Skip to main content

UV-fotografie

Debora Lombardi legt bloemen op verbluffende wijze vast met UV-fotografie

Wanneer je Debora Lombardi’s foto’s van bloemen en planten ontdekt, ben je zeker niet de enige die denkt dat deze uit een andere wereld moeten komen. De Italiaanse ontwerpster maakt gebruik van het creatieve potentieel van ultraviolet licht om een heel spectrum aan kleuren te onthullen die anders onzichtbaar zouden zijn voor het menselijk oog.

Als je al eens ultravioletfotografie hebt gezien, weet je dat het iets bijzonders is. Debora Lombardi maakt foto’s met behulp van een relatief onbekend proces, dat ultraviolet-geïnduceerde zichtbare fluorescentie wordt genoemd. Dit wordt bereikt door de bloemen te verlichten met UV-lampen van hoge intensiteit, waardoor ze een buitenaards uiterlijk krijgen.

Ultraviolet Fotografie

Ultraviolet (UV) fotografie is een zeer unieke vorm van fotografie. UV-foto’s worden vaak gebruikt voor wetenschappelijke of medische doeleinden, maar veel kunstenaars houden zich ook bezig met UV-fotografie omdat hierbij alleen beelden uit het UV-spectrum worden vastgelegd; dit deel van het spectrum is onzichtbaar voor menselijke ogen omdat mensen alleen kleur en licht uit een bepaald spectrum kunnen zien, dat “zichtbaar licht” wordt genoemd.

“Ik begon met deze methode te experimenteren in het donker van mijn studio tijdens de lockdown van maart 2020, waardoor het mijn belangrijkste uitlaatklep werd tijdens die even donkere tijd,” vertelt Lombardi aan World Photography Organization, een finalist in de wedstrijd van dit jaar. “Mijn onderzoek ging vervolgens door tot in 2021, toen ik verfijningen en aanpassingen aanbracht, en dit deel van mijn verhaal is een voorbeeld.”

Wat we niet kunnen zien

Een bijzonder leuke eigenschap van ultraviolet geïnduceerde zichtbare fluorescentie is dat bij blootstelling aan zonlicht, bloemen, planten en bladeren eigenlijk allemaal fluoresceren. Normaal gesproken kunnen wij mensen dit niet zien vanwege de intensiteit van het weerkaatste zichtbare licht, maar in het werk van Debora Lombardi veranderen verzadigde paarse en blauwe tinten en een neonachtige gloed de toch al prachtige bloemen in magische, nieuwe exemplaren.

De in Italië gevestigde ontwerper en fotograaf verstrooit straling op een enkele bloem, waardoor een heel kleurenspectrum zichtbaar wordt dat onzichtbaar is voor het menselijk oog. Lombardi laat de schoonheid van bloemen op een nieuwe manier zien in haar werk, en de resultaten zijn gewoonweg verbluffend.