Skip to main content

Archieven: Blogs

Het is opmerkelijk hoe de natuur de sporen die wij op deze aarde hebben achtergelaten terugvordert en overneemt

Vraag je je ook af wat de kracht van de natuur is?

Het lijkt erop dat hoe hard wij mensen ook proberen om iets te creëren, de natuur altijd een manier vindt om het allemaal terug te nemen. En soms zit er niets anders op dan een stapje terug te doen en deze onverwoestbare kracht te bewonderen. Ook al kun je je afvragen hoe tijdelijk alles om ons heen is, het is toch een prachtig gezicht om te zien hoe de natuur langzaam over door de mens gemaakte structuren heen kruipt. Van verkeersborden tot hele steden – zie hoe de natuur langzaam terugwint wat van haar is. Bekijk deze opmerkelijke foto’s van de brokstukken van een verloren strijd met de natuur. Zonder goede airconditioning en verwarming zou de schimmel het in veel kantoren en huizen overnemen. Zelfs planten zouden nu over de gebouwen heen groeien. En verschillende soorten zouden uiteindelijk met elkaar wedijveren om ruimte.

Wanneer de natuur alles terugneemt wat van haar is:

Ian Berry creëert een natuurpad volledig gemaakt van spijkerstof

Na het opmerken van een stapel oude jeans en het gebruik van wat schaar en lijm, werd hij al snel een van de meest spraakmakende jonge kunstenaars.

Welkom bij Ian Berry’s Secret Garden; een kunstwerk waar je letterlijk doorheen kunt lopen, bovenop een denim pad gevuld met verschillende bloemen en planten, van rozen tot cactussen, wisteria tot chrysanten – allemaal gemaakt van oude spijkerbroeken. Maar het indrukwekkendst is het latwerk dat van het plafond naar beneden hangt, met honderden wijnranken en bladeren, bungelende bloemblaadjes en fladderende vlinders die de hele ruimte lijken over te nemen.

Ian Berry en zijn met denim gevulde geheime tuin

De Secret Garden werd geïnstalleerd in het Tollens Huis gedeelte van Museum Rijswijk en weerspiegelde de bomen buiten in de tuin. Een indigo latwerk van wijnranken, bloemen en bladeren hangt aan het plafond en nodigt bezoekers uit om op onderzoek uit te gaan. De ranken zijn gemaakt van denim van Cone Denim, zijn ‘gewassen’ en met laser gesneden met Tonello in Italië.

Voor het eerst geïnstalleerd in het Children’s Museum of the Arts in New York in 2017 is het sindsdien geëvolueerd naar show in Frankrijk, Londen, Basel, San Francisco, en Kentucky. Met de hand gesneden en bewerkte bloemen worden gevormd uit uitsluitend gerecyclede jeans om een veelbesproken kunstinstallatie en bewonderde textiel meeslepende ervaring te maken.

Alles gemaakt van gerecyclede spijkerstof

Naast het werk van Hotel California brengt het een helder element in het museum met het natuurlijke licht dat afkomstig is van de originele ramen van het prachtige huis van de beroemde dichter Hendrik Tollens. Ian Berry toonde een katoenplant en legde uit dat hij het materiaal dat van planten is gemaakt, katoen, terug transformeerde in planten, bloemen en blauwe regen, allemaal gemaakt van gerecyclede denim jeans.

Duurzame kunst

De installatie evolueerde en bouwde voort op het idee van duurzaamheid, door een natuur van volledig denim af te beelden. Het maakproces wordt een deel van de boodschap, waarbij Tonello in Italië wordt gebruikt om te wassen, met weinig water, en laser – veel van de nieuwe technieken die de industrie gebruikt om te proberen duurzamer te zijn. Met behulp van Cone Denim, die deel uitmaken van de Trust Cotton Protocol en bieden forensische verificatie van de traceerbaarheid van katoen door middel van hun partnerschap met Oritain.

