaas (kippengaas) voor een bloemstukarrangement.

Lynn Fossbender van Pollen Floral Studio legt uit waarom en hoe ze in 2021 is gestopt met steekschuim.

En natuurlijk zijn er biologisch afbreekbare steekschuimen zoals Sideau, dat Agra-Wool International al enkele jaren met succes op de markt brengt.

Plasticvrij bloemen steekblok

Sideau® heeft een merkbaar verzachtend effect terwijl het vrij dicht blijft en is geur- en kleurloos in het water. Hierdoor is Sideau® veilig voor mens en milieu, de belangrijkste reden waarom bloemsierkunstenaars niet graag plastic gebruiken in steekschuim.

En hoe zit het met het boeketpapier of jute? Alles is mogelijk, van design inpakpapier voor speciale gelegenheden tot gewoon een krant, wat er trouwens heel ‘urban’ en trendy uit kan zien. Ook jute is een basisartikel voor bloemisten geworden.

Doe vandaag nog mee met de Plastic Free July Beweging

Plastic Free July is eigenlijk niet zomaar een campagne van één maand; het is een keuze voor een levensstijl die een blijvende impact kan hebben. Waarom stoppen in augustus en de oude gewoonte weer oppakken? Dit is hoe je mee kunt doen en een verschil kunt maken:

1. Start je eerste plastic vrije juli

Sluit je aan bij miljoenen mensen over de hele wereld door de Plastic Free July uitdaging aan te gaan. De uitdaging is simpel: weiger plastic voor eenmalig gebruik gedurende de hele maand juli. Begin klein met het elimineren van plastic tasjes, rietjes, waterflessen en voedselverpakkingen. Neem geleidelijk meer duurzame alternatieven op in je dagelijks leven.

2. Verspreid het woord

Informeer je vrienden, familie en collega’s over het belang van het verminderen van plastic afval. Deel de Plastic Free July website (www.plasticfreejuly.org) en je persoonlijke ervaringen op sociale media. Moedig anderen aan om zich aan te sluiten bij de beweging en inspireer hen met jouw eigen duurzame keuzes.

3. Ondersteun bedrijven en organisaties

Kies ervoor om bedrijven en organisaties te steunen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en plasticvrije alternatieven bieden. Zoek naar winkels die herbruikbare producten, nul-afval verpakkingen en milieuvriendelijke praktijken promoten. Door deze bedrijven te steunen, stuur je een krachtige boodschap naar de industrie dat er vraag is naar milieuvriendelijke opties.

4.Doe mee aan lokale initiatieven

Doe mee aan lokale Plastic Free July initiatieven en evenementen in jouw gemeenschap. Veel steden organiseren opruimacties, workshops en educatieve programma’s in deze periode. Deelnemen aan deze activiteiten helpt niet alleen bij het vergroten van het bewustzijn, maar brengt je ook in contact met gelijkgestemden die gepassioneerd zijn over het creëren van een plasticvrije wereld.

5. Veranderingen op lange termijn

Plastic Free Juli is nog maar het begin. Gebruik deze maand als een springplank om je levensstijl op lange termijn te veranderen. Evalueer je consumptiegewoonten en identificeer gebieden waar je het gebruik van plastic kunt verminderen. Kies voor herbruikbare opties, zoals stoffen tassen, roestvrijstalen waterflessen en glazen verpakkingen. Door elke dag duurzame keuzes te maken, draag je bij aan het behoud van onze planeet.

De Flower People protesteren in het Verenigd Koninkrijk.

Omarm een plasticvrije toekomst

Plastic Free July is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die individuen in staat stelt om het milieu aanzienlijk te beïnvloeden.Door deel te nemen aan dit initiatief, maak je deel uit van een collectieve inspanning om plasticvervuiling te verminderen, ecosystemen te beschermen en een duurzame toekomst voor toekomstige generaties te creëren.Laten we samen een verschil maken.Doe vandaag nog mee aan de Plastic Free July beweging en wees een katalysator voor positieve verandering. Samen kunnen we het tij van de plasticvervuiling keren en de weg vrijmaken voor een groenere, schonere en gezondere planeet.

Ga de uitdaging aan in juli

Klaar voor de Plastic Free July uitdaging? Vermijd dan het gebruik van plastic gedurende de hele maand juli. Iedereen kan een verschil maken en deel uitmaken van de oplossing.

Bron: Thursd.com