Skip to main content

Tijd om eetbare bloemen te serveren – Smakelijk!

Tegenwoordig garneren veel chef-koks in restaurants en innovatieve thuiskoks hun voorgerechten met bloemenbloesems voor een vleugje elegantie.

Koken met eetbare bloemen is terug. Niet dat het ooit echt is weggeweest, want fast forward naar bijna tweeduizend jaar geleden en je bevindt je in de bloesemminnende regeerperiodes van Julius Caesar, Koningin Victoria, en de flower-power dagen van de jaren ’60 waar bloesems al een gastronomisch genot waren.

Vandaag de dag garneren veel chef-koks in restaurants en innovatieve thuiskoks hun voorgerechten met bloemenbloesems voor een vleugje elegantie. Het geheim van succes bij het gebruik van eetbare bloemen is om het gerecht eenvoudig te houden, niet toe te voegen aan veel andere smaken die de delicate smaak van de bloem zal overstemmen. Hier zijn enkele van de beste eetbare bloemen om te gebruiken in uw volgende gerecht. Tijd om wat eetbare bloemen serveren – Bon Appetit!

Kamperfoelie

Als je deze plant nog kent uit je kindertijd, weet je al dat hij suikerhoudende nectar bevat. De bloesem heeft ook een zoete smaak en bereikt een honingsmaak zonder bijenkorven. Zorg ervoor dat je de bessen vermijdt, want die zijn giftig. Maak van deze bloemen een sorbet of gelei door de bloesems te weken of te koken om de smaak naar boven te halen. Je kunt de smaakstof ook in cupcakes gieten, en ze dan afwerken met de lichtgele bloemen als garnering.

Borage Bloesems

Deze prachtige blauwe, stervormige bloemen van de bernagieplant smaken een beetje naar komkommer, daarom worden ze al sinds de Elizabethaanse tijd in salades gebruikt. Ze zijn ook heerlijk in limonade en verfrissende cocktails zoals Pimm’s Cup en gin en tonic.

Seringen

Met een vleugje citrus smaak, zijn deze mauve knoppen een leuk ingrediënt om mee te bakken. De prikkelende bloem heeft een krachtige smaak, dus gebruik hem in beperkte hoeveelheden. De lila smaak kan uw desserts of drankjes opfleuren, omdat er vaak een eenvoudige siroop van wordt gemaakt. Haal de kleine knopjes van de harde steel om ze als garnering te gebruiken of als gekonfijte bloemen.

Calendula

Bekend als de “saffraan van de arme man”, smaakt de zonovergoten goudsbloem echt naar saffraan wanneer het in olijfolie wordt gesauteerd om de smaak vrij te geven. Een makkelijke en productieve eetbare bloem die gemakkelijk uit zaad in de tuin te kweken is. Scheid de bloemblaadjes van het centrum van de bloem en strooi de bloemblaadjes in salades.

Hibiscus

Hibiscus bloemblaadjes zijn zowel zoet als zuur en hebben een cranberry-achtige smaak, waardoor ze perfect zijn voor thee en cocktails. Laat verse hibiscus bloemblaadjes in een glas bubbels vallen en laat je gasten ze voor hun ogen zien bloeien.

Rozen

Perfect voor een romantisch gebaar, kunnen deze aromatische bloemen ook een aanvulling zijn op uw keuken. De bloemblaadjes zijn er in vele kleuren, van fel roze tot diep scharlakenrood, en ze verrijken ook vele spijzen en dranken zoals jam, salades, thee, en desserts. Hun zachte maar fruitige smaak is een welkome traktatie, met een aardbei of kruidige nasmaak, afhankelijk van de soort. Je kunt elke soort roos eten, maar de diepere en donkerder gekleurde hebben een sterkere smaak die beter is om mee te koken.  

Oost-Indische kers

Bloesems hebben een peperige smaak zoals waterkers. Alle kleuren en variëteiten zijn lekker in salades of als garnering. Bladeren kunnen ook gegeten worden. Nasturtiums maken een smakelijke pesto, of ze kunnen gevuld worden zoals courgettebloesems. Je kunt deze bloem combineren met veel hartige gerechten zoals gebakken lamsschenkel of geroosterde aardappelen.

Lavendel

Zoet en licht geparfumeerd, lavendel doet het goed wanneer de knoppen worden gestrooid in champagne en cocktails en over desserts zoals chocolade cake. Of probeer het eens in een lavendel perzik crisp geserveerd met vanille ijs.

Viooltjes

Viooltjes hebben een licht grasachtige, zelfs muntachtige smaak, dus ze doen het goed in zomercocktails met kruidensmaak en in fruitsalades. Voor een snel, gemakkelijk en feestelijk zomers hors d’oeuvre, smeer wat roomkaas op een kleine ronde cracker en top het met een heel viooltje.

Viooltjes, die er zijn in een reeks van pastel en levendige kleuren, hebben een zoete en bloemige smaak, waardoor ze een perfecte metgezel zijn voor alles van salades tot ijsdrankjes. Ze zijn bijzonder mooi als ze gekristalliseerd zijn en gebruikt worden om glazuurgebak en andere desserts te bedekken.

Tips voor het gebruik van eetbare bloemen

Zorg ervoor dat je bloemen vermijdt die bespoten zijn met pesticiden of andere chemicaliën. Wanneer je eetbare bloemen koopt, zorg er dan voor dat je ze altijd uit de groenteafdeling van je supermarkt haalt.

Bron: Thursd.com