De blauwe denim wereld van Ian Berry

Op het eerste gezicht denken velen dat de werken van Ian Berry blauwgetinte foto’s of indigokleurige olieverfschilderijen zijn. Dit is niet alleen het geval wanneer de werken online of in druk worden bekeken, waarbij veel diepte en detail verloren gaan, maar ook van dichtbij. Zelfs op aanraakafstand beseffen veel kijkers niet dat ze naar vele lagen en tinten denim jeans kijken.

Maar het is natuurlijk een bewijs van zijn werk dat het niet alleen kunst in oude jeans is dat het speciaal maakt. Het is gewoon zijn medium om de wereld te zien, zijn verf, en wat een materiaal om te gebruiken in deze moderne wereld; met al zijn symbolen en dualiteiten, en ook nog eens zo’n gewoon kledingstuk dat velen over de hele wereld verenigt.

Het begon als een experiment

Het is moeilijk te geloven dat dit allemaal begon met één simpele observatie. Hij zag een stapel oude jeans en merkte de contrasterende blauwe tinten op. Wat scharen en lijm later werd hij al snel een van de meest besproken jonge kunstenaars. Hoewel hij toegeeft dat het begon als een experiment, begon hij zich tijdens het werken met spijkerstof te realiseren dat hij zelf een band heeft met spijkerbroeken – en vooral met die van anderen. Een materiaal waar we ons zo comfortabel bij voelen. Hij had zijn manier gevonden om te communiceren en werd vervolgens al snel beschreven als een toonaangevende top 30 kunstenaar onder de 30 in de wereld en een Rivet 50 winnaar, waardoor hij een top 50 invloedrijke persoon in denim in de wereld 2019.

Over Ian Berry

Ian, die oorspronkelijk afkomstig is uit een provinciestadje in het noorden van Engeland, Huddersfield, dat ooit een bloeiende textielindustrie had, vond veel succes. Zijn werk is in veel landen te zien geweest, waardoor mensen de kans kregen het werk in levende lijve te zien. Met een aantal uitverkochte solotentoonstellingen heeft hij ook in heel Europa en de Verenigde Staten geëxposeerd. Er is over hem geschreven in de belangrijkste media in alle hoeken van de wereld. Ga naar de website van de kunstenaar om meer van zijn werk te ontdekken.

Bron: Thursd.com

Wat is de Big Five in rozen?

Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van de Big Five bij dieren, maar hoe zit het met de Big Five bij rozen?

De Big Five® rozencollecties van De Ruiter: vijf ‘grote’ rozen in de belangrijke vijf rozenkleuren; rood, roze, geel, oranje en wit. 25 Van de beste rozen in totaal. Wist u dat de term ‘Big Five’ oorspronkelijk uit Afrika komt? Daar vormen de olifant, de kafferbuffel, het luipaard, de leeuw en de neushoorn de Big Five.

De Grote Vijf in Afrika

Deze vijf dieren danken deze naam aan het feit dat zij in de 19e en begin 20e eeuw de moeilijkste dieren waren om te voet op te jagen. Tegenwoordig staat niet de jacht, maar het in het echt zien van deze dieren op de bucketlist van veel toeristen die het continent bezoeken. Maar het aantal plaatsen in Afrika waar je de kans krijgt om de Big Five in één bezoek te zien, is aanzienlijk gedaald. Voornamelijk door de achteruitgang van de neushoornpopulaties. Er zijn echter plaatsen in Kenia waar de neushoornpopulaties nog sterk zijn en dus is het nog steeds mogelijk om alle vijf de dieren met een beetje geluk te zien.

Rozen in Kenia

Je hebt niet veel geluk nodig om rozen te zien in Kenia. Het is een van de grootste rozenproducerende landen ter wereld. The Big Five® is een concept van de gerenommeerde rozenveredelaar de Ruiter Innovations. The Big Five® is een rozencollectie van vijf rozen in de vijf hoofdkleuren; rood, roze, geel, oranje en wit. In totaal dus 25 stuks. Als u de Big Five® trosrozen meerekent, komt u zelfs op 30 van de beste rozenrassen in Oost-Afrika.

