Skip to main content

Zwarte Rozen – Bestaan ze van nature?

Zwarte rozen behoren tot de mooiste bloemen ter wereld vanwege hun zeer diepe en betekenisvolle kleur. Omdat zwart al lang verbonden is met de dood, negativiteit, melancholie en rouw, lijkt het verbazingwekkend dat een levende plant bloesems in zo’n donkere tint kan produceren en de betekenis kan omdraaien naar de plaats waar het leven samenkomt met de dood.

Zwarte Rozen – Alles wat je moet weten over hun bestaan

Het is juist dit mysterie dat van zwarte rozen zeer populaire bloemen maakt. Maar de echte vraag is: bestaan ze echt in de natuur of zijn ze het werk van mensen? Het antwoord leunt volledig naar de kant van het mensenwerk, wat betekent dat zwarte rozen eigenlijk getint zijn en niet natuurlijk.

Getinte zwarte rozen

Met het ongelukkige nieuws dat zwarte rozen niet natuurlijk te vinden zijn, is het goede ding dat de bloemenindustrie altijd iets anders heeft voorbereid, in dit geval, zwart getinte rozen. Heb je gemerkt dat geverfde bloemen overal te vinden zijn en een van de meest aantrekkelijke en populaire opties zijn geworden als het gaat om het kopen van rozen? Zwarte rozen zijn eigenlijk prachtige witte rozen die geverfd zijn om er zwart en fluweelachtig uit te zien. Ze kunnen een vleugje extra romantiek en elegantie geven aan elke gelegenheid, waardoor alles een donkere maar vrouwelijke toon krijgt! Een andere mogelijkheid is om de bloemen in zwarte was te zetten.

Geconserveerde zwarte rozen

Geconserveerde of ‘gestabiliseerde’ rozen zijn rozen die geconserveerd zijn dankzij een speciaal glycerineproces. De glycerine vervangt de watermoleculen, waardoor de rozen niet meer kunnen uitdrogen. Het unieke aan deze geconserveerde rozen is dat ze er niet alleen fris uitzien, maar ook fris aanvoelen. Zo behouden de rozen hun echte charme, maar wordt de levensduur verlengd met enkele maanden of – afhankelijk van de omstandigheden – zelfs jaren.

Zwarte rozen zijn ideaal voor iemand die niet te veel waarde hecht aan het traditionele romantische gebaar van rode rozen en staan ook prachtig in combinatie met mooie droge bloemen. Hoewel ze donker zijn, geven ze een mystieke en mysterieuze uitstraling aan alles, als dat is wat u zoekt.

Zwarte rozen betekenis

De zwarte roos kan veel verschillende levensgebeurtenissen symboliseren, en de context van hoe de zwarte roos wordt gebruikt laat zien wat de persoon bedoelde te communiceren.

De zwarte roos kan gebruikt worden als symbool van dood en rouw. Dit concept is afkomstig van de tarotkaarten – de doodskaart. Op de doodskaart staat een witte roos, die staat voor een nieuw begin na de dood om de positiviteit van een tragische situatie in te zien en hoop op een nieuw leven. Zwarte rozen daarentegen betekenen geen terugkeer naar het vorige en een leven zonder hoop op leven en geluk daarna.

Nieuw begin met zwarte rozen

Als we de trieste delen van de betekenis van zwarte rozen buiten beschouwing laten, worden ze ook gezien als een symbool van een nieuw begin, dat een positieve wedergeboorte vertegenwoordigt. Daarom kunnen ze worden gebruikt als geschenk voor iemand die een nieuw hoofdstuk in zijn leven begint, of in de literatuur als voorbode van een verandering voor een personage.

Kleurmanipulatie

Wetenschappelijk gezien is zwarte pigmentatie bij planten uiterst zeldzaam, zo niet onmogelijk. In feite bestaat dit alleen in tuinbouwcultivars. Zwarte rozen kunnen alleen geproduceerd worden door bepaalde rozenplanten te onderwerpen aan veredelingsprogramma’s en vermeerderingstechnieken, maar zelfs dit is geen garantie voor een perfect gekleurde zwarte roos. Een andere methode die kan worden toegepast is het aanbrengen van een zwarte kleurstof op de rozenbloemen of -planten.

Er is één natuurlijke ‘zwarte’ roos, de Zwarte Baccara

Er is één roos die het zwart het dichtst benadert. De in 2000 geïntroduceerde roos Black Baccara is werkelijk uniek en wordt door sommige kwekers nog steeds als snijbloem geproduceerd. En verkrijgbaar als struik voor uw tuin. Rose Black Baccara is een hybride theeroos die ontstond uit een kruising van Rose Celica en Rose Fuego Negro. Ze heeft fluweelachtige donkerrode bloemen, die het dichtst bij zwarte rozenbloemen komen. De binnenkant van de bloemblaadjes is rood door het pigment pelargonidin, en de buitenste bloemblaadjes zijn donker door het blauwe pigment cyanine.

Zwarte rozen

Zwarte rozen zijn niet erg gewild in de bloementeelt. Vreemd, want ze kunnen dienen als statements in boeketten en arrangementen, zowel voor bruiloften als voor het meest recente griezelige feest, Halloween.

Bron: Thursd.com