Skip to main content

Tulpenvelden bezoeken in eigen land!

Tulpenseizoen in Nederland

Tulpen vullen Nederland en veranderen het in een tulpenparadijs.

De lente is zonder twijfel de beste tijd want het is dan tulpenseizoen! De tulpenvelden van Nederland staan in volle bloei en wachten erop om verkend te worden. Keukenhof is de bekendste plek om naartoe te gaan, maar er zijn ook andere tulpenvelden in Nederland die je de beste ideeën voor een bloementrip dit lenteseizoen zullen geven.

Bloemen zijn er in een grote verscheidenheid aan variëteiten, kleuren en vormen die de schoonheid van de natuur versterken en een grote emotionele betekenis hebben. Nederland is wereldleider in het kweken en onderhouden van bloemen en planten en vormt een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie. Tulpen groeien goed in het gematigde klimaat van Nederland, vooral in de lente en vroege zomer, wat ook een factor is in de bekendheid en overvloed van de tulpenbloem. Er bloeit een grote verscheidenheid aan bloemen in verschillende soorten, vormen en kleuren op Nederlandse bodem, waardoor het tulpenseizoen een van de meest terugkerende evenementen ter wereld is. Wist je dat er in Amsterdam elk jaar een Tulpendag is met een ander thema?

Tulpenseizoen in Nederland

Grote delen van Nederland worden van half maart tot eind mei door de tulpen omgetoverd tot een levendige lappendeken. In april kun je een bezoek brengen aan de beroemde en populaire tulpenvelden, waar je overal velden vindt die barsten van de prachtige kleuren. De bloemen zijn meestal op hun mooist halverwege april.

Meer dan 7 miljoen bloembollen bloeien in de lente in de Keukenhof in Lisse. Het is een van de beste locaties om een grote verscheidenheid aan tulpen te vinden. Om de tulpen in al hun pracht en praal in de landelijke velden te zien, moet je in deze tijd van het jaar echt de trein nemen of de fiets pakken. Maar geen zorgen, hier zijn een paar andere locaties om de tulpenhemel in Nederland te zien.

Waar zijn de beste tulpenvelden om de schoonheid van het tulpenseizoen te bekijken?

De meeste tulpenboerderijen zijn te vinden in de kustprovincie Noord-Holland en Flevoland. Toeristen kunnen deze prachtige bloemen het beste zien in de bloembollenvelden langs de kust van Den Haag en Leiden tot Alkmaar in het noorden.

De grootste bloemententoonstelling ter wereld, Keukenhof, ligt op slechts 15 minuten van Leiden en 30 minuten van Amsterdam. Het is een prachtig park met meer dan 7 miljoen tulpenbollen. Het is de populairste plek in Nederland om tulpen te zien. Keukenhof zelf is prachtig en een bezoek waard, maar vergeet ook de omliggende tulpenvelden niet.

Wat zou jouw tulpenseizoen nog beter maken? Fietsen. Wandelen door een bloementuin is leuk, maar op de fiets genieten van de voorjaarsbloemenvelden is nog beter. Flevoland is de meest tulpenrijke regio van Nederland. Als je op zoek bent naar bloemen buiten Keukenhof, dan is deze fietsroute echt iets voor jou. De fietstocht van 19 km kun je het beste fietsen van half april tot mei, wanneer de bloemen op hun mooist zijn. De route neemt je mee naar 4 verschillende tulpentuinen en door prachtige bloemenvelden in Nederland.

Schagerbrug is een klein stadje en wordt elk jaar omringd door tulpenvelden. De locatie van de velden verandert elk jaar om ervoor te zorgen dat de grond gezond blijft. Dus de beste manier om de tulpen hier te zien is om met de auto of de trein naar Schagerbrug te gaan en dan net buiten het stadje op de fiets rond te dwalen. Er is hier nauwelijks toeristische drukte. Als het je lukt om hier rond zonsondergang te komen, zien de tulpenvelden er prachtig uit. Vraag de plaatselijke bevolking zeker naar de beste plekjes voor de tulpenvelden!

Goeree-Overflakkee is een van de best bewaarde geheimen van Nederland. Dit gebied, een uur rijden buiten Rotterdam, produceert ongeveer 10% van alle tulpen in Nederland. De tulpenboerderijen zijn helemaal gratis te bezoeken en er is geen drukte zoals bij Keukenhof. Houd er wel rekening mee dat de boeren het niet op prijs stellen als toeristen door de tulpenvelden lopen, omdat dit de bloemen beschadigt. De meeste tulpenboerderijen liggen in de buurt van Nieuwe-Tonge, Middelharnis en Dirksland. Half april gaan de meeste inwoners op de fiets om van het tulpengezicht te genieten.

De geschiedenis achter de tulpenmanie

De Nederlanders beleefden een tijdperk van ongeëvenaarde luxe en succes in het midden van de jaren 1600. Nederlandse handelaren floreerden door de handel met de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) toen hun land onafhankelijk werd van Spanje. Tulpen werden in de 16e eeuw vanuit het Ottomaanse Rijk (het huidige Turkije) naar Nederland gebracht. Tulpen groeiden snel naar de top van de Nederlandse markt toen Carolus Clusius een paar jaar na zijn aankomst het eerste belangrijke boek over de bloem publiceerde.

Toen mensen geld te besteden hadden, werden bloemen en kunst populaire verzamelobjecten. Zo wekten ongewone ‘gebroken’ tulpenbollen met gestreepte en gespikkelde bloemen de fascinatie van de Nederlanders. Deze gekoesterde tulpen werden gekocht als prachtige pronkstukken, maar het duurde niet lang voordat de tulpenhandel een eigen markt ontwikkelde.

Uiteindelijk eindigde deze hele hype die in 1634 begon met een knal. Tegen de tijd dat je een mooi Amsterdams grachtenpand kon kopen voor de prijs van één tulpenbol, barstte de zeepbel. De prijzen stortten in februari 1637 dramatisch in, waardoor velen failliet gingen. Het wordt algemeen beschouwd als de eerste geregistreerde speculatieve activa zeepbel in de geschiedenis en ’tulpenmanie’ wordt nog steeds vaak gebruikt als metafoor voor de crises die we in het recente verleden hebben gehad.

Dit is de perfecte tijd en het perfecte seizoen om een bezoek aan Nederland te overwegen om het spectaculaire tulpenseizoen te zien. Na het zien van de tulpenvelden is er geen weg meer terug. Tulpen zullen zonder twijfel je favoriete bloemsoort worden.

Bron: Thursd.com