De Ruiter is rozenveredelaar

De mensen van De Ruiter veredelen en selecteren nieuwe snijrozenrassen (en enkele andere bloemenrassen) voor kwekers in Kenia, en natuurlijk ook voor kwekers in andere delen van de wereld, zoals Europa, Zuid-Amerika, Rusland, en China. The Big Five® is een speciale collectie om telers in Afrika te laten zien welke rozen in de belangrijkste vijf kleuren top zijn. Dat wil zeggen, welke rozen goed zijn om te hebben als rozenteler.

De Big Five® rozencollecties

De Big Five® is een concept met 5 rozen binnen elke belangrijke kleurenwaaier. Deze selectie is dynamisch, wat betekent dat variëteiten binnen een kleur kunnen veranderen door de jaren heen. Wanneer een nieuwe variëteit wordt gecreëerd, getest en geselecteerd, kan deze worden geïntroduceerd in het concept, waardoor een andere variëteit wordt weggelaten. De Big Five® als marketinginstrument is bedoeld om bepaalde rassen in de schijnwerpers te zetten. De 5 variëteiten binnen een kleurenwaaier kunnen een mix zijn van gevestigde, bewezen winnaars en nieuwkomers. In het voorbeeld van de Big Five Red betekent dit dat een mix van bewezen winnaars zoals de rozen Ever Red, Rhodos, en Furiosa gecombineerd wordt met nieuwkomers zoals de rozen Flanna, en Born Free.

Een one-stop-shop

Vanwege de vraag van rozeninkopers, zoals importeurs, en detaillisten naar deze vijf hoofdkleuren, is het belangrijk dat De Ruiter haar propositie deelt dat zij een one-stop-shop voor rozen is; in elke kleur vindt u 5 alternatieven. Kiest u een goede rode roos, dan biedt De Ruiter ook een vergelijkbare roos met dezelfde prestaties in de andere belangrijke kleuren. Telers houden van deze aanpak en ervaren veel voordelen in de samenwerking met De Ruiter.

Drie segmenten in één Big Five

Omdat de mensen van De Ruiter zijn begonnen met het Big Five® concept in vijf kleuren, hebben ze een mix van drie segmenten (T-hybride, intermediate, en sweethearts) in de Big Five®. De segmenten gaan voornamelijk over de knopgrootte.

Meer dan één segment in de Grote Vijf

In sommige kleuren in de Big Five®, was er meer dan één segment. T-hybriden werden gemengd met intermediates en sweethearts. In de loop der jaren, met nieuwe marktontwikkelingen die een grotere vraag naar grotere knopgroottes creëerden, overlapten het intermediaire en het sweetheart segment elkaar bijna. Zoals u kunt zien, had de Big Five® in het verleden een aantal kleinere maten rozen in vergelijking met vandaag. Maar tot op de dag van vandaag zijn de Big Five® selecties een mix van de T-Hybriden, intermediates, en sweethearts. Allemaal samen in één kleur Big Five®.

De Spray Big Five® maakt de One-Stop-Shop compleet

Zoals gezegd is er ook een tros Big Five®, met één trosroosras in elke belangrijke kleur, waarmee de De Ruiter selecties compleet zijn, ook voor telers van trosrozen.

Tijd om eetbare bloemen te serveren – Smakelijk!

Tegenwoordig garneren veel chef-koks in restaurants en innovatieve thuiskoks hun voorgerechten met bloemenbloesems voor een vleugje elegantie.

Koken met eetbare bloemen is terug. Niet dat het ooit echt is weggeweest, want fast forward naar bijna tweeduizend jaar geleden en je bevindt je in de bloesemminnende regeerperiodes van Julius Caesar, Koningin Victoria, en de flower-power dagen van de jaren ’60 waar bloesems al een gastronomisch genot waren.

Vandaag de dag garneren veel chef-koks in restaurants en innovatieve thuiskoks hun voorgerechten met bloemenbloesems voor een vleugje elegantie. Het geheim van succes bij het gebruik van eetbare bloemen is om het gerecht eenvoudig te houden, niet toe te voegen aan veel andere smaken die de delicate smaak van de bloem zal overstemmen. Hier zijn enkele van de beste eetbare bloemen om te gebruiken in uw volgende gerecht. Tijd om wat eetbare bloemen serveren – Bon Appetit!

