Skip to main content

Plasticvrije ontwerpen maken is mogelijk

Maak kennis met het 100% plasticvrije bloemenblok en waarom bloemenontwerpers er dol op zijn.

Bent u als floral designer momenteel op zoek naar een alternatief voor steekschuim, maar heeft u de perfecte, maar duurzame match nog niet gevonden? Het Sideau® product van Agra Wool kan de optie zijn die u zoekt. Het is een steekblok dat het gebruik van plastic in bloemontwerpen 100% overbodig maakt. Dit is waarom veel bloemisten niet graag plastic gebruiken in hun creaties en liever Sideau® gebruiken.

Belangrijkste componenten die Sideau tot een optimaal alternatief voor steekschuim maken

Allereerst, als u nog niet van Sideau hebt gehoord, volgt hier een korte introductie over het product en waarom het het leven en de creaties van vele florale ontwerpers over de hele wereld heeft veranderd. Sideau® is gemaakt van Earthwool®, een natuurlijk product gemaakt van basalt, een vulkanisch stollingsgesteente. Bovendien wordt Sideau® gemaakt met Ecose®, een natuurlijk bindmiddel, vrij van acetylaten en formaldehyde.

Plantaardige grondstoffen zoals suikerbiet of rietsuiker vervangen dus petrochemische grondstoffen in de samenstelling van het bindmiddel. De stof wordt bruin door karamellisatie na verhitting. Voor de productie van Earthwool® is 70% minder energie nodig dan voor de productie van de meer gangbare gele steenwol.

Sideau® is merkbaar zacht terwijl het vrij dicht blijft en geur- en kleurloos is in het water. Daardoor is Sideau® veilig voor mens en milieu.

Hoe wordt Sideau® gemaakt en waarom is het beter dan plastic opties?

Sideau® bestaat voor 97% uit basalt (een vulkanisch gesteente) en 3% biobindmiddel (sucrose). Zodra het basalt gesmolten is door verhitting tot een zeer hoge temperatuur, wordt het gesponnen tot vezels. Een aantal lagen wordt op elkaar gestapeld en vervolgens samengedrukt om de gewenste dichtheid voor elk product te bereiken. Dit verklaart ook waarom de bovenkant geribbeld is. Vervolgens wordt het verpakt en in verschillende productvormen gesneden. Beslist een geweldig alternatief als u duurzamer en milieuvriendelijker wilt werken.

Waarom kiezen veel bloemsierkunstenaars dit alternatief voor steekschuim?

Omdat Sideau geen petrochemische (plastic) materialen gebruikt en hun producten dus geen schuim zijn, willen ze de naam schuimvrij hebben.

Sideau® is nu de nieuwe naam voor het materiaal in elke vorm en één van de meest terugkerende producten bij bloemschikkers omdat het hen toelaat enorm te besparen op plastic voor hun bloemenontwerpen en tegelijkertijd het milieu op een geweldige manier helpt. Aangezien de Sideau® producten volledig natuurlijk zijn, zijn ze niet schadelijk voor het milieu.

Is Sideau® volledig afbreekbaar?

Van Sideau® blijft alleen basaltmeel over na verloop van tijd en dat is een 100% natuurlijk product. Basaltmeel wordt gebruikt om kleigrond te verbeteren en bevat silicium, sporenelementen en mineralen. Dat maakt zware kleigrond niet alleen beter bewerkbaar, maar planten gedijen er ook op omdat de celwand wordt versterkt, de groei wordt gestimuleerd en bolplanten de kans krijgen dieper te wortelen.

Een ander voordeel van het gebruik van basaltmeel is dat stikstof wordt vastgelegd. Veel telers gebruiken dit natuurproduct om de natuurlijke weerstand van het gewas te versterken. Het houdt plagen en ziekten op afstand. Basaltmeel is gemakkelijk over een gewas te verspreiden. Het is raadzaam om met water te sproeien zodat het basaltmeel goed vermengd wordt met de kleigrond.

Afhankelijk van de nationale regelgeving mag Sideau® gewoon bij het organisch afval.

Sideau steekblok – De perfecte vervanging voor gewoon steekschuim

In tegenstelling tot steekschuim dat gemaakt is van oliederivaten en fenolhars – wat plastic is – is Sideau® volledig biologisch afbreekbaar. Daarom is Sideau® perfect geschikt voor bloemisten en bloemschikkers die een volledig milieuvriendelijke en plasticvrije basis willen gebruiken voor hun bloemencreaties.

Bron: Thursd.com