Skip to main content

Top 10 architectuurprojecten die in 2023 de overhand zullen krijgen

Om het nieuwe jaar af te trappen, zijn hier tien van de meest intrigerende en vreemde architectuurprojecten die in 2023 klaar zullen zijn, waaronder de rehabilitatie van een brutalistische piramide en een bosachtige bibliotheek. Architecten en toekomstige architecten, maak je klaar om volledig versteld te staan van deze futuristische en innovatieve projecten.

Top 10 Architectuurprojecten die in 2023 de overhand krijgen
De wereld rukt op naar een meer futuristische en innovatieve toekomst en deze architectuurprojecten vertellen je hoe en waarom ze 2023 volledig zullen overnemen. Deze tien zullen inderdaad tot de meest spraakmakende projecten van het jaar behoren:

 1. De piramide van Tirana, Albanië door MVRDV
  MVRDV heeft tal van projecten gepland voor oplevering in 2023, waaronder een renovatie van een brutalistische piramide uit de jaren tachtig in Tirana. Het afbrokkelende bouwwerk, bekend als De Piramide van Tirana, zal worden heropend als jongerencentrum met gratis cafés, ateliers en cursussen voor jonge Albanezen.

Het werd opgericht in 1988 als een museum gewijd aan de voormalige communistische leider Enver Hoxha, maar het werd drie jaar later gesloten toen het communisme van het land viel.

 1. Subcentrum Bibliotheek, China, door Snøhetta
  Een van Snøhetta’s meest intrigerende geplande projecten is de Sub-Center Library in Beijing, die is ontworpen om bezoekers de indruk te geven dat ze zich midden in het bladerdak van een bos bevinden. De heuvelachtige zitplaatsen zullen worden omringd door tientallen slanke pilaren (bovenste afbeelding), die zich op dakniveau vertakken om te lijken op de bladeren van een ginkgoboom van 290 miljoen jaar oude Chinese soorten.
 1. Abrahamic Family House, VAE, door Adjaye Associates
  Adjaye Associates zal in Abu Dhabi een multireligieus complex voltooien dat een kerk, moskee en synagoge zal omvatten. Dit gebouw komt zeker in de top 10 van architectuurprojecten die in 2023 de scepter zullen zwaaien.

De oprichter van de studio, David Adjaye, heeft beweerd dat het doel van het project is om de drie Abrahamitische geloven, het christendom, de islam en het jodendom, te herdenken en te inspireren tot gesprek en begrip op een kritiek moment voor de wereld.

 1. Paddington Square van Renzo Piano in het Verenigd Koninkrijk is een van de Top 10 Architectuurprojecten van 2023
  Renzo Piano’s omstreden Paddington Square zal naar verwachting dit jaar klaar zijn. Het wordt een enorme glazen kubus naast Paddington station, met een kantoorgebouw van 14 verdiepingen op een platform vol winkels en restaurants.

Het problematische concept, dat voor het eerst werd gepresenteerd in 2015, was oorspronkelijk gepland als een cilindrische toren van 224 meter, maar de hoogte werd verminderd in reactie op kritiek. De bouw ervan werd ook tijdelijk stilgelegd als gevolg van een petitie voor een openbaar onderzoek naar de plannen.

 1. Gilder Center, VS, door Studio Gang
  Het Gilder Center, een golvende uitbreiding van het American Museum of Natural History in New York City, behoort tot de top 10 van architectuurprojecten die in 2023 in gebruik zullen worden genomen, in dit geval in de Verenigde Staten. De ontwerper, Studio Gang, heeft al een voorproefje van het bouwwerk gegeven door in november een reeks bouwfoto’s vrij te geven die het grotachtige betonnen interieur onthullen. Het ontwerp is geïnspireerd op rotsformaties.
 1. Toranomon-Azabudai, Japan, door Heatherwick Studio
  Heatherwick Studio voltooit zijn eerste project in Japan in 2023, een enorme met planten gevulde pergola naast de hoogste wolkenkrabber van Pelli Clarke & Partners. Het maakt deel uit van de wijk Toranomon-Azabudai in het centrum van Tokio, waar het bureau ook de openbare ruimte en een reeks laagbouwpaviljoens heeft ontworpen.

Studio-oprichter Thomas Heatherwick zei dat zijn bijdrage een poging is om een meer mensgericht alternatief te bieden voor traditionele stadsontwikkelingen die hard en antiseptisch kunnen zijn.

 1. Zhuhai Jinwan Civic Art Center, China, door Zaha Hadid Architects
  Het door Zaha Hadid Architects ontworpen Zhuhai Jinwan Civic Art Center zal dit jaar worden voltooid boven op een kunstmatig meer in Zhuhai, in het zuiden van China. De ligging aan de oceaan zal niet het enige zijn dat het onderscheidt. Het zal ook een spectaculair daklandschap hebben, geïnspireerd op de patronen van trekvogels, dat zal worden gebruikt om de vier vleugels te bedekken, waarin een kunstmuseum, een theater, een wetenschapscentrum en een flexibele zaal zullen worden ondergebracht.
 1. Nationale Bibliotheek van Israël, door Herzog en de Meuron
  De Nationale Bibliotheek van Israël, die Herzog & de Meuron samen met de plaatselijke studio Mann Shinar Architects & Planners ontwikkelt, is gecatalogiseerd als een van de toparchitectuurprojecten die in 2023 worden opgeleverd in Jeruzalem.

Het zal herkenbaar zijn aan een majestueuze, gebogen vorm bekleed met steen en onderbroken door een cirkelvormig atrium, dat zal worden georganiseerd rond gebogen boekenkasten en studiezalen.

 1. The Spiral, VS, door BIG wordt een van de top architectuurprojecten in 2023
  De superhoge wolkenkrabber The Spiral by BIG gaat eindelijk open in New York, en wordt na lang wachten het 65 verdiepingen tellende hoofdkwartier van vaccinmaker Pfizer.

Het project, dat voor het eerst werd aangekondigd in 2015, is genoemd naar het lint van met planten gevulde terrassen die van de basis tot aan de top in een spiraal lopen en elke verdieping buitenruimte bieden. Toen het in 2021 klaar was, was het de 13e hoogste structuur van de stad.

 1. Maggie’s Center, VK, door Studio Libeskind
  Om de geweldige lijst van gebouwen die indruk zullen maken op elk oog in 2023 af te sluiten is het Maggie’s Center in Londen. gebouwd door het bedrijf van Daniel Libeskind, Studio Libeskind, is het kleinste en laatste item op de lijst.

Het komt vlakbij het Royal Free Hospital in Hampstead en krijgt een sculpturale voorkant bekleed met schuine houten lamellen die bewust contrasteren met de meer klinische architectuur eromheen.