Kamperfoelie

Als je deze plant nog kent uit je kindertijd, weet je al dat hij suikerhoudende nectar bevat. De bloesem heeft ook een zoete smaak en bereikt een honingsmaak zonder bijenkorven. Zorg ervoor dat je de bessen vermijdt, want die zijn giftig. Maak van deze bloemen een sorbet of gelei door de bloesems te weken of te koken om de smaak naar boven te halen. Je kunt de smaakstof ook in cupcakes gieten, en ze dan afwerken met de lichtgele bloemen als garnering.

Borage Bloesems

Deze prachtige blauwe, stervormige bloemen van de bernagieplant smaken een beetje naar komkommer, daarom worden ze al sinds de Elizabethaanse tijd in salades gebruikt. Ze zijn ook heerlijk in limonade en verfrissende cocktails zoals Pimm’s Cup en gin en tonic.

Seringen

Met een vleugje citrus smaak, zijn deze mauve knoppen een leuk ingrediënt om mee te bakken. De prikkelende bloem heeft een krachtige smaak, dus gebruik hem in beperkte hoeveelheden. De lila smaak kan uw desserts of drankjes opfleuren, omdat er vaak een eenvoudige siroop van wordt gemaakt. Haal de kleine knopjes van de harde steel om ze als garnering te gebruiken of als gekonfijte bloemen.

Calendula

Bekend als de “saffraan van de arme man”, smaakt de zonovergoten goudsbloem echt naar saffraan wanneer het in olijfolie wordt gesauteerd om de smaak vrij te geven. Een makkelijke en productieve eetbare bloem die gemakkelijk uit zaad in de tuin te kweken is. Scheid de bloemblaadjes van het centrum van de bloem en strooi de bloemblaadjes in salades.

Hibiscus

Hibiscus bloemblaadjes zijn zowel zoet als zuur en hebben een cranberry-achtige smaak, waardoor ze perfect zijn voor thee en cocktails. Laat verse hibiscus bloemblaadjes in een glas bubbels vallen en laat je gasten ze voor hun ogen zien bloeien.

Rozen

Perfect voor een romantisch gebaar, kunnen deze aromatische bloemen ook een aanvulling zijn op uw keuken. De bloemblaadjes zijn er in vele kleuren, van fel roze tot diep scharlakenrood, en ze verrijken ook vele spijzen en dranken zoals jam, salades, thee, en desserts. Hun zachte maar fruitige smaak is een welkome traktatie, met een aardbei of kruidige nasmaak, afhankelijk van de soort. Je kunt elke soort roos eten, maar de diepere en donkerder gekleurde hebben een sterkere smaak die beter is om mee te koken.  

Oost-Indische kers

Bloesems hebben een peperige smaak zoals waterkers. Alle kleuren en variëteiten zijn lekker in salades of als garnering. Bladeren kunnen ook gegeten worden. Nasturtiums maken een smakelijke pesto, of ze kunnen gevuld worden zoals courgettebloesems. Je kunt deze bloem combineren met veel hartige gerechten zoals gebakken lamsschenkel of geroosterde aardappelen.

Lavendel

Zoet en licht geparfumeerd, lavendel doet het goed wanneer de knoppen worden gestrooid in champagne en cocktails en over desserts zoals chocolade cake. Of probeer het eens in een lavendel perzik crisp geserveerd met vanille ijs.

Viooltjes

Viooltjes hebben een licht grasachtige, zelfs muntachtige smaak, dus ze doen het goed in zomercocktails met kruidensmaak en in fruitsalades. Voor een snel, gemakkelijk en feestelijk zomers hors d’oeuvre, smeer wat roomkaas op een kleine ronde cracker en top het met een heel viooltje.

Viooltjes, die er zijn in een reeks van pastel en levendige kleuren, hebben een zoete en bloemige smaak, waardoor ze een perfecte metgezel zijn voor alles van salades tot ijsdrankjes. Ze zijn bijzonder mooi als ze gekristalliseerd zijn en gebruikt worden om glazuurgebak en andere desserts te bedekken.

