Skip to main content

Wat is de Big Five in rozen?

Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van de Big Five bij dieren, maar hoe zit het met de Big Five bij rozen?

De Big Five® rozencollecties van De Ruiter: vijf ‘grote’ rozen in de belangrijke vijf rozenkleuren; rood, roze, geel, oranje en wit. 25 Van de beste rozen in totaal. Wist u dat de term ‘Big Five’ oorspronkelijk uit Afrika komt? Daar vormen de olifant, de kafferbuffel, het luipaard, de leeuw en de neushoorn de Big Five.

De Grote Vijf in Afrika

Deze vijf dieren danken deze naam aan het feit dat zij in de 19e en begin 20e eeuw de moeilijkste dieren waren om te voet op te jagen. Tegenwoordig staat niet de jacht, maar het in het echt zien van deze dieren op de bucketlist van veel toeristen die het continent bezoeken. Maar het aantal plaatsen in Afrika waar je de kans krijgt om de Big Five in één bezoek te zien, is aanzienlijk gedaald. Voornamelijk door de achteruitgang van de neushoornpopulaties. Er zijn echter plaatsen in Kenia waar de neushoornpopulaties nog sterk zijn en dus is het nog steeds mogelijk om alle vijf de dieren met een beetje geluk te zien.

Rozen in Kenia

Je hebt niet veel geluk nodig om rozen te zien in Kenia. Het is een van de grootste rozenproducerende landen ter wereld. The Big Five® is een concept van de gerenommeerde rozenveredelaar de Ruiter Innovations. The Big Five® is een rozencollectie van vijf rozen in de vijf hoofdkleuren; rood, roze, geel, oranje en wit. In totaal dus 25 stuks. Als u de Big Five® trosrozen meerekent, komt u zelfs op 30 van de beste rozenrassen in Oost-Afrika.

De Ruiter is rozenveredelaar

De mensen van De Ruiter veredelen en selecteren nieuwe snijrozenrassen (en enkele andere bloemenrassen) voor kwekers in Kenia, en natuurlijk ook voor kwekers in andere delen van de wereld, zoals Europa, Zuid-Amerika, Rusland, en China. The Big Five® is een speciale collectie om telers in Afrika te laten zien welke rozen in de belangrijkste vijf kleuren top zijn. Dat wil zeggen, welke rozen goed zijn om te hebben als rozenteler.

De Big Five® rozencollecties

De Big Five® is een concept met 5 rozen binnen elke belangrijke kleurenwaaier. Deze selectie is dynamisch, wat betekent dat variëteiten binnen een kleur kunnen veranderen door de jaren heen. Wanneer een nieuwe variëteit wordt gecreëerd, getest en geselecteerd, kan deze worden geïntroduceerd in het concept, waardoor een andere variëteit wordt weggelaten. De Big Five® als marketinginstrument is bedoeld om bepaalde rassen in de schijnwerpers te zetten. De 5 variëteiten binnen een kleurenwaaier kunnen een mix zijn van gevestigde, bewezen winnaars en nieuwkomers. In het voorbeeld van de Big Five Red betekent dit dat een mix van bewezen winnaars zoals de rozen Ever Red, Rhodos, en Furiosa gecombineerd wordt met nieuwkomers zoals de rozen Flanna, en Born Free.

Een one-stop-shop

Vanwege de vraag van rozeninkopers, zoals importeurs, en detaillisten naar deze vijf hoofdkleuren, is het belangrijk dat De Ruiter haar propositie deelt dat zij een one-stop-shop voor rozen is; in elke kleur vindt u 5 alternatieven. Kiest u een goede rode roos, dan biedt De Ruiter ook een vergelijkbare roos met dezelfde prestaties in de andere belangrijke kleuren. Telers houden van deze aanpak en ervaren veel voordelen in de samenwerking met De Ruiter.

Drie segmenten in één Big Five

Omdat de mensen van De Ruiter zijn begonnen met het Big Five® concept in vijf kleuren, hebben ze een mix van drie segmenten (T-hybride, intermediate, en sweethearts) in de Big Five®. De segmenten gaan voornamelijk over de knopgrootte.

Meer dan één segment in de Grote Vijf

In sommige kleuren in de Big Five®, was er meer dan één segment. T-hybriden werden gemengd met intermediates en sweethearts. In de loop der jaren, met nieuwe marktontwikkelingen die een grotere vraag naar grotere knopgroottes creëerden, overlapten het intermediaire en het sweetheart segment elkaar bijna. Zoals u kunt zien, had de Big Five® in het verleden een aantal kleinere maten rozen in vergelijking met vandaag. Maar tot op de dag van vandaag zijn de Big Five® selecties een mix van de T-Hybriden, intermediates, en sweethearts. Allemaal samen in één kleur Big Five®.

De Spray Big Five® maakt de One-Stop-Shop compleet

Zoals gezegd is er ook een tros Big Five®, met één trosroosras in elke belangrijke kleur, waarmee de De Ruiter selecties compleet zijn, ook voor telers van trosrozen.