Skip to main content

Viering van Lei Day in Hawaï

Lei Day is bijna aangebroken met de perfecte bloemen voor de geest van Aloha

Lei Day, jaarlijks gevierd op 1 mei, is een speciale dag op de Hawaïaanse kalender omdat het de traditie van het geven en ontvangen van leis eert en de geest van aloha viert. Leis zijn in wezen prachtige bloemenkransen gemaakt van verschillende bloemen, bladeren en andere materialen die op de eilanden te vinden zijn.

Tijdens Lei Day komen mensen samen met muziek en dans om de schoonheid en betekenis van deze bloemenkransen te vieren die een symbool zijn van liefde, vriendschap en waardering. Ze zijn een integraal onderdeel van de Hawaïaanse cultuur.

Geschiedenis van Lei Day – Hoe het wordt gevierd

De traditie van het vieren van Lei Day gaat terug tot 1928 toen een groep artiesten en muzikanten in Honolulu, Hawaii een feest organiseerde om de Hawaiiaanse gewoonte van het maken van lei te eren. Ze kozen 1 mei als de ideale datum voor deze viering omdat het al een feestdag was in Hawaï – en elders in de wereld – die bekend staat als May Day. Het enorme succes van hun eerste Lei Day viering motiveerde hen om er een jaarlijks evenement van te maken en sindsdien wordt het jaarlijks gevierd op alle eilanden.

Het maken van leis is een traditionele vaardigheid die al vele jaren van generatie op generatie wordt doorgegeven. Net als tijdens de eerste vieringen van Lei Day is het een vaardigheid die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt en geëerd.

Mensen uit heel Hawaï komen samen om leis te maken en te ruilen op Lei Day. De lucht is gevuld met muziek, dans en andere culturele evenementen die de pracht van de Hawaïaanse gewoonten benadrukken. Ze noemen het een tijd om het milieu en de waarde van de gemeenschap te eren. Daarom komen ze samen in de geest van aloha!

Lei Day vieringen zijn gevuld met leuke activiteiten en wedstrijden

De Lei Contest is een van de belangrijkste activiteiten tijdens de Lei Day vieringen. In de wedstrijd strijden mensen van over de eilanden om te zien wie de mooiste en creatiefste lei’s kan maken. Lei Day in Hawaï wordt internationaal erkend als een symbool van Hawaï.

Er zijn verschillende categorieën voor verschillende soorten leis in de wedstrijd. Dit zijn onder andere bloemleis, schelpenleis en tibladleis, waarbij de winnende leis op verschillende locaties op het eiland worden tentoongesteld. Zonder twijfel zijn de leis meestal prachtige werken van bloemenwerk en toewijding.

Parades, hula-optredens en andere culturele evenementen vinden ook plaats tijdens de Lei Day vieringen waarbij de deelnemers trots hun lei’s om hun nek, pols en in hun haar dragen. De straten van Hawaï zijn tijdens deze vieringen meestal gevuld met een rijke mix van bloemenkleuren en de zoete geur van bloemen.

Op Lei Day vieren Hawaiianen de geest van Aloha. Wat betekent het?

Aloha lijkt misschien gewoon een manier om hallo te zeggen, maar voor Hawaïanen betekent het meer. Aloha staat voor hen voor veel verschillende dingen, waaronder vriendelijkheid, barmhartigheid, medeleven, liefde, genegenheid, vrede, sympathie en medelijden. Hun manier van leven is gebaseerd op mededogen, liefde en respect voor andere mensen. Hawaïanen definiëren aloha als een manier van leven die onze natuurlijke omgeving, gemeenschap en idealen eert. Het houdt ook geven in. Aloha streeft naar evenwicht en harmonie in bijna elk gebied van hun leven door middel van deze componenten.

Wat zijn de typische bloemen en planten voor Lei Day vieringen?

Er kunnen veel verschillende bloemsoorten worden gebruikt om leis te maken. Elke bloem en plant heeft zijn eigen unieke betekenis en symboliek. Hier zijn enkele van de ideale bloemen- en plantensoorten voor je Lei Day-viering en waar ze voor staan:

Plumeria, ook wel pua melia of frangipani genoemd, is een van de belangrijkste bloemen in de Hawaïaanse cultuur. Het is de essentiële leibloem en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. De geurige bloemen van frangipani zijn er in verschillende kleuren, waaronder roze, geel, wit en rood. De wasachtige bloemblaadjes van de bloem zijn ideaal om in de lei te rijgen.