Tips voor het gebruik van eetbare bloemen

Zorg ervoor dat je bloemen vermijdt die bespoten zijn met pesticiden of andere chemicaliën. Wanneer je eetbare bloemen koopt, zorg er dan voor dat je ze altijd uit de groenteafdeling van je supermarkt haalt.

Bron: Thursd.com

UV-fotografie

Debora Lombardi legt bloemen op verbluffende wijze vast met UV-fotografie

Wanneer je Debora Lombardi’s foto’s van bloemen en planten ontdekt, ben je zeker niet de enige die denkt dat deze uit een andere wereld moeten komen. De Italiaanse ontwerpster maakt gebruik van het creatieve potentieel van ultraviolet licht om een heel spectrum aan kleuren te onthullen die anders onzichtbaar zouden zijn voor het menselijk oog.

Als je al eens ultravioletfotografie hebt gezien, weet je dat het iets bijzonders is. Debora Lombardi maakt foto’s met behulp van een relatief onbekend proces, dat ultraviolet-geïnduceerde zichtbare fluorescentie wordt genoemd. Dit wordt bereikt door de bloemen te verlichten met UV-lampen van hoge intensiteit, waardoor ze een buitenaards uiterlijk krijgen.

Ultraviolet Fotografie

Ultraviolet (UV) fotografie is een zeer unieke vorm van fotografie. UV-foto’s worden vaak gebruikt voor wetenschappelijke of medische doeleinden, maar veel kunstenaars houden zich ook bezig met UV-fotografie omdat hierbij alleen beelden uit het UV-spectrum worden vastgelegd; dit deel van het spectrum is onzichtbaar voor menselijke ogen omdat mensen alleen kleur en licht uit een bepaald spectrum kunnen zien, dat “zichtbaar licht” wordt genoemd.

“Ik begon met deze methode te experimenteren in het donker van mijn studio tijdens de lockdown van maart 2020, waardoor het mijn belangrijkste uitlaatklep werd tijdens die even donkere tijd,” vertelt Lombardi aan World Photography Organization, een finalist in de wedstrijd van dit jaar. “Mijn onderzoek ging vervolgens door tot in 2021, toen ik verfijningen en aanpassingen aanbracht, en dit deel van mijn verhaal is een voorbeeld.”

Wat we niet kunnen zien

Een bijzonder leuke eigenschap van ultraviolet geïnduceerde zichtbare fluorescentie is dat bij blootstelling aan zonlicht, bloemen, planten en bladeren eigenlijk allemaal fluoresceren. Normaal gesproken kunnen wij mensen dit niet zien vanwege de intensiteit van het weerkaatste zichtbare licht, maar in het werk van Debora Lombardi veranderen verzadigde paarse en blauwe tinten en een neonachtige gloed de toch al prachtige bloemen in magische, nieuwe exemplaren.

De in Italië gevestigde ontwerper en fotograaf verstrooit straling op een enkele bloem, waardoor een heel kleurenspectrum zichtbaar wordt dat onzichtbaar is voor het menselijk oog. Lombardi laat de schoonheid van bloemen op een nieuwe manier zien in haar werk, en de resultaten zijn gewoonweg verbluffend.

Keukenhof 2022 – nog tot 15 mei

Pak je kans en bezoek Keukenhof, ook wel bekend als de mooiste lentetuin ter wereld, nog voor de einddatum van 15 mei 2022.

De lente is in volle gang en dus is het hoog tijd om naar buiten te gaan en te genieten van al het moois dat de natuur in dit jaargetijde te bieden heeft. Een van de beste dagjes uit tussen de bloemen die je kunt hebben is op Keukenhof, ook bekend als de Tuin van Europa, in Nederland. Keukenhof heeft een oppervlakte van 32 hectare en jaarlijks worden er ongeveer 7 miljoen bloembollen met de hand in de tuinen geplant, wat bezoekers van over de hele wereld aantrekt.

