Skip to main content

Vetplanten die eruit zien als kleine roosjes

Er is één bepaalde kamerplant die er net zo teer uitziet als een roos. En het ziet er zo lieflijk uit.

Van vetplanten die eruit zien als konijnen tot cactussen die lijken op kleine dolfijnen, populaire water-opslag kamerplanten zijn er in een verscheidenheid van interessante vormen en maten. Veel vetplanten zien er stekelig en taai uit, maar er is ook een kamerplant die er net zo delicaat uitziet als een bloem, namelijk als een roos.

Succulenten lijken op rozen

De “roos succulent”, bekend onder de naam Greenovia Dodrantalis (of bergroos), is inheems op de Canarische Eilanden, voor de kust van Spanje. De rozetten hebben dicht opeengepakte bladeren die lijken op de gelaagde bloemblaadjes van een bloeiende bloem. Rozensucculenten groeien meestal in clusters en worden maar zo’n 15 cm hoog. Ondanks hun kleine formaat kunnen deze stevige plantjes een lang leven leiden en hebben ze niet veel water nodig. Dat maakt ze tot het perfecte alternatief voor een klassiek boeket rozen dat binnen een paar dagen verwelkt.

Roosachtig uiterlijk

Roze vetplanten zijn meestal blauwgroen van kleur, maar we hebben onlangs een zeldzame roze versie ontdekt die er nog roosachtiger uitziet. Greenovia Dodrantalis zijn, ongeacht hun kleur, zelden in de winkel te vinden, dus het is de moeite waard om ze als zaad te kopen en ze thuis op te kweken. Het kan tot twee jaar duren voordat je plant er roosachtig uitziet, maar als de plant eenmaal volgroeid is, kan hij jongen (of nakomelingen) produceren die je van de moeder kunt scheiden om nieuwe planten te maken – zo heb je een eeuwigdurend bosje mooie rozensucculenten!