Skip to main content

Weet jij op welk moment van de dag je je tuin het beste kunt besproeien?

Uw tuin besproeien kan gemakkelijk uw favoriete bezigheid worden als u weet hoe u er op de juiste manier voor moet zorgen.

Water is essentieel om planten in je tuin te laten bloeien. Sommige planten hebben echter veel water nodig, terwijl andere planten kunnen afsterven als ze te veel water krijgen. Naast de individuele behoeften van planten, kunnen factoren zoals leeftijd, bodemkwaliteit en klimaat van invloed zijn op hoe vaak je je planten water moet geven. Door deze verschillende behoeften kunnen zowel beginnende als ervaren tuiniers moeite hebben met het opstellen van een bewateringsschema. Om deze essentiële tuiniertaak gemakkelijker te maken, volgen hier enkele aanbevelingen voor wanneer en hoe vaak je je tuin water moet geven.

Wat is de beste tijd om je tuin te besproeien?

Als je je afvraagt wat de beste tijd is om je tuin water te geven, zijn hier een paar trucjes die wonderen doen voor je buitenruimte. s Ochtends is de beste tijd om je tuin te besproeien omdat het water de tijd heeft om te absorberen voordat de zon opkomt, waardoor planten meer vocht kunnen vasthouden. Het geeft de bladeren ook de tijd om te drogen, volgens planten- en tuinexperts.

Als ’s ochtends water geven niet mogelijk is, is ’s avonds water geven een uitstekend alternatief. Als je echter ’s nachts water geeft, hoopt het water zich op in de grond rond de wortels en op de bladeren, wat kan leiden tot rot of schimmelgroei. Je moet koste wat kost voorkomen dat je planten ’s middags water krijgen, want de middagzon wordt heet (vooral in de zomer) en kan het water van de plant verdampen in plaats van het in de grond en wortels op te nemen.

Factoren die bepalen hoe vaak je je tuin water moet geven

Er is geen uniforme aanpak voor het besproeien van uw tuin, maar er zijn enkele factoren die u kunt overwegen om een schema te ontwikkelen dat specifiek is voor uw landschap.

De frequentie waarmee uw tuin besproeid moet worden, wordt bepaald door het klimaat in uw regio. Regent het in de lente en zomer vaak in uw regio, of is het er droog? vraag het uzelf. Het antwoord zal je helpen bepalen of je tuin extra besproeiing nodig heeft. Als je bijvoorbeeld in een gebied met veel regen woont, hoef je misschien niet zoveel water te geven als tuiniers in de woestijn. Je besproeiingsschema moet gelijke tred houden met de veranderende omstandigheden in je omgeving.

Het is belangrijk om te weten of je te maken hebt met droogtetolerante planten of planten die de voorkeur geven aan vochtige grond. Neem de tijd om de bewateringsvereisten van elke plant in je tuin te leren kennen en bewater ze dienovereenkomstig. Als je bijvoorbeeld alleen droogtetolerante planten kweekt, hoef je ze minder water te geven dan wanneer je waterminnende planten kweekt.

Het bodemtype heeft ook invloed op hoe vaak je je planten water moet geven, omdat sommige bodems meer water vasthouden dan andere. Zandgrond draineert snel, dus je moet vaker water geven. Klei houdt vocht vast, dus pas op dat je niet te veel water geeft.

Planten in bakken, hanging baskets of verhoogde bedden hebben vaker water nodig dan planten in de grond. Containers en hanging baskets hebben vaker water nodig naarmate de planten en wortelsystemen groter worden, zeggen plantenexperts.

Als je heel jonge planten of zaailingen hebt, zullen ze iets meer zorg nodig hebben om hun wortelsysteem te vestigen. Volwassen planten kunnen langere periodes zonder water, maar je moet voorkomen dat de nieuwelingen uitdrogen. De meeste jonge soorten moeten dagelijks water krijgen (sla regenachtige dagen over) totdat de wortels ontwikkeld zijn, wat rond de twee weken gebeurt.

Hoewel je je bewateringsschema moet afstemmen op de bovenstaande factoren, hebben de meeste gevestigde tuinen wekelijks ongeveer 2,5 cm water nodig. Deze hoeveelheid water kan komen van een combinatie van regenval en je eigen inspanningen om water te geven. Naarmate je planten groeien, zul je de timing vinden die het beste werkt.

Hoe maak je het besproeien van je tuin gemakkelijker

Het maken van een bewateringsschema is gemakkelijker wanneer planten in hun optimale zon-, schaduw- en bodemomstandigheden groeien. Bovendien kan het groeperen van planten met dezelfde hydratatiebehoeften je helpen om een bewateringsfrequentie te vinden die werkt voor al je bloemen. Groepeer bijvoorbeeld je droogtetolerante planten, zodat je dat deel van je tuin minder vaak water hoeft te geven.

Het is mogelijk om je tuin (of in ieder geval bepaalde plantensoorten) te veel water te geven. Let op tekenen van overbewatering, zoals bruine bladeren, hangende of papperige stengels, beschimmelde grond, groeiachterstand en wortelrot. Zie dit als een teken om minder vaak water te geven.

Je planten zullen je ook vertellen of ze te weinig water krijgen. Als dit gebeurt, zie je meestal verwelkende bladeren, droge en gebarsten grond, groeiachterstand en bruine of knapperige bladeren, dus pas op!

Met deze gids kun je een professionelere plantenliefhebber worden en je planten op de juiste manier verzorgen door ze intuïtief water te geven volgens deze tips.

Bron: Thursd.com