Het leukste dagje uit tussen de bloemen op Keukenhof

Keukenhof is vooral bekend om zijn tulpen, maar er zijn ook talloze andere bloemen, waaronder hyacinten, narcissen, lelies, rozen, anjers en irissen. Hoewel het terrein het hele jaar door open is voor privé-aangelegenheden en festivals, is Keukenhof alleen open voor het grote publiek voor een wereldberoemde 8 weken durende tulpententoonstelling van half maart tot half mei. Een uniek schouwspel, dat in 2019 1,5 miljoen mensen trok – wat neerkomt op 26.000 bezoekers per dag.

Keukenhof Thema 2022

Elk jaar wijdt Keukenhof zich aan een specifiek thema. Het thema voor 2022 is ‘Flower Classics’ en de inspirerende tuinen, evenementen en kunstwerken zijn daarop aangepast. Het thema ‘Flower Classics’ reflecteert op het feit dat bloemen al eeuwenlang een integraal onderdeel zijn van ons leven. Bloemen worden gebruikt als klassieke symbolen in kunst, architectuur, mode en design. Op Keukenhof komen deze klassiekers samen – met de tulp die zoals altijd de schijnwerpers steelt!

Wat is er te zien en te doen op Keukenhof?

Vanaf de 15 km lange wandelpaden die door Keukenhof lopen, heeft u een prachtig uitzicht op de bloementuinen met wekelijks wisselende bloemenshows, prachtige vijvers en diverse paviljoens met restaurants die buiten zitten. De perfecte plek om die prachtige selfies en bloemenfoto’s te maken! Daarnaast is Keukenhof ook de thuisbasis van de grootste beeldentuin van Nederland, waar u het werk van nationale en internationale kunstenaars kunt bewonderen.

Naast de tulpentuinen heeft Keukenhof nog een aantal andere tuinen. De Engelse landschapstuin heeft kronkelende paden en verrassende doorkijkjes. In het ommuurde deel van de historische tuin staan historische soorten. In de Natuurtuin worden heesters en vaste planten gecombineerd met bolgewassen. De Japanse Landentuin is een niet-traditionele tuin in een natuurlijke omgeving. Vier paviljoens huisvesten wisselende tentoonstellingen en bloemententoonstellingen.

Wanneer Keukenhof bezoeken

Elk najaar planten 40 tuinmannen de 7 miljoen bloembollen die aan het park worden geschonken door meer dan 100 kwekers. De bloembedden worden gesynchroniseerd met de verschillende bloembollenbloeiwijzen om een prachtige bloei te garanderen tijdens de 8 weken durende opening van het park. Om ervoor te zorgen dat de bloemen continu bloeien, worden op elke locatie drie bollen geplant. De ondiepste bol zal de eerste drie weken bloeien, gevolgd door de daaropvolgende lagen, wat betekent dat er drie verschillende perioden zijn binnen de opening van het park.

Sierteeltsector

Keukenhof is de internationale en onafhankelijke etalage voor de Nederlandse sierteeltsector, met een speciaal accent op bloembollen. In een tijdsbestek van acht weken laat Keukenhof zien wat de Nederlandse sierteeltsector te bieden heeft. Centraal in het park staan de 7 miljoen voorjaarsbloeiende bloembollen, waarmee de 100 deelnemende bedrijven hun levende catalogus laten zien. 500 bloemenkwekers presenteren een enorme variëteit aan snijbloemen en potplanten op de meer dan 20 bloemenshows.

Dat maakt Keukenhof tot een uitstekende gelegenheid om te netwerken en zakelijke contacten te ontmoeten. Ook worden er regelmatig handelsevenementen voor kwekers georganiseerd. Keukenhof heeft sterke banden met alle relevante organisaties in de sierteeltsector en de toeristische sector.

Meer informatie en tickets

Keukenhof is dagelijks geopend van 08:00 – 19:30 uur van 24 maart tot 15 mei 2022. Tickets kunnen alleen online worden gekocht via de Keukenhof website. De tickets zijn geldig op een specifieke datum tijdens het openingsseizoen met aankomst verwacht tijdens een vooraf bepaald tijdslot. Bezoek www.keukenhof.nl voor meer informatie. 

Bron: Thursd.com