Skip to main content

Erko Feigl: Mijn Moederdagontwerp met plasticvrije steekblokken

11 mei 2023

Elke stap naar meer duurzaamheid laat onze wereld in de toekomst in bloei staan. Zonder een schuldig geweten!

Deze week had ik de kans om te testen en te spelen met bloemenblokken van Sideau©. Ik wil deze ervaring met jullie delen en jullie het Moederdagontwerp laten zien dat ik gemaakt heb.

Duurzaamheid hier in Duitsland

Waar maken mensen zich steeds meer zorgen over in de wereld? Hier in Duitsland heeft iedereen het over klimaatbescherming. Duurzaamheid, kleine voetafdruk, recyclebare materialen, upcycling…

We moeten anders nadenken. Werkstappen heroverwegen, reorganiseren en afval vermijden of tenminste recycleren. Kies milieuvriendelijke materialen voor dagelijks gebruik.

Mijn eerste kennismaking met Sideau©

En toen kwam het verzoek van Sideau© of ik hun plug-in compound/wol wilde gebruiken, evalueren en laten zien wat ermee mogelijk is. Ik was er meteen bij, want wij Duitsers nemen dit onderwerp heel serieus. In andere landen wordt dit misschien anders bekeken, maar niemand mag het negeren!

Allereerst: in Duitsland is deze bloemschuimvervanger helaas niet goedgekeurd als “composteerbaar”. Het mag dus niet samen met groenafval worden weggegooid. Op het eerste gezicht lijkt dit een echt nadeel. En ik zal eerlijk zijn, voor mij was het ook een factor die mijn anticipatie wegnam.

Maar first things first. Het steekblok voelt spannend aan – bijna een beetje als bekend isolatiemateriaal uit de huizenbouw. Wat gedeeltelijk waar is. De basis is basalt… en dat is het eerste stukje goed nieuws! Want het uitgangsmateriaal is van natuurlijke, vulkanische oorsprong.

Aan elkaar gelijmd met een soort glucose/suiker – weer een prijzenswaardige stap naar natuurlijke samenstelling.

In de lucht en met behulp van pletten, warmte en water breekt het blok langzaam af tot basaltmeel. Het levert voedingsstoffen en materialen en kan bijdragen tot het losmaken en luchten van zware bodems.

In vergelijking met een conventioneel steekschuim is dit dus een duidelijk voordeel. Ja, het moet worden gescheiden, dus het is niet zo gemakkelijk om het samen met de bloemen af te voeren. Maar gescheiden en op de juiste manier behandeld, is het geen problematisch afval. Werkt prima voor mij!

Verwerking van Sideau© Bloemenblokken

Nu de verwerking. Sideau© pakt snel water op en verliest nauwelijks water bij het eruit halen en erin stoppen! Dat heb ik dus ook tegendraads ervaren!

Het ‘gevoel’ bij het steken is wat anders: een beetje lichte weerstand en de stelen wiebelen ook wat meer dan normaal. En hoe meer stengels er verwerkt worden, hoe moeilijker het is om stengels te planten. In het algemeen is het minder geschikt voor zachtere stengels. Houd dus altijd een splijtstok bij de hand.

De houdbaarheid van de bloemen is niet bijzonder anders dan bij het gebruikelijke steekschuim – en het neemt altijd weer water op!!! Een nieuw pluspunt!

Ik heb een oud broodmes gebruikt om het te snijden – bijna zoiets als goed volkorenbrood (waar wij Duitsers dol op zijn!!).

Mijn Moederdagontwerp met Sideau©

Het resultaat van mijn testen en spelen met de bloemenblokken bij MyFlorist is dit weelderige Moederdagontwerp dat perfect houdt. Voor een tafelontwerp als dit is het belangrijk dat de basis stevig is, dat het schuim de bloemen kan houden en geleidelijk water kan geven, zodat mama er lang van kan genieten.

Mijn mening

Mijn mening over de Sideau© plug-in samenstelling? We hebben zulke alternatieven nodig en moedige collega’s die ze vaker gebruiken. Want elke stap naar meer duurzaamheid laat onze wereld in de toekomst in bloei staan. Zonder een schuldig geweten!

Erko Feigl

Erko Feigl is al meer dan dertig jaar stevig verankerd in de groenbranche. Zijn carrière begon als hovenier en bloemist. En zijn reis bracht hem door zowat alle gebieden die ons beroep met zich meebrengt. Hij is een succesvolle coach en consultant en kan u helpen te floreren in het bedrijfsleven!

Het Sideau© steekblok is een product van Agra-Wool International.

Bron: Thursd.com