Plumeria is niet alleen een heel boeiende bloem, maar heeft ook een inherente betekenis onder de Hawaïanen. In de Hawaïaanse cultuur staat de bloem voor liefde, geboorte en een nieuw begin. Daarom is het een populaire bloem bij uitstek voor diploma-uitreikingen, verjaardagen, bruiloften en andere feesten die een nieuw begin inluiden.

De bloem symboliseert ook de romantische status van een vrouw als ze in het haar wordt gedragen. Als ze achter het linkeroor wordt gedragen, heeft ze een relatie en als ze achter het rechteroor wordt gedragen, betekent dit dat ze klaar is om een romantische partner te ontmoeten.

Bloemen mogen dan de belangrijkste elementen zijn die de grootste samenstelling van leis vormen, maar Ti blad is een even belangrijk onderdeel van leis. Ti blad, dat afkomstig is van de Hawaiiaanse ti-plant, is een veelzijdig blad dat meestal wordt gebruikt bij het maken van leis. Het heeft lange, puntige bladeren in verschillende kleuren, waaronder rood, paars en groen. Deze bladeren worden meestal gevlochten om uitgebreide ontwerpen in de leis te maken.

Voor Hawaïanen is het Ti blad een symbool van geluk. Bij traditionele Hawaiiaanse rituelen en ceremonies wordt dit blad vaak gebruikt. Het stijve blad wordt gebruikt om een stevige basis te creëren voor het bevestigen van bloemen en bloesems bij het maken van leis.

Orchideeën zijn een populaire bloemsoort voor het maken van leis. Ze hebben een aura van delicate schoonheid en een sierlijke uitstraling. De exotische orchideeën variëren in kleur en vorm, waardoor ze een ideale keuze zijn om variatie in de leis te verwerken. Ze kunnen felgekleurd zijn met een verscheidenheid aan kleurrijke tinten, of delicaat en ingetogen met witte bloemblaadjes. Deze bloemen zijn ook gemakkelijk om mee te werken bij het maken van de leis.

De tuberoosplant produceert trossen prachtige, grote, zuiver witte bloemen op stelen die tot 1,2 meter hoog worden. De zoete geur die de tuberoos produceert en het delicate uiterlijk zijn de belangrijkste eigenschappen die van deze bloem een populaire bloem voor leis maken.

Tuberoos staat in de Hawaïaanse cultuur voor liefde, zuiverheid en oprechtheid en is daarom een van de belangrijkste bloemen voor Lei Day.

De opvallende Heliconia is een gedurfde, tropische bloem die wordt gebruikt bij het maken van lei’s om onvergetelijke, dramatische ontwerpen te creëren. De bloem heeft pittige bloemen die groot zijn en verkrijgbaar in verschillende kleuren, van rood tot oranje en geel. Bij het maken van leis worden Heliconia’s meestal gebruikt in combinatie met andere bloemsoorten en Ti bladeren om verbluffende ontwerpen te maken.

Heliconiabloemen staan voor jeugd, trots en grote opbrengsten. Ze worden vaak geassocieerd met de slogan ‘Voor altijd jong, voor altijd mooi’, omdat de bloemen meestal op het hoogtepunt van hun schoonheid worden geoogst en een vaasleven van wel drie weken kunnen hebben.

Pua kenikeni, ook wel bekend als de parfumboom, is een geurige bloem die inheems is in Nieuw-Guinea en het noorden van Australië. De plant is echter wijd verspreid in de Stille Zuidzee. Pua kenikeni dankt zijn naam aan het feit dat hij veel gebruikt wordt voor het maken van leis. De zoetgeurende bloemen blijven lang goed en hun geur blijft langer hangen bij het dragen van de leis die ermee gemaakt zijn.

