Porta Nova introduceert de groenste roos van Nederland
“Kweek de beste rode rozen ter wereld met een minimale impact op het milieu.”
Porta Nova introduceert de roos met de laagste ecologische voetafdruk. Op de Trade Fair Aalsmeer introduceert Porta Nova de komende week haar groenste roos, de Red Naomi Futura. Gebaseerd op de nieuwe Europese rekenmethode FloriPEFCR heeft deze roos de laagste CO2-voetafdruk van alle rozen die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn: 56 gram CO2 per steel. Dit maakt de voetafdruk van de Porta Nova Futura per roos bijna tien keer lager dan wanneer een roos van 80 cm van Ecuador naar Europa zou vliegen. De groene Red Naomi Futura is te bewonderen in stand 6.2 op de Trade Fair Aalsmeer.
Stefan van Vuuren vertelt over zijn roos – alleen verkrijgbaar in rood
Stefan – CEO en eigenaar van Porta Nova:
“We zijn ontzettend trots op dit resultaat. We zien het als een erkenning van onze inspanningen en investeringen van de afgelopen jaren. Porta Nova kiest al langer voor duurzaamheidsmaatregelen zoals warmte- en koudeopslag, LED en een gesloten watersysteem. Doordat we nu ook de mogelijkheid hebben om over te schakelen op 100% duurzame elektriciteit, bereiken we die ultralage carbon footprint. Dit past perfect bij onze missie; de beste rozen ter wereld kweken, met minimale impact.”
Groenste scenario met 100% windenergie
Dit is het groenste scenario van Porta Nova, gebaseerd op gegevens voor 2023 en 100% windenergie. De voetafdruk van 56 gram CO2 per steel is berekend door Greenhouse Sustainability. De komende maanden worden stappen gezet om tot certificering te komen en ook wordt het model samen met de kennisinstellingen verder verfijnd. Stefan van Vuuren sluit af met een oproep: ‘Welke ketenpartners willen meedoen? Wie wil samen met ons de markt laten zien dat een ultralage carbon footprint gewoon mogelijk is met minimale meerkosten?’
FloriPEFCR als standaardmethode
Binnen de Europese Unie is FloriPEFCR sinds 14 februari 2024 de officiële rekenmethode. Dit zorgt ervoor dat de milieu-impact in de sierteeltsector vergelijkbaar en transparant wordt en dat valse milieuclaims kunnen worden voorkomen. FloriPEFCR is ontwikkeld door Wageningen University & Research en het Technisch Secretariaat met daarin brancheorganisaties als FSI en Royal FloraHolland.
In de afgelopen zes maanden zijn de eerste footprint tools bijgewerkt tot de uiteindelijke FSI-conforme FloriPEFCR. Porta Nova heeft alle berekeningen intern uitgevoerd met behulp van de Flori Footprint Tool van Greenhouse Sustainability.
Verplicht van CSRD
Grote handelaren en spelers in de sector zijn al verplicht om hun CSRD-verslagen (Corporate Sustainability Reporting Directive) te produceren. Hierin wordt beschreven wat de organisatie doet om duurzaamheid te verbeteren. Voor handelspartijen zijn dergelijke berekeningen essentieel.
Bron: Thursd.com