Pua kenikeni, waarvan de bloemen klein en geel zijn, is een symbool van liefde, genegenheid en vriendschap en wordt vaak gebruikt in traditionele Hawaiiaanse ceremonies en rituelen. Men gelooft dat de zoete geur positieve energie en geluk aantrekt. Daarom is het altijd een populaire keuze als cadeau voor vrienden en geliefden.

Dankzij de zoete, kruidige geur is gember een geurige bloem die vaak wordt gebruikt bij het maken van leis. De lange buisvormige bloemen hebben heldere en onverschrokken bloemen in kleuren zoals rood, roze en geel. Bij het maken van lei’s wordt deze bloem samen met andere bloemsoorten gebruikt om opvallende, veelkleurige ontwerpen te maken.

De bloem symboliseert gastvrijheid en vrijgevigheid in de Hawaïaanse cultuur. Daarom is dit een perfecte keuze, want bij de viering van Lei Day draait alles om het verwelkomen van gasten en het eren van dierbaren. De kruidige geur van de bloem wordt ook verondersteld kwade geesten weg te jagen. Daarom wordt de bloem meestal gebruikt in traditionele Hawaïaanse genezingspraktijken.

Anjers, ook wel ‘Ponimo’i’ genoemd in Hawaï, worden beschouwd als betaalbaar en tegelijkertijd duurzaam, en daarom zijn ze heel populair bij het maken van leis. Ze maken veel indruk als ze in de leis worden verwerkt. Anjers zijn ook gemakkelijk te verwerken in leis door hun sterke stelen en de vele kleurrijke bloemblaadjes aan elke steel. In combinatie met andere bloemsoorten en gebladerte kun je met anjers prachtige leis maken.

Volgens Hawaiianen staan anjers (Dianthus) voor liefde, dankbaarheid en bewondering. Daarom is het een van hun populairste bloemencadeaus voor geliefden en vrienden.

Pikake is een geparfumeerde bloem die een soort jasmijn is en vaak wordt gebruikt voor het maken van leis. Ze wordt ook wel ‘Arabische jasmijn’ genoemd en komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië en Zuidoost-Azië, maar werd naar Hawaï gebracht door Chinese immigranten. De bloem is wit of geel van kleur en heeft een zoete, delicate geur. Ze werd zo genoemd door de Hawaiiaanse prinses Kaiulani, wiens lievelingsvogel een pauw was. Pikake betekent ‘pauw’. De bloemen worden vaak gedragen door bruiden, hoeladansers en eregasten tijdens festiviteiten.

In de Hawaïaanse cultuur is de pikakebloem een symbool van romantiek en liefde. Bruiden dragen vaak leis gemaakt van witte pikake bloemen. Ze worden ook veel gedragen door anderen die aanwezig zijn bij ceremonies en vieringen zoals bruiloften, verjaardagen en jubilea en worden meestal door vrouwen gedragen.

Hibiscus is een populaire bloemensoort die wordt gebruikt bij het maken van leis. Ze is er in verschillende kleuren, waarvan de populairste rood, geel, roze en zelfs paars zijn. De gele hibiscus staat bekend als de staatsbloem van Hawaï. Er zijn veel verschillende soorten hibiscussen, elk met hun eigen unieke kleur en uiterlijk.

Enkele van de populairste hibiscussoorten die worden gebruikt voor het maken van leis zijn rode hibiscus, gele hibiscus en witte hibiscus. De bloem wordt vaak gebruikt in leis vanwege haar schoonheid en krachtige kleuren. Voor Hawaïanen symboliseert de hibiscus vreugde, schoonheid, koninklijkheid en respect. Daarom wordt ze zo vaak gedragen door de lokale bevolking en is ze een ideale bloem voor Lei Day.

Leis laten de vriendelijke en gastvrije aard van de Hawaïanen zien

Met dat in gedachten blijft Lei Day uiteindelijk gewoon een leuke en feestelijke feestdag en of je nu in Hawaï bent of elders in de wereld, je kunt meedoen met de vieringen. Er zijn tal van manieren waarop je kunt deelnemen aan de festiviteiten en de geest van aloha kunt vieren.

En zoals ze in Hawaï zouden zeggen, Welina mai i ka lā lei! (welkom op de leis dag!), kun je meedoen en plezier hebben waar je ook bent.

Bron: